Hoppa till huvudinnehållet

Här är årets mest uppmärksammade brott i Värmland

Publicerad:
Polisrazzia mot kriminella mc-gänget Hells Angels klubblokal på Sjöstad i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

En mellanstadielärare som levde ett kriminellt dubbelliv.

En 16-årig pojke som knivhögg sin kompis.

Och en razzia mot kriminella mc-gänget Hells Angels klubblokal.

NWT har listat de mest uppmärksammade brotten och rättegångarna i länet under 2022.

16 februari: S-politiker döms för våldtäkt

Den värmländske S-politikern hade flera tunga politiska poster i partiet, både i den kommun där han verkade och på regional nivå. Men efter att en kvinna han hade en relation till polisanmälde honom för upprepade våldtäkter greps mannen av polis i september förra året.

Han åtalades för brotten i januari och i februari dömde tingsrätten honom till tre år och fyra månaders fängelse för två fall av våldtäkt. Straffet skärptes senare i hovrätten där S-politikern dömdes till fem och ett halvt års fängelse för sju våldtäkter.

S-politikern får kraftigt skärpt straff – döms för sju våldtäkter

5 april: Beväpnad polis stormar in hos Omar efter vapenlarm

En lärare på Karlstads universitet trodde att hon såg Omar Azar hålla en pistol. Senare stormade polisen in i lägenheten hos Omar och sambon Alexander Sandström.
En lärare på Karlstads universitet trodde att hon såg Omar Azar hålla en pistol. Senare stormade polisen in i lägenheten hos Omar och sambon Alexander Sandström. Foto: Lisa Olaison

Poliser med dragna vapen stormade in i 22-årige universitetsstudenten Omar Azars bostad på Kronoparken i Karlstad. Anledningen var att tre anställda på universitetet larmat om att de trott sig se en man med vapen, när det i verkligheten var en mobilladdare Omar bar på.

Universitetet bad senare om ursäkt för att Omar och hans pojkvän blev behandlade som grovt kriminella i samband med polisinsatsen.

Polisen stormade in hos Omar efter vapenlarm på Kau

8 april: Kriminell lärare sparkas från skola och avslöjas med dubbelliv

Den värmländske mellanstadieläraren misstänks ha stulit ett stort antal varor på Ica, hotat en kvinna med våldtäkt, stulit en väska av en kollega och förfalskat sina referenser.
Den värmländske mellanstadieläraren misstänks ha stulit ett stort antal varor på Ica, hotat en kvinna med våldtäkt, stulit en väska av en kollega och förfalskat sina referenser. Foto: Polisen

Mellanstadieläraren var misstänkt för flera allvarliga brott när han i december förra året lyckades få nytt jobb på ännu en värmländsk skola – genom att förfalska sina referenser. Men när han misstänktes ha stulit en kollegas väska och plånbok som hon lämnat i klassrummet sparkades han från jobbet.

Mannen är nu åtalad för ett stort antal brott och väntar på rättegång.

12 april: Polisen gör razzia på Hells Angels-gården

Polisen gjorde en razzia vid Hells Angels klubblokal i samband med att de letade efter en misstänkt person.
Polisen gjorde en razzia vid Hells Angels klubblokal i samband med att de letade efter en misstänkt person. Foto: Lisa Olaison

Polisen genomför en husrannsakan i kriminella mc-gänget Hells Angels klubblokal på Sjöstad i Karlstad i samband med att de letar efter en misstänkt person.

Två HA-toppar greps vid razzian misstänkta för grovt vapenbrott efter att polisen hittade vapen i lokalen.

TV: HA-gården avspärrad efter polistillslag – två medlemmar anhållna

22 april: 16-årig pojke knivhugger kompis

Den 16-årige pojken tyckte att hans kompis pratat illa om honom. När kompisen var på väg mot McDonalds vid Nobelplan i Karlstad sprang 16-åringen i kapp honom och knivhögg honom upprepade gånger i överkroppen. Skadorna var livshotande men den knivhuggne pojken överlevde efter att vänner och en passerande man hjälpte till att larma ambulans.

Den i dag 17-årige pojken dömdes senare till sluten ungdomsvård för mordförsök.

17-årig pojke dömd för mordförsök på kompis

11 maj: Ägaren till en misstänkt bordell grips och toppolitiker misstänks för sexköp

Massagesalongen i bostadsområdet i Karlstad misstänks vara en förtäckt bordell och den 50-åriga ägaren är misstänkt för koppleri.
Massagesalongen i bostadsområdet i Karlstad misstänks vara en förtäckt bordell och den 50-åriga ägaren är misstänkt för koppleri. Foto: Joachim Lagercrantz

Efter en längre tids spaning mot en massagesalong i Karlstad griper polisen den 50-åriga kvinnan som äger salongen. Hon misstänks ha drivit en bordell i lokalen och flera män blir misstänkta för sexköp.

I början av juni, tre veckor senare, meddelar en värmländsk toppolitiker att han är en av männen som utreds för misstänkt sexköp på bordellen. Misstankarna mot politikern avskrivs senare.

Rättegången om den misstänkta bordellen hålls under 2023.

Kvinna åtalas för att ha drivit bordell i Karlstad

23 juni: Notoriske brottslingen Clark Olofssons flytt till Värmland

Dömde brottslingen Clark Olofsson flyttade till Arvika under försommaren.
Dömde brottslingen Clark Olofsson flyttade till Arvika under försommaren. Foto: Bertil Ericson

Clark Olofsson, en av landets mest notoriska brottslingar, bekräftar för NWT att han flyttat till Värmland. ”Jag gillar Värmland som fan. Jag gillar folket och dialekten. Framför allt gillar jag folket.” säger han. Han är skriven på adress i Arvika men bor även i en stuga på landet i västra Värmland.

Clark Olofsson, 75, berättar om oväntade flytten: ”Jag gillar Värmland som fan”

13 juli: En bil med V8-motor stjäls från bilhandlare i Molkom

Volvon med den eftertraktade V8-motorn stals från bilhandlaren Anna i Molkom.
Volvon med den eftertraktade V8-motorn stals från bilhandlaren Anna i Molkom.

En välklädd man försvinner med en bil med en eftertraktad V8-motor efter att han fått provköra den av en bilhandlare. Bilen hittas senare gömd under en presenning på en camping i Segerstad utanför Karlstad.

Stölden leder till att en stor bilsvindelhärva som styrdes av kriminella mc-gänget Bandidos avslöjas.

Så hittades stulna ”sleepern”: V8-Volvons återkomst väckte hela campingen

22 juli: Högerextreme politikern Rasmus Paludan på Kronoparken

En stor polisinsats bevakade den högerextreme politikern Rasmus Paludan när han besökte Kronoparken.
En stor polisinsats bevakade den högerextreme politikern Rasmus Paludan när han besökte Kronoparken. Foto: Tommy Pedersen

En massiv polisinsats – där krypskyttar var placerade på taken – bevakade högerextreme politikern Rasmus Paludans besök på Kronoparken i Karlstad.

Men det var få personer som valde att komma och lyssna på honom, i stället hölls en folkfest på närbelägna Klasmossens idrottsplats där kärlek och gemenskap stod i fokus.

Högerextreme Paludan skapade få reaktioner: ”Helt fel att han är här”

29 juli: Serievåldtäktsmannen Markus Halvorson, 65, döms

Serievåldtäktsmannen Markus Halvorson, 65, dömdes för att ha våldtagit flera unga kvinnor i stt hem i Åmotfors.
Serievåldtäktsmannen Markus Halvorson, 65, dömdes för att ha våldtagit flera unga kvinnor i stt hem i Åmotfors. Foto: Helena Karlsson

Markus Halvorson kontaktade unga kvinnor på en sida för sugardejting och lurade dem till sitt hus i Åmotfors där han våldtog flera av dem.

Efter en omfattande polisutredning, och en lång rättegång dömdes han till fyra och ett halvt års fängelse för nio våldtäkter. Straffet skärptes senare i hovrätten.

Hur blev Markus, 65, serievåldtäktsmannen i Åmotfors?

14 september: Värmländsk artist grips med pistol

Den värmländske artisten greps när han skulle hämta ett vapen i en källare på Gruvlyckan i Karlstad.
Den värmländske artisten greps när han skulle hämta ett vapen i en källare på Gruvlyckan i Karlstad. Foto: Polisen

Polisen gillrar en fälla i en källare på Gruvlyckan i Karlstad efter att de hittat en pistol gömd i en plastburk som är inkilad ovanför ett rör i taket. Den värmländske artisten grips på bar gärning när han kommer dit för att hämta vapnet.

Artisten döms senare till fängelse för bland annat grovt vapenbrott.

Så fastnade värmländske artisten i polisens fälla – åtalas för grovt vapenbrott

25 september: Tonårsfamilj attackerad av Bandidos i sitt hem

Sex män med kopplingar till Bandidos stormade in hos tonårsfamiljen och misshandlade pappan i familjen.
Sex män med kopplingar till Bandidos stormade in hos tonårsfamiljen och misshandlade pappan i familjen. Foto: Helena Karlsson

Sex män med koppling till det kriminella mc-gänget Bandidos tog sig in i tonårsfamiljens hem och misshandlade pappan grovt inför ögonen på hans familj.

Motivet tros vara att en av Bandidosmännen skulle visa sin lojalitet till mc-gänget. Mannen har senare valt att vittna mot Bandidos. Rättegång hölls i slutet av december och dom väntas inom kort.

Så vände sig Bandidossupportern mot egna gänget efter råa misshandeln

29 september: Två Nykroppaungdomar döda i A-traktorolycka

Sorgestund i Nykroppa kyrka. En 17-årig pojke och en 15-årig flicka dog efter att deras A-traktor kolliderat med en lastbil.
Sorgestund i Nykroppa kyrka. En 17-årig pojke och en 15-årig flicka dog efter att deras A-traktor kolliderat med en lastbil. Foto: Joachim Lagercrantz

Tre ungdomar från Nykroppa kolliderade med en lastbil när de färdades i en A-traktor som kom över på fel sida av vägen utanför Grästorp i Västra Götaland.

Den 17-årige bilföraren och en 15-årig flicka avled i kollisionen. Olyckan skakade hela samhället i Nykroppa och Filipstad.

Vännernas farväl vid minnesstunden för de döda tonåringarna

6 december: Två kvinnor döms för femårige John Walters död

Två kvinnliga anställda dömdes för att ha orsakat femårige John Walters död.
Två kvinnliga anställda dömdes för att ha orsakat femårige John Walters död. Foto: Privat

De två kvinnor som var i tjänst på HVB-hemmet Platea i Hagfors när femårige John Walter lyckades smita ut – och senare hittades död – döms i tingsrätten för att ha orsakat hans död.

Domen väcker stor uppmärksamhet och flera personer anser att även ledningen för HVB-hemmet borde ställas till svars för dödsfallet.

Kvinnorna fälls för John Walters död

Artikeltaggar

A-traktorÅtalBandidosBrottBrott, lag och rättClark OlofssonFängelseHells AngelsHotKarlstadKarlstads universitetKronoparkenMcDonaldsPlateaRasmus PaludanVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.