Hoppa till huvudinnehållet

Nu är det vår tid

Publicerad:
MALMÖ, SVERIGE 202201012022 skjus in med fyrverkerier vid fyren i Nyhamnen i Malmö på fredagen. Malmö stads officiella fyrverkeri fyrades av i Nyhamnen.Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
MALMÖ, SVERIGE 202201012022 skjus in med fyrverkerier vid fyren i Nyhamnen i Malmö på fredagen. Malmö stads officiella fyrverkeri fyrades av i Nyhamnen.Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Foto: Johan Nilsson/TT

Ett nytt år är för många en möjlighet till en nystart. Nu ska nya vanor etableras vilket bland annat brukar visa sig i tillströmningen till olika träningsanläggningar. Men även den som tänker sig att fortsätta sitt liv på ungefär samma sätt som tidigare, frågar sig kanske hur det kommer att bli.

Det finns mycket man kan vara orolig för. Hur ska det gå med räntorna? Blir elen ännu dyrare och kommer elbrist att leda till frånkopplingar? Finns det risk att Rysslands krig mot Ukraina drar in fler länder i väpnade strider?

I många avseenden lever vi i svåra tider. Men då är det viktigt att minnas vad kyrkofadern Augustinus konstaterade under tidig medeltid, nämligen att ”tiden är vi, så som vi är så är också vår tid”. Utvecklingen avgörs inte bara av de som har makt – politiskt eller militärt. Var och en av oss är med och formar vår tillvaro. Barnskötaren som tröstar ett gråtande barn, busschauffören som hälsar passagerarna med ett leende, undersköterskan som ser en medmänniska – inte bara en patient. Alla är de med och bidrar till en bättre tid.

För att även kommande tider ska bli goda, är skolan central. Det finns anledning att tro att vi under det kommande året kommer att få se hur svensk undervisning mer och mer återvänder till det som historiskt har fungerat, exempelvis att skriva med penna och läsa ur en lärobok, samt att lugn och ro råder i klassrummet.

Frågan är dock hur lugnt 2023 blir för det parti som mer än andra förknippas med skolfrågorna. Inom Liberalerna finns det gott om personer som är missnöjda med Tidöavtalet och väntar på sin chans att ställa till oreda. Det kommer även bli intressant att följa Centerpartiets utveckling efter det stundande partiledarbytet. Liksom att observera hur dynamiken mellan Sverigedemokraterna och regeringspartierna framöver tar sig uttryck.

Oavsett partipolitiska preferenser kan samtliga svenskar glädjas över att 2023 är året då vi firar att kung Carl XVI Gustaf suttit på tronen i ett halvt sekel. Internationellt kommer naturligtvis kröningen i Westminster Abbey av Storbritanniens kung Charles III att ägnas stor uppmärksamhet.

Det är också värt att notera att Sverige sedan i går är ordförandeland i Europeiska unionens råd. Grön omställning har presenterats som en av det svenska ordförandeskapets prioriteringar. Förhoppningsvis kan dessa sex månader leda till att EU bättre förstår möjligheterna och förutsättningarna för det svenska skogsbruket så att äganderätten och den svenska modellen med frihet under ansvar värnas.

Någon gång under 2023 beräknas Indien gå om Kina och bli landet med världens största befolkning. Även om mycket av vårt fokus av naturliga skäl är på Ryssland, så är detta två länder som förmodligen alltmer kommer att påverka den internationella säkerhetsordningen.

De globala och de lokala frågorna kommer att tävla om vår uppmärksamhet. De så kallade kulturkrigsdebatterna och bevakningen av det inrikespolitiska spelet kommer många gånger att få mer medieutrymme än det krig som pågår i Europa. Men vintersolståndet har passerat och för varje dygn blir nu dagen lite längre. Vi håller tummarna för att både Sverige och omvärlden går mot ljusare tider. Och förhoppningsvis kan vi mitt i all osäkerhet vara mottagliga för tillvarons alla glädjeämnen. Gott nytt år!

Artikeltaggar

CenterpartietCharles IIIEUEuropeiska unionens rådFyrverkerierJohan NilssonKungligheterLedareLiberalernaMalmöPolitiska system och ideologierRysslandSverigedemokraternaUkraina

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.