Hoppa till huvudinnehållet

Stökig nyårsafton i Sverige

Publicerad:
Nyårsnatten i Sverige har varit stökig. Arkivbild.
Nyårsnatten i Sverige har varit stökig. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Mord, bråk, bränder och raketer som sköts mot människor och bostäder.

Det var en stökig nyårsafton i flera delar av Sverige.

Nyårsnatten inleddes med det brutala mordet på en 20-årig man i Vällingby strax innan klockan 19 på lördagskvällen. Ytterligare två personer skadades och gärningsmannen ska, enligt uppgifter till Aftonbladet, ha skapat förvirring genom att skjuta nyårsraketer efter dådet. Ytterligare två personer skottskadades men skadorna ska vara lindriga. Ingen har ännu gripits för mordet.

Även om inga fler allvarligare personskador rapporterades under natten har såväl människor som bostäder och bilar blivit beskjutna av raketer.

I Skåne besköts flera personer av raketer och även lägenheter och bilar drabbades av nyårsraketer. En man misshandlades i Burlöv under kvällen efter att ha sagt till personer att sluta skjuta raketer.

– Vi har haft lite bekymmer med fyrverkeriskjutande ungdomar, men inget allvarligt och vi har inga personskador. I Trollhättan blev det lite bråk efter kontroll av en bil som vi nu utreder som blåljussabotage, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisregion Väst.

Utreder blåljussabotage

I Stockholm skedde flera incidenter med raketer och smällare som hanterats vårdslöst.

– Det är svårt att veta vad som var medvetet eller omedvetet men i Rissne centrum sköts raketer mot tunnelbanan och människor. Även polisen blev beskjuten när de kom till platsen, så vi har inlett en förundersökning om blåljussabotage, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Även tunnelbanan i Tensta besköts av raketer samt Hjulsta torg. I Hallonbergen misstänkts två unga män för framkallande av fara för annan samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor efter att ha skjutit raketer.

– Centrala Stockholm har däremot varit relativt lugnt och det har främst handlat om trafikflödet och att hantera stora folksamlingar, säger Helena Boström Thomas.

Raket mot polis

I polisregion Öst var det inga allvarliga incidenter under lördagsnatten som beskrivs som en vanlig lönelördag.

– Det har varit mycket samtal om fyrverkerier men inga allvarliga skador har inträffat. Det har varit ett par incidenter där man har skjutit raketer mot folksamlingar och några har blivit omhändertagna. I Linköping fick vi samtal om raketer mot fönster och fastigheter. Även polispatrullen blev beskjuten av raketer så där har vi upprättat en anmälan om blåljussabotage och en man i 20-årsåldern är misstänkt men inte gripen, säger Erik Creutz, vakthavande befäl polisregion Öst.

– Man kan summera det med mycket misshandelsärenden men inga allvarliga personskador, säger Erik Creutz.

I norra Sverige var det däremot lugnast under nyårsnatten, trots att det inte rådde extremkyla.

– Den har varit relativt god i det stora hela med mycket händelser men inte extremt på något vis. Lite bråk och tjafs och fyllor och ungdomar som skjutit fyrverkerier, men ingenting som sticker ut, säger Björn Pettersson, befäl vid polisregion Norr.

Artikeltaggar

AftonbladetBlåljussabotageBränderBurlövs kommunDieter ThomaFyrverkerierHelena BoströmNöje/KulturPersonskadorStockholmTrollhättanVård och omsorgVällingby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.