Hoppa till huvudinnehållet

Köttstölderna i butiker ökar: ”Har alltid varit stöldbegärligt”

Publicerad:
Många tar sig en köttbit när det vankas nyårsfirande.
Många tar sig en köttbit när det vankas nyårsfirande. Foto: Bendiksby

Nyårsafton är runt hörnet och det är ofta synonymt med en god köttbit. De flesta betalar för sig, men i branschen ser man att stölderna ökar något.

– Det har inte varit något mer än vanligt nu inför nyår, men kött har alltid varit stöldbegärligt, säger Jonas Helgman, butikschef på Stora Coop Bergvik.

Butiksägare har tidigare vittnat om en ökning av antalet stölder. Gemensamt för hela branschen är att det främst är köttprodukter som stjäls.

– Vi har märkt av en viss ökning av stölder av olika slag. Vi kan inte säga att det har med inflationsläget att göra, har Coop Värmlands pressansvariga Anna Ociansson tidigare sagt till NWT.

Stängde självutcheckningen

På Ica Supermarket Klingan i Grums har man också haft problem, och då handlar det framförallt om personer som inte scannar alla sina varor i självutcheckningen. Detta ledde till att man stängde av möjligheten till självutcheckning i väntan på säkrare funktioner.

På Ica Maxi Bergvik har man hittills varit rätt så förskonade från köttsnatterier.

– Ingenting har stulits ännu nu inför nyår, ta i trä. Men det sker lite till och från. Det är klart att det händer, men det är inte mer än vanligt nu under jul och nyår. Vi försöker lägga ut det efter åtgång och hålla god uppsikt över det, säger Christer Johansson från ICA Maxi Bergvik.

Christer Johansson, Ica-handlare på Ica Maxi Bergvik.
Christer Johansson, Ica-handlare på Ica Maxi Bergvik. Foto: Lisa Olaison

Inte heller på Ica Maxi Välsviken har man haft några större problem men det har hänt att snattare har tagits på bar gärning.

– Det har varit något tillfälle där vi påkommit snattare där man fyllt en sportbag med massa kött, men som blivit tagna av uppmärksam personal och butikskontrollanter, säger Peter Kullberg, ICA-handlare på Ica Maxi Välsviken.

Utbildar personalen

På Willys Våxnäs är det inte mer stölder än vanligt nu under storhelgerna, men de har stundtals haft lite problem.

– Vi kan inte lägga upp alltför mycket kött i disken. Det har hänt i många butiker att folk har gått in och rensat en hel disk. Det är ett problem i branschen. Känslan är att det är fortsatt mycket stölder, framförallt mycket köttdetaljer men även en del kroppsvård stjäls, säger Richard Svanegård, butikschef på Willys Våxnäs.

På Willys utbildar man personalen i förebyggande syfte.

– Vi pratar om det internt om hur vi ska förebygga. Vi har interaktiva utbildningar som personalen får ta del av där man lär sig hur tjuvar agerar och hur man ska försöka förhindra att stölder sker. Och hur man ska agera kopplat till säkerhet och så, säger Richard Svanegård.

Jonas Helgman, butikschef på Stora Coop Bergvik, berättar att man ser en negativ trend.

– Vi ser att det är en tendens att det ökar lite. Det är inte så att det varit någon som har varit här och tömt köttdisken liksom, men känslan är att det ökar. Vi har uppsikt över köttet och vi lägger fram det efter åtgång, säger han.

Artikeltaggar

Anna OcianssonChrister JohanssonCoopHandelIcaKöttPeter KullbergSnatteriStölderWillys

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.