Hoppa till huvudinnehållet

Nordvärmländsk årskrönika 2022

Publicerad:

2022 blev ett år som hamnar i historieböckerna omramat med svarta sorgkanter. En händelse som kom att rubba rådande världsordningen och relativa tryggheten var Rysslands anfallskrig mot Ukraina som inleddes den 24 februari. Med satanistisk grymhet har ryssarna mördat, fördärvat infrastruktur, bostäder, skolor och sjukhus och bombat nära kärnkraftverk. Lidandet har varit stort i Ukraina, och på olika sätt har omgivande länder drabbats. Sverige har på grund av detta ansökt om inträde i NATO, och priset på livsmedel och energi har rusat i höjden till helt nya nivåer. Mycket har förändrats.

Pelle Svedbo fick ta emot Torsby kommuns skillnadspris 2022 för all glädje han sprider där den som bäst behövs.
Pelle Svedbo fick ta emot Torsby kommuns skillnadspris 2022 för all glädje han sprider där den som bäst behövs. Foto: Torleif Styffe

2022 kunde ha blivit ett gott år om det inte varit för kriget och dess följder. Pandemin som haft folket i ett fast grepp i ett par år började ge vika, och kontakterna folk emellan gick alltmer mot det invanda slaget. Dock ökade smittspridningen, som väntat, mot årets slut. Svensk-norska gränsen har i stort sett varit stängd under pandemin, och detta blev ett hårt slag för gränshandeln, bland annat förlorade butikerna i Bograngen och Långflon de flesta av sina kunder. När vissa gränsövergångar öppnades för norrmän med covidpass gällde detta inte Långflon och Linna, där polisbevakning saknades. Den 1 februari gick polisen över till stickprovskontroller, och de nordliga butikerna kunde åter få se norrmän som kunder. Några veckor senare slopades alla coronarestriktionerna.

Sedan pandemin så sakta har klingat av har folk börjat träffas igen, och diverse arrangemang har lockat folk ut ur husen. En uppiggande nyhet var att Studiefrämjandet och Torsby kommun i april arrangerade en bokmässa i Ambjörby Folkets hus. Många utställare fanns på plats och besökarna var många. I samband med detta tillkännagavs att Ovansjö bygdeförening fått sin senaste bok – om sätrarna i Ovansjöbygden – utsedd till årets bästa hembygdsbok i Värmland.

Den 5 juni återinvigdes Finnskogajätten, som blivit präktigt renoverad efter flera år av förfall. Den uppfördes av Lasse Kuparinen i mitten av 1980-talet och invigdes 1987. Bakom upprustningen låg Torsby kommun och den nybildade föreningen Finnskogajättens vänner. Ett särskilt omnämnande fick Ingela Bönström, Nilssons måleri och snickaren Claes Halvarsson. En stor publik kom för att se den upprustade jätten, och i kyrkan hölls konsert med kören och fyra riksspelmän.

Den 3 juli arrangerade Värmlands idrottshistoriska sällskap en minnesstund i Södra Finnskoga kyrka för den fyraåriga flickan Inga Jonsson som 1936 gick vilse i finnskogen och avled på väg till sjukstugan.

I Ransby ordnades musikstunder och storloppis på hembygdsgården, och på Ransbysågen firades sågens 50-årsdag med ett stort kalas. I Backa bygdegård anordnades visaftnar.

Festligt var det också i Ambjörby (och dagen därpå i Torsby), då Anders Berg premiärvisade sin film Green Power Valley som handlade om Näckåns Energi och satsningen på solcellspark. Dessutom kom Jante och Bosse från ledningen och förklarade sakligt bakgrunden till senaste tidens skenande elpriser.

På Sysslebäcks marknad kungjordes att konstnären Albin Liljestrand välförtjänt erhållit utmärkelsen Årets nordvärmlänning, och mot årets slut meddelades att Torsby kommuns kulturpristagare 2022 blev Rolf Nilsson, idog bevarare av traditioner. Ungdomsstipendiet gick till filmaren David Enner Björklund.

Ett välbesökt evenemang var den höstliga Syssleträffen med många utställare och med Svenne Rubins och Pistonheads på scenen. Vid träffen delades kommunens skillnadspris ut, och den som fick flest röster var musikanten Pelle Svedbo som glatt många med sitt dragspel och med historier.

Övre Älvdals församling fick en ny kyrkoherde, Anders Rådström, som installerades vid en ceremoni i Dalby kyrka den 4 december.

Den vilsegångna flickan Inga Jonssons minne hedrades med tal och blomsternedläggning i Södra Finnskoga under sommaren.
Den vilsegångna flickan Inga Jonssons minne hedrades med tal och blomsternedläggning i Södra Finnskoga under sommaren. Foto: Torleif Styffe

Bland årets goda nyheter får inte glömmas att Nordvärmlands FF lyckades säkra fortsatt spel i division 2. Att man kan få se division tvåfotboll i Ambjörby och Sysslebäck känns ännu lite overkligt.

En bland många tråkiga bieffekter till pandemin var att Finnskoga motorklubb tappade hälften av det tidigare publikantalet vid årets tävling. 22 400 kan låta gott nog men före pandemin var talet över 50 000. Det återstår att se om kurvan vänder uppåt.

Efter 35 år av utgivning lade jag ner Montana förlag.

I februari meddelades att The Wood Region skulle flytta sin verksamhet från Sysslebäck till Torsby. Så gick det med den satsningen.

Striden om Finnskogahemmet gick vidare. Om det är klart efter alla turer vet endast Vår Herre.

I Ransby kunde invånarna i södra området av byn lukta sig till att ett stort reningsverk byggdes. Detta skulle ta emot allt lortvatten från Ransby, Branäs och den stadsliknande bebyggelsen på berget. Jag har i ett tidigt skede skrivit till kommunen och protesterat mot att denna stora mängd illaluktande smörja ska fraktas hela vägen ner till dalen och vidare under älven till byn Ransby. Varför inte ett eget reningsverk på berget långt från all bebyggelse? Något svar med förklaring kom inte, däremot ett reningsverk. Förklaringen att det bara är under högsäsong för skidåkarna som risken för denna miljöstörning uppstår duger inte. Hur blir det när Branäs nått målet med över 20 000 sängplatser?

Arbetet med sommarsäsong i Branäs har tacksamt tagits emot, men det har hittills skett i blygsam omfattning. För övrigt pågår utbyggandet av Branäsområdet för fullt i Mattestorpområdet och uppe på berget. Den nya sexstolsliften Toppexpressen från Mattestorp till toppen byggdes under året. Med den ska man komma nästan lika fort uppåt som på skidor neråt.

Så har det varit val. Det sittande (S-)tyret tappade röster men får ändå sitta kvar tack vare oväntat stöd från M, KD och V. Många väljare blev förvånade över detta, särskilt som det nybildade oppositionspartiet DO!T fick 11,8 % av rösterna.

Trots att S tappade röster i valet kunde de glädjas åt att Torsby kommun hamnade på elfte plats i Sverige och första plats i Värmland i fråga om nöjda kunder beträffande kommunernas service och effektivitet på olika områden.

Det finns alltså många fördelar med att bo i norra Värmland men förbättringsområden finns. Visst kunde man önska att en kommun som bjuder på denna vackra miljö kunde slippa dunket från bashögtalare i tätorten och störande skällande från hundgårdar inne i övrig tätbebyggelse i kommunen. Det är bara en fråga om hänsyn och respekt för medmänniskorna.

För övrigt kan noteras att årets tillgång på lingon och blåbär var mycket riklig.

Artikeltaggar

Krönikor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.