Hoppa till huvudinnehållet

Besvikelsen efter succén – huvudpersonen berättar: ”Vi gjorde ett stort misstag”

Publicerad:
Reporter Jonas Andersson
Jonas Andersson
jonas.andersson@nwt.se
Ute i kylan. Stefan Larsson blev krysskung i valet i Storfors. Men i stället för att bli bruksortens första moderata kommunalråd är han en vanlig ledamot i kommunfullmäktige – under ett fortsatt S-styre.
Ute i kylan. Stefan Larsson blev krysskung i valet i Storfors. Men i stället för att bli bruksortens första moderata kommunalråd är han en vanlig ledamot i kommunfullmäktige – under ett fortsatt S-styre. Foto: Jonas Andersson

Vinnarna förlorade och förlorarna vann.

Medan utmanarna inte kom överens satt Socialdemokraterna lugnt i båten – och kunde till slut behålla makten.

NWT berättar historien om den politiska hösten i Storfors. En soppa bestående av en utmanövrerad krysskung, ett havererat samarbete och ett historiskt antiklimax.

Hon sätter sig vid bordsänden, på platsen närmast ordförandeklubban. Eva-Lotta Härdig Eriksson trodde aldrig att det här skulle bli hennes stol.

Dagen efter valet var socialdemokraten så besviken att hon övervägde att lämna Storfors.

– Jag flyttar härifrån om Moderaterna kommer till makten, sade hon i en intervju med NWT.

Att bli vald till kommunalråd kom som en överraskning för Eva-Lotta Härdig Eriksson. Några dagar innan hon tillträder har hon inte ens hunnit lämna in ansökan om tjänstledighet: ”Det löser sig”.
Att bli vald till kommunalråd kom som en överraskning för Eva-Lotta Härdig Eriksson. Några dagar innan hon tillträder har hon inte ens hunnit lämna in ansökan om tjänstledighet: ”Det löser sig”. Foto: Jonas Andersson

Då talade mycket för att det skulle bli just så. Moderaterna hade gått framåt till historiskt höga 26 procent och Socialdemokraterna hade backat till 32.

I slutet av oktober höll Moderaterna en pressträff tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna med budskapet att partierna var överens om att de ville ha ett maktskifte.

Socialdemokraterna gav upp.

***

Snöfallet får Stefan Larsson att grina illa. Det är några dagar före nyår. Om några dygn hade moderaten kunnat bli Storfors första borgerliga kommunstyrelseordförande.

På valnatten såg mycket ut att tala för det. I verkligheten var det aldrig nära.

Han blev valets krysskung i Storfors. 131 personer satte en markering vid Stefan Larssons namn. Som jämförelse fick avgående kommunalrådet Hans Jildesten 56 kryss. Eva-Lotta Härdig Eriksson fick 37.

Men när Moderaterna började sondera möjligheterna till ett maktskifte dök det upp ett skarpt krav från Centerpartiet:

Stefan Larsson skulle inte vara med.

Han ställde sin plats till förfogande.

– För att inte sänka dem klev jag åt sidan.

Stefan Larsson är bekymrad över nedskärningar i äldreomsorgen: ”I stället för att dra ner hela tiden måste vi hitta andra lösningar. Kan vi köpa hemtjänst av Kristinehamn i södra kommundelen?”
Stefan Larsson är bekymrad över nedskärningar i äldreomsorgen: ”I stället för att dra ner hela tiden måste vi hitta andra lösningar. Kan vi köpa hemtjänst av Kristinehamn i södra kommundelen?” Foto: Jonas Andersson

Hans parti valde att gå Centern till mötes, men det blev inget maktskifte för det. Veckan före jul röstades Eva-Lotta Härdig Eriksson fram till ny ordförande i kommunstyrelsen. Röda Storfors är blåare än någonsin, men Socialdemokraterna regerar vidare.

Hur kunde det bli så? De fyra partierna som sade att de ville byta ut S har en majoritet av mandaten i kommunfullmäktige i ryggen.

***

Stefan Larsson sitter vid ett runt bord på övervåningen i folkets hus och viftar entusiastiskt med armarna medan han pratar. Han har sin förklaring klar. Moderaterna lade sig platt för Centerpartiet. Till slut tröttnade Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna på det och drog sig ur.

– Man har inte så stor erfarenhet av det politiska spelet. Att bara acceptera Centerns krav och inte ställa motkrav. Vi gjorde ett stort misstag genom att inte ställa de kraven och få till ett sakpolitiskt avtal med Centern.

Med Ingemar Olsson fick Moderaterna än annan typ av kommunalrådskandidat än Stefan Larsson, är den senares analys: ”Ingemar är en bra byråkrat. Han är bra på att leda möten, medan jag är mer en ideolog.”
Med Ingemar Olsson fick Moderaterna än annan typ av kommunalrådskandidat än Stefan Larsson, är den senares analys: ”Ingemar är en bra byråkrat. Han är bra på att leda möten, medan jag är mer en ideolog.” Foto: Jonas Andersson

Han bekräftar det Sverigedemokraterna tidigare sagt, att Moderaterna inte bemött förslagen från SD och KD.

– Vi har varit rädda att förlora Centern. Här får man vara självkritisk.

Stefan Larsson har själv inte deltagit i processen, som i stället har skötts av Per Henning och Ingemar Olsson. Den senare var partiets kommunalrådskandidat och är nu nyvalt oppositionsråd.

– När jag klev åt sidan tappade vi SD och KD. Vi gick alldeles för långt åt Centerns håll. Man valde att lita på Centern. Man såg det inte komma, man var naiv.

Hur tycker du att ditt parti har skött det här?

– Med tanke på att de är nya så har man väl gjort så gott man kan. Det är ingen skugga över dem. De var inte bättre rustade för det här. Jag kan inte säga något annat än att jag stödde dem.

– Man kan säga så här: De är nya och spelar inte spelet så bra. De litar lite för mycket på andra. Men ”so what?”. De har lärt sig.

Det är ingen skugga över dem. De var inte bättre rustade för det här.
Stefan Larsson

Mellan valdagen och högersamarbetets kollaps gick det tre månader. På den tiden kom Moderaterna inte överens om någon politik med något annat parti. Enigheten finns med KD och SD, men C stod i vägen, enligt Stefan Larsson.

Han säger att han inte är bitter.

– Det är så här med politik, man vinner inte alltid. Men jag hade inte förväntat mig så bra utfall i det här valet. Jag trodde att i nästa val, 2026, skulle vi bli det stora partiet.

Stefan Larsson tänker bli Moderaterna trogen: ”Ja, om de inte slänger ut mig. Jag är vald av moderata väljare.”
Stefan Larsson tänker bli Moderaterna trogen: ”Ja, om de inte slänger ut mig. Jag är vald av moderata väljare.” Foto: Jonas Andersson

Kravet från C ledde till hårda diskussioner inom Moderaterna, där även partidistriktet blandades in.

Var det rätt av partiet att plocka bort dig?

– Det återstår väl att se. Jag kommer inte sluta driva politik för det här. Det är lite naivt av Centern när de säger att de inte vill se mig där, för jag kommer fortfarande sitta i kommunfullmäktige och driva opinion.

Vad har Centern emot dig?

– De har nog emot mig att jag är frispråkig. Att jag har talat om att ”så här röstar Centern”. För Centern är det jättekänsligt att man har jobbat med sossarna i fyra år.

Om vi spolar tillbaka till när Centern ställde sitt ultimatum – vad skulle Moderaterna ha gjort?

– Enkelt. Vi skulle ha sagt ”tack, men nej tack”. Vi tillsätter folket på vår lista. Vi skulle ha gått till SD och KD och skrivit både valteknisk samverkan och politiskt program tillsammans.

En sådan konstellation hade varit större än S och V. Stefan Larsson tror att den hade kunnat styra som största minoritet.

– Då hade vi kunnat köra utan Centern.

Finns det något du ångrar?

– Jag kanske inte skulle ha klivit åt sidan. Men samtidigt blev det svårt när både mina egna tyckte att det var ett bra alternativ och Centern krävde det.

***

Nu blir det Eva-Lotta Härdig Eriksson som håller i rodret. Hon bor alltså kvar i Storfors.

– Jag var jättebesviken efter valet. Det var i ren affekt jag sa som jag gjorde.

Eva-Lotta Härdig Eriksson vill samarbeta brett med flera andra partier: ”Jag är väldigt glad över att det är många yngre i Moderaterna för det något vi behöver och något vi saknar framöver.”
Eva-Lotta Härdig Eriksson vill samarbeta brett med flera andra partier: ”Jag är väldigt glad över att det är många yngre i Moderaterna för det något vi behöver och något vi saknar framöver.” Foto: Jonas Andersson

Hon sitter i kommunstyrelsens mötesrum på plan två i kommunhuset. Två veckor har gått sedan hon blev vald till ordförande.

Till sin egen stora förvåning.

– Jag blev snopen – chockad – över att jag vann omröstningen. Det var överrumplande.

Hon gick till mötet i kommunfullmäktige och räknade med att väljas till oppositionsråd.

– Jag var nöjd. Det kände jag mig trygg med.

Även rollen som kommunstyrelsens ordförande känns trygg, säger Eva-Lotta Härdig Eriksson. Hon har erfarenhet av att vara både vice kommunalråd och nämndsordförande.

Men exakt hur hon och Socialdemokraterna ska styra kommunen i fortsättningen är oklart. Eva-Lotta Härdig Eriksson valdes till sin nya post med röstsiffrorna 16–10, men vilka som röstade på henne vet hon inte.

Storfors nya kommunalråd är undersköterska på det särskilda boendet Sjögläntan i Storfors. Tidigare har hon varit vice kommunalråd vid sidan av veteranen Hans Jildesten.
Storfors nya kommunalråd är undersköterska på det särskilda boendet Sjögläntan i Storfors. Tidigare har hon varit vice kommunalråd vid sidan av veteranen Hans Jildesten. Foto: Jonas Andersson

Det finns en valteknisk samverkan mellan S, V och C – men med Centern saknas en politisk överenskommelse.

Eva-Lotta Härdig Eriksson hoppas kunna bygga breda majoriteter med allt från moderater till vänsterpartister.

Trots att det blir ett fortsatt S-styre ska det bli förnyelse. Förutom hon själv, Mikael Lind (C) och Juhani Verkkoperä (SD) är alla ledamöter i kommunstyrelsen nya.

– Vi är en för liten kommun för att vi ska sitta på var sin kammare och kämpa emot varandra. Vi ska kämpa för Storfors bästa. Min ambition är att vi tillsammans ska göra något bra.

Ska ni styra med hoppande majoriteter?

– Jag hoppas att vi ska ha en samsyn i frågorna som dyker upp. Det får vara att ge och ta från alla håll. Det kan vara nyttigt, för man har olika ögon.

Eva-Lotta Härdig Eriksson och Socialdemokraterna gav upp hoppet om att behålla makten. Men när utmanarna misslyckades stod det klart att bruksorten fortsätter att vara röd.
Eva-Lotta Härdig Eriksson och Socialdemokraterna gav upp hoppet om att behålla makten. Men när utmanarna misslyckades stod det klart att bruksorten fortsätter att vara röd. Foto: Jonas Andersson

Utgången av höstens politiska soppa talar för att Eva-Lotta Härdig Eriksson kan maktspelet. Men det enda Socialdemokraterna gjorde var egentligen att hålla sig undan.

– Vi har varit väldigt tysta.

Var det en medveten taktik?

– Nej, faktiskt inte. Vi såg oss besegrade och att vi skulle jobba för att plocka tillbaka makten 2026.

Det ser ut som ett skickligt maktspel att vänta ut motståndaren och låta den misslyckas.

– Det är mycket möjligt, men det var inte något genomtänkt. Men med facit i hand, så.

Eva-Lotta Härdig Eriksson pekar på stolen till vänster, som tillhör oppositionsrådet.

– Jag var så inställd på att jag skulle sitta där i fyra år.

Läs mer:

Läs också

Artikeltaggar

CenterpartietEva-Lotta Härdig ErikssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaModeraternaPolitikPolitiska system och ideologierSocialdemokraternaStefan LarssonStorforsSverigedemokraternaVal 2022Värmlandsresan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.