Fortsätt hjälpa mig att granska makten och avslöja fiffel

Brott, lag och rätt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Granskningen av Herrgårdsgymnasiet ledde till att skolområdet städades upp. Numer är oljefaten invallade. NWT:s grävande reporter Jonas Andersson vill ha fler tips om missförhållanden i Värmland.
Foto: Tommy Pedersen
Tips från er NWT-läsare låg bakom flera granskningar och avslöjanden under 2022.
Nu ber jag om att ni fortsätter hjälpa mig att avslöja missförhållanden och granska makten i Värmland.

Skolområdet vid Herrgårdsgymnasiets bygg- och anläggningsutbildning på Säterivägen i Säffle är numer snyggt, prydligt och fritt från oskyddade oljefat som riskerar att läcka och förorena marken.

Så såg det inte ut när jag och mina kollegor besökte platsen i början av sommaren 2022. Då var det fullt av metallskrot och intill skolbyggnaden stod flera oskyddade fat med spillolja. Oljefat ska förvaras invallade så att marken inte förorenas vid ett läckage.

Den potentiella oljeskandalen var en del av NWT:s stora granskning av Herrgårdsgymnasiet – ”Inifrån den prisade skolan” – som jag gjorde tillsammans med Viktor Sunnemark.

I granskningen avslöjade vi även utbredd kritik mot utbildningen och att en lärare utfört svartarbete med skolans grävmaskin – på uppdrag av en kommunal chef.

Granskningen började med ett tips från en person med insyn. Utan det tipset hade missförhållandena på skolan förblivit okända för allmänheten.

Herrgårdsgymnasiet är bara ett exempel på avslöjanden som börjat med tips. Granskningen av arbetsmiljön på Karlstads energi, den brottsmisstänkta undersköterskan som fick jobb i en värmländsk kommun och läraren som misstänks för sexuellt ofredande mot en elev – allt inleddes på samma sätt.

Under 2023 ska jag försöka se till att fler missförhållanden kommer fram i ljuset. Kanske är du drabbad av något du tycker att jag borde berätta om? Eller känner du till något på din arbetsplats som inte fungerar som det borde? Sitter du på dokument som visar att skattepengar använts till fel saker?

I så fall vill jag att du tipsar mig. Enligt grundlagen har du alltid rätt till källskydd, så jag lovar att du får vara anonym. Skicka ett mejl till jonas.andersson@nwt.se eller ring mig på 054-19 97 45.

Gott nytt år!

Kontaktuppgifter

Tipsa gärna NWT:s grävande reporter Jonas Andersson.

Telefon: 054-19 97 45

Mejl: jonas.andersson@nwt.se

Post: NWT

Jonas Andersson

Box 28

651 02 Karlstad

Läs även:

REKOMMENDERAT FÖR DIG