Hoppa till huvudinnehållet

Direktören om Peter Sörensen – i internt mejl: ”Svår arbetssituation”

Publicerad:
I ett internt mejl som NWT tagit del av frågar Alan Schürer Anders Tallgren hur Peter Sörensen ”ska hanteras”.
I ett internt mejl som NWT tagit del av frågar Alan Schürer Anders Tallgren hur Peter Sörensen ”ska hanteras”.

Peter Sörensen (KPL) har tidigare ifrågasatts av höga kommunala tjänstemän för sina många frågor och begäranden om allmänna handlingar.

Nu är det stadsbyggnadsdirektören Alan Schürer som lyfter frågan.

NWT kan avslöja att han i ett internt mejl till kommunalrådet Anders Tallgren (S) ber om hjälp med hur han ”ska hantera” Karlstadpartisten.

– Han har rätt att göra de här grejerna, men det är krävande och tar mycket tid, säger Alan Schürer.

Det var vid lunchtid den 22 december som Alan Schürer, som är chef för stadsbyggnadsförvaltningen i Karlstads kommun, skickade mejlet till stadsbyggnadsnämndens tillträdande ordförande Anders Tallgren. Av misstag gick en kopia iväg till Peter Sörensen.

I mejlet skriver Alan Schürer att Peter Sörensen som ledamot i kommunfullmäktige kan kontakta de kommunala verksamheterna via vd:ar och direktörer.

”Skulle vara skönt om vi kunde prata ihop oss om hur du vill att vi ska hantera honom”, skriver Alan Schürer.

Han skriver också att Peter Sörensens mejl i dagsläget besvaras från registraturen, som inte undertecknar sina svar med namn.

”För att kunna säkerställa professionalitet, likabehandling och inte utsätta våra medarbetare för en svår arbetssituation.”

Utdrag ur mejlet.
Utdrag ur mejlet. Foto: Skärmdump

Till NWT säger Alan Schürer att Peter Sörensen ofta kontaktar förvaltningen. Som politiker kan han skriva motioner, interpellationer och enkla frågor, men Karlstadpartiets talesperson tar även ofta direktkontakt med förvaltningen.

– Det blir ganska många ärenden per år. Jag ville höra med Anders hur han vill att vi ska agera, så vi kan vara tydliga mot Sörensen och hantera honom rätt och professionellt, säger stadsbyggnadsdirektören.

Han tillägger att han vill skapa ”tydliga spelregler” för att förbättra samarbetet.

– Vi vill ha en professionell hantering. Han ställer många frågor, vi vill kunna diarieföra dem, koordinera dem och säkerställa att Sörensen får korrekta svar.

Unik situation

Alan Schürer medger att det är unikt att han diskuterar en enskild politiker på det här sättet.

– Jag har aldrig fört dialog om någon annan ledamot, för jag har ingen annan ledamot som gör på det här sättet. De andra går via de vedertagna kanalerna inom ramen för fullmäktige, det vill säga motioner, interpellationer och så vidare.

Han säger att det är svårt att veta om Peter Sörensen mejlar i egenskap av politiker, medborgare, företagare eller föreningsmänniska, eftersom han har olika typer av engagemang.

– Han har rätt att göra det här, så det är inget konstigt med det. Han ifrågasätter också många saker som gör att vi blir bättre, men det är krävande och tar mycket tid.

I det aktuella ärendet – som handlar om att Peter Sörensen undersökt om uteserveringarna i centrala Karlstad kan sakna bygglov och därmed bryta mot lagen – upplever Alan Schürer att Peter Sörensen är ute efter att beslå kommunen med fel.

– Han vill få det att framstå som att vi inte följer lagen. Men det som har hänt i Sverige de senaste 20 åren är att uteserveringar har gått från att vara parasoller till avancerade byggnadskonstruktioner.

– Lagstiftningen har inte riktigt hängt med. Vi har själva uppmärksammat att vi måste se över det, innan Sörensen uppmärksammade det.

Han vill få det att framstå som att vi skiter i lagen.
Alan Schürer, stadsbyggnadsdirektör

I vilken utsträckning bidrar Peter Sörensen till en svår arbetssituation?

– Om du frågar medarbetare på min förvaltning vad som är det svåraste i deras arbete kommer de lyfta just den här typen av situation, att det finns ett fåtal människor som begär ut väldigt mycket handlingar och vill ha svar på många frågor. Det är en del av demokratin, samtidigt som det också tar tid från andra ärenden.

Vad tycker du om hans sätt att jobba?

– Han gör inget fel. Han är kritisk och ifrågasättande och enligt systemet får han det. Han är på många bra saker, som det här med uteserveringar. Vi är själva på den frågan, men det berättar han inte.

– Vad är hans poäng? Att visa att vi inte sköter vårt jobb? Inte att hjälpa oss att bli bättre. Jag uppfattar att han har en grundtes om att kommunen är ett slags laglös verksamhet, medan vi i själva verket ständigt och professionellt jobbar med att bidra till samhällsutveckling inom ramen för just gällande lagstiftning.

JO-anmälan

Peter Sörensen tycker att Alan Schürers mejl är anmärkningsvärt.

– Vad menar han egentligen? Jag tycker att det Alan Schürer gör är snubblande nära någonting som borde anmälas till Justitieombudsmannen, säger han.

Peter Sörensen tycker inte att Alan Schürers mejl är lämpligt.
Peter Sörensen tycker inte att Alan Schürers mejl är lämpligt. Foto: Joachim Lagercrantz

– Det är inga svåra frågor jag ställt och de är ställda helt enligt de kontaktvägar man ska ha. Då vänder han sig till en annan politiker och börjar prata om att hantera mig. Var i lagen ges det utrymme för det?

Precis som Alan Schürer är inne på anser Peter Sörensen att det inom Karlstads kommuns organisation finns en ”laglöshetskultur” och att politiker och tjänstemän har svårt att hantera när han och Karlstadpartiet livskvalitet ifrågasätter den.

– Då utbryter panik.

Fått kritik tidigare

Han har tidigare fått liknande kritik, bland annat 2019 när dåvarande kultur- och fritidschefen Mats Ahrén sade att hans begäran om offentliga handlingar skulle sätta all administrativ personal i arbete i veckor.

Dåvarande kommundirektören Ulf Nyqvist kallade situationen ”olycklig”.

Men Peter Sörensen slår ifrån sig den typen av ifrågasättanden.

– Det var bara struntprat. Däremot råder det nog inget tvivel om att om man begär ut handlingar i en miljö där man inte har ordning på handlingarna och är ovan vid att lämna ut handlingar, så kan det upplevas som jobbigt. Sen är det säkert inte kul när det blottläggs att man gjort fel.

Anser du att du alltid agerar konstruktivt?

– Jag anser att jag och vi agerar väldigt konstruktivt, ja. Vi skriver motioner och interpellationer och sedan 2018 har vi varit tydliga med att det här är centralt i vårt parti. Vi har varit tydliga med exakt vilka fall vi har granskat och varit otroligt målmedvetna, sakliga och konsekventa.

Läs även:

Utspelet – Karlstads uteserveringar kan bryta mot lagen: ”Laglös kommun”

Artikeltaggar

Alan SchürerFörvaltningKarlstadKarlstads kommunKommunfullmäktigeMotionerPeter SörensenPolitikSchüreraffärenUteserveringar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.