Hoppa till huvudinnehållet

Striden om änderna i centrum – gatuchefen: ”Kommunen kan inget göra”

Publicerad:
Änderna har ökat i antal vid Lötälven längs Skaraborgsvägen sedan matningen vid Vågbron upphörde.
Änderna har ökat i antal vid Lötälven längs Skaraborgsvägen sedan matningen vid Vågbron upphörde. Foto: Maiken Kettil Schough

Efter beslutet om att matning av änder inte längre får ske vid Västerlånggatan vid Vågbron har skaran änder vid Lötälven vuxit. Kolonin av fåglar som finns där orsakar i viss mån trafikkaos. Men kommunen kan inte ingripa.

– Vi flyttar bara problemen ned till andra gator. Att djuren går där borta och väntar på mat beror på att någon är där och matar. Annars skulle de inte vara där, säger Tommy Svärd, gatuchef för Kristinehamns kommun.

Att Djurskyddet inte längre får mata fåglarna i närheten av Vågbron har väckt starka känslor hos både föreningen och hos allmänheten som hör av sig till Djurskyddet och undrar varför änderna inte längre matas. Något som NKP skrivit om vid flera tillfällen. Syftet med beslutet är att flytta fåglar från stadskärnan så att fåglarna bland annat inte orsakar bekymmer i trafiken.

Tommy Svärd, gatuchef i Kristinehamns kommun.
Tommy Svärd, gatuchef i Kristinehamns kommun. Foto: Nina Simonen/Kristinehamns kommun

– Därför vill vi att de matar ute i skärgården. Då får vi inte det här problemet att de är ute i trafiken och går.

Tommy Svärd menar att det är ett bekymmer att privatpersoner matar fåglarna, men det är inget som kommunen kan råda över.

Ändernas nya tillhåll efter förbudet: ”Kommer bli en slaktbod”

– Det är inte förbjudet att mata fåglar. Vi kan inte hindra någon. Det är de själva som ställer till det för fåglarna, det är inte kommunen, säger Tommy Svärd.

Varför matningen ändrades från att först ha varit längs Norra Hamngatan till Västerlånggatan vet inte Tommy Svärd.

– Då jobbade jag inte för Kristinehamns kommun.

Finns det möjlighet att ompröva beslutet och gå tillbaka till det gamla stället att mata på i och med att man kommer bort lite från trafiken i stadskärnan?

– Det gör man inte, det är det som är problemet. De är har varit på Västerlånggatan och där har det också körts på fåglar. Då flyttar vi problemet dit igen. Eller vi, det är inte vi, det är de som står och matar fåglarna, säger Tommy Svärd.

Djurskyddet har ställt sig kritiska till att kommunen inte längre vill ha något fågelliv i centrum och att det förändrar hela stadsbilden.

Är det så att vi måste spara energi så kan vi inte ha en pump som går dygnet runt medan vi ska släcka gatubelysning
Tommy Svärd

– Det är ett sanitärt problem plus trafikfaran, säger Tommy Svärd.

Eftersom matningen inte längre sker i närheten av Vågbron har en större andel änder flyttat på sig och går över vägen vid den gamla vaccinationsmottagningen vid Skaraborgsvägen.

– Vi kan inte göra något, det är inte förbjudet att mata fåglar.

Går det inte att sätta upp skyltar som varnar trafikanter?

– Nej, det är inte brukligt att man gör, svarar Tommy Svärd.

Gatuchefen vill framhålla att kommunen inte har skapat problemet.

– Det är viktigt att tala om att det här är på grund av privatpersoner som håller på med att mata fåglarna där och då uppstår de här problemen. Vi har hänvisat Djurskyddet till en plats längre ut i skärgården där det inte skulle bli de här problemen.

Enligt Djurskyddet har de svårt att mata fåglarna på den nya platsen ute i skärgården av bland annat ekonomiska skäl.

– Det är inget som vi kan göra något åt, säger Tommy Svärd.

Den pump som har funnits vid Vågbron och som gjort att vattnet förblir öppet vintertid, vilket änderna är beroende av, är i år inte i bruk. Djurskyddet har ifrågasatt om det verkligen kan kosta kommunen särskilt mycket att ha igång den.

– Den är inte på plats. Vi har inte monterat den i år på grund av energispar för att kommunen inte ska riskera att hamna i ett läge där de stänger ned samhället helt och hållet.

Pumpen i sig har inget annat syfte än att hålla vattnet öppet för fåglarna vintertid och kommer inte att monteras som det ser ut i dagsläget.

– Så länge vi har order på att spara energi så kommer den inte dit. Vi vill inte sätta i den överhuvudtaget. Den plats där vi hänvisar till där är vattnet öppet. Är det så att vi måste spara energi så kan vi inte ha en pump som går dygnet runt medan vi ska släcka gatubelysning. Det harmonierar inte med varandra. Allt möjligt som drar energi tittar vi på.

Artikeltaggar

Djur och naturFåglarKristinehamns kommunSkaraborgsvägenSkärgårdTommy SvärdVågbron

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.