Hoppa till huvudinnehållet

Lista: Så mycket tjänar ditt kommunalråd

Publicerad:
Linda Larsson styr i den största kommunen och har också klart högst arvode av de värmländska kommunstyrelseordförandena.
Linda Larsson styr i den största kommunen och har också klart högst arvode av de värmländska kommunstyrelseordförandena. Foto: Joachim Lagercrantz

Karlstads Linda Larsson (S) är i överlägsen topp.

Jonas Ås (KD) i Årjäng ska bara jobba 35 procent – och tjänar därmed klart minst av ordförandena i Värmlands kommunstyrelser.

Det visar NWT:s kartläggning.

Vid årsskiftet byttes kommunstyrelseordföranden ut i flera värmländska kommuner. I sex kommuner blev det maktskiften efter valet i höstas – och länets kommunstyrelser leds hädanefter av elva män och fem kvinnor.

NWT har jämfört deras arvoden.

I Forshaga och Årjäng är arvodet för kommunstyrelsens ordförande lägst. Ersättningen för uppdraget är 80 procent av ett riksdagsarvode – just nu 57 200 kronor i månaden. Riksdagsarvodet höjs varje år, men det är ännu inte kommunicerat hur högt det kommer att vara 2023.

I Forshaga pågår en diskussion om att höja arvodet till 85 procent.

I Årjäng kommer den nya kommunstyrelseordföranden Jonas Ås bara att tjänstgöra på 35 procent. Därmed blir hans arvode drygt 20 000 kronor i månaden. Eftersom han inte är heltidsarvoderad har han även rätt till mötesarvoden.

Jonas Ås är även koncernchef för en stor butikskedja och i kommunen kommer kommunstyrelsens vice ordförande Stefan Moberg (KD) att ta ett större dagligt ansvar.

Stefan Moberg och Jonas Ås utgör Årjängs nya ledarduo.
Stefan Moberg och Jonas Ås utgör Årjängs nya ledarduo.

Den största löneförhöjningen jämfört med förra året får Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR). Hans arvode höjs med drygt 8 000 kronor till knappt 68 000 kronor i månaden.

Arvikas kommunalråd Peter Söderström (S) tjänar exakt som en riksdagsledamot – 71 500 kronor i månaden.

Högst är arvodet i den största kommunen. Karlstads nya kommunstyrelseordförande Linda Larsson (S) lyfter drygt 94 000 kronor i månaden. Det är en knapp tredjedel av statsrådens arvode, som politikerlönerna i Karlstad baseras på.

Läs även:

Lista: Så mycket tjänar din kommundirektörDe tjänar mest på länsstyrelsen: ”Vi ligger ganska lågt”Lista: Så mycket tjänar topparna på Karlstads universitetVärmland hör till Sverigetoppen – tio regionråd tjänar mer än 71 000 kronorLista: De tjänar mest i Karlstads kommun – toppar med 130 000 kronor i månaden

Artikeltaggar

ÅrjängForshagaJonas ÅsKarlstadKommunstyrelsenKristdemokraternaLinda LarssonOberoende realisterPolitikStefan Moberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.