Hoppa till huvudinnehållet

Hur kunde det få gå så illa?

Publicerad:
På uppdrag av Vattenfall har konsult Anders Blennermark utfört besiktning av den nyrenoverade reaktorn Ringhals 1 och enligt honom hade reaktorn kunnat användas i ytterligare 20 år, skriver Boo Nilsson.
På uppdrag av Vattenfall har konsult Anders Blennermark utfört besiktning av den nyrenoverade reaktorn Ringhals 1 och enligt honom hade reaktorn kunnat användas i ytterligare 20 år, skriver Boo Nilsson. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

På felaktiga grunder har ett stabilt, pålitligt och planerbar fossilfri elproduktion avvecklats, genom att fullt fungerande kärnkraftsreaktorer i förtid tagits ur drift, skriver Boo Nilsson.

Dagens energikris är till följd av dåligt genomtänkta politiska beslut och till följd dagens höga energipriser med företagsnedläggningar, konkurser, familjetragedier och äventyrat välstånd.

På felaktiga grunder har ett stabilt, pålitligt och planerbar fossilfri elproduktion avvecklats, genom att fullt fungerande kärnkraftsreaktorer i förtid tagits ur drift. Som ersatts av väderberoende opålitliga energislag, som vind och sol, subventionerats på bekostnad av kärnkraft.

Enligt Energiforsk, som ägs av Svenska energiföretag, visar en rapport om en större planerbar elproduktion i Sverige nu varit i drift, hade det gett ett lägre elpris och att elpriserna i södra Sverige då kunnat vara 30-50 procent lägre.

Sverige har haft tolv kärnreaktorer. Av dessa är sex stängda och tagna ur drift. Barsebäck 1 och 2 är under rivning, Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 är permanent stängda och nedmontering har påbörjats. Stängningen som sägs vara ”på affärsmässiga grunder” är ifrågasatt sin riktighet.

Omfattande renovering och uppgradering, gjordes på Ringhals 1 och 2 åren 2009–2010, då för en kostnad av 15 miljarder kronor. Några år senare i oktober 2015 vid en extratillsatt bolagsstämma i Vattenfall, beslöts att stänga Ringhals 2 2019 och året därpå Ringhals 1.

Besluten grundade sig på att huvudägare Vattenfall gjorda bedömningen, att ekonomin inte gick ihop, trotts att Vattenfall årligen gjorde en vinst på flera hundra miljoner och årsredovisning för Ringhals visar en årsvis vinst efter kärnkraftens pålagor och effektskatt på över 300 miljoner.

Till följd av de stängda kärnkraftrektorerna har Sverige tappat nästan en femtedel av sin kärnkraftskapacitet inom loppet av några år, som i modern tid kommer att gå till historiens största svenska politiska misstagen, som en ren kapitalförstöring. För rivning av Ringhals 1 och 2 beräknas kostnaden uppgå till strax under 4 miljarder kronor och ungefär 340 000 ton avfall där 5-10 procent är radioaktivt.

På uppdrag av Vattenfall har konsult Anders Blennermark utfört besiktning av den nyrenoverade reaktorn Ringhals 1 och enligt honom hade reaktorn kunnat användas i ytterligare 20 år med låga investeringskostnader, då anläggningen enligt protokoll intygar att Ringhals 1 har en mycket hög säkerhetsnivå, samt att den uppfyller gällande modern konstruktionskrav.

Besiktningsprotokollet visar också, att inga reella tekniska hinder fanns, för fortsatt drift fram till 2050-talet och att rektorerna stängdes och togs ur drift i förtid och i onödan. Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe har uttryckt att elsituationen i Sveriges nu beror till stor del på nedläggningen av reaktorerna i Ringhals.

Elproduktionen i Sverige är nu så illa, att effektbrist kan uppstå. Om så inträffar, kan Svenska kraftnäts elnätsbolag koppla bort onödiga elkonsumenter, utifrån prioriteringslistorna från länsstyrelsen.

Boo Nilsson

Artikeltaggar

Barsebäcks kärnkraftverkDebattElproduktionKärnkraftLotta Medelius-BredheRinghalsVattenfall

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.