Hoppa till huvudinnehållet

Flingan Flink, 56, lämnar krogbranschen: ”Börjar kännas som ett fabriksgolv”

Publicerad:
Flingan Flink är ett välbekant ansikte för generationer av kroggäster, men nu är det slut med livet bakom bardisken. Sista dagen är gjord.
Flingan Flink är ett välbekant ansikte för generationer av kroggäster, men nu är det slut med livet bakom bardisken. Sista dagen är gjord. Foto: Tommy Andersson/NWT Arkiv

Han har stått bakom bardisken på heltid sedan 1996.

Men nu har han serverat sin sista kund.

– Moderniseringen har dödat branschen, säger Flingan Flink.

Årets första dag blev den sista i krogsvängen för Flingan Flink, välkänd profil bland generationer av törstiga gäster.

– Mentalt hade jag redan slutat, så det kändes inte så speciellt, men det kanske kommer ikapp mig, säger han om hur han upplevde sista dagen.

Flingan Flink har jobbat på bland annat Glada Ankan, Bishops, Bull bar och nu senast O’Learys.

Varför lämnar du branschen?

– Jag känner att jag fått nog. Det var bättre drag förr. Krogvärlden hade mer energi i början av 2000-talet, men nu börjar det kännas som ett fabriksgolv. Man monterar och går hem. Jag har förlorat lite hjärta för jobbet också.

Han menar att moderniseringen ”har dödat branschen”, men också förändrat livet bakom bardisken.

– Jag kanske är gammal och bakåtsträvande, men beställningssystem med appar är jag inte för. Man förlorar kontakten med gästerna, man förlorar flowet i restaurangen och man tappar kontrollen över berusningsgraden.

Så här såg det ut när Flingan serverade ett par öl på Bishops arms 2014.
Så här såg det ut när Flingan serverade ett par öl på Bishops arms 2014. Foto: Mikael Lindblom/NWT Arkiv

Moderniseringen menar han också kan leda till att det inte krävs lika mycket kunskap hos personalen.

Och mobilerna, både hos gäster och personal, har förändrat känslan på krogar och restauranger:

– Personal går med mobilen i fickan och tittar på den när det vibrerar, då tappar man också kontakt med gästerna. Men gästerna kan sitta med mobilen och kommunicera med någon som inte är där.

Flingan om ett kul krogminne:

”Det var nog en gång på Bishops tror jag. Det hade varit en spelning på Café August och efter den kom det in tre musiker. De satte sig vid ett barbord mitt i lokalen och så frågade de om de fick lira lite. Jag har för mig att det var en udda sättning med fiol, flöjt och gitarr. De började jamma och spelade Abbacovers. Efter några låtar började alla sjunga med. Det visade sig senare att de hade varit bakgrundsmusiker på Abba-turnéer. Det hade kostat bortåt 100 000 kronor att anlita dem för en spelning, så det var en schyst happening.”

De senaste åren har varit tuffa för utelivet, när pandemin kom och la locket på. Det gjorde att branschen tappade personal.

– Många som jobbat fick en kick i röven att göra något annat, säger Flingan Flink.

Själv fick han gå från Bishops, vilket NWT berättade. Men han stannade kvar i Karlstads uteliv några år till, men nu är det alltså över.

Efter uppsägningen: Mycket respons till Flingan – och ett jobberbjudande

Sista kunden som Flingan Flink serverade beställde en av hans favoriter från dryckesmenyn, en Irish coffee.

Så om krogarna får ont om personal så är det ingen idé att slå dig en signal?

– Nej, den eran är förbi.

Även om Flingan Flink är kritisk till en del känner han även mycket kärlek till branschen. Han har blivit kallad klenod och legend och fått ”otrolig respekt” av yngre personal. Och han har hunnit med att servera generationer av Karlstadsbor.

– De jag serverade på Ankan blev äldre, fick barn och började gå till Bishops. Nu kan det hända att deras barn dykt upp på O’Learys. De säger ”Du vet inte vem jag är, men min mamma och pappa känner dig”. Det är lite rockigt!

Vad händer härnäst för Flingan?

– Först har jag pension i en månad i alla fall, för att koppla av. Men jag har fått för mig att jag vill köra gula länsbussar, det har jag funderat på ett tag.

Är det bakom ratten på en sådan här buss som man kan hitta Flingan i framtiden?
Är det bakom ratten på en sådan här buss som man kan hitta Flingan i framtiden? Foto: HP Skoglund/VF Arkiv

Artikeltaggar

Bishops ArmsKarlstadKrogarMat och dryckNöje/KulturO'learysRestaurangerThe Bull Bar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.