En öppen och välkomnande arbetsmarknad i Värmland

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det är till ett öppet och välkomnande Värmland som människor vill flytta, bosätta sig och bidra till vårt näringslivs och vårt samhälles utveckling, skriver Per-Inge Lidén.
Foto: Håkan Strandman
Ungdomar behöver få upp ögonen för de utbildningsmöjligheter som finns till den verkliga arbetsmarknaden och vi behöver jobba än mer med vuxenutbildning, skriver Per-Inge Lidén.

Arbetsmarknadspolitik är viktigt. Jag har under några år arbetat med detta politikområde genom ordförandeskap i min nämnd och uppdraget som ordförande för Karlstad kommuns kompetens- och arbetsmarknadsforum. Den sista december avgår jag från dessa uppdrag. Jag har fem medskick till min kloka och begåvade efterträdare.

1. Värmland har ett väl fungerande näringsliv vars största utmaning är bristen på arbetskraft. Vi behöver arbeta mer tillsammans mellan kommunens, regionens och universitetets utbildningar och näringslivet för att göra rätt utbildningar till rätt målgrupp. Ungdomar behöver få upp ögonen för de utbildningsmöjligheter som finns till den verkliga arbetsmarknaden och vi behöver jobba än mer med vuxenutbildning. Kanske alla människor behöver vidareutbilda sig en gång mitt i livet för att klara av att utvecklas på en flexibel arbetsmarknad.

2. Vi behöver instegsjobb. Det är bättre att personer som är en bit från arbetsmarknaden kommer igång och jobbar i jobb som inte kräver en färdig examen än att man ska gå på försörjningsstöd i evigheter innan man är färdigutbildad. Jag anser att vi måste släppa in fler som sjukvårdsbiträden, barnskötare, medhjälpare – kalla det vad som helst. Våra verklighetsförlagda yrkeskurser med svenska för nyanlända är utmärkta exempel. När folk kommer in på en arbetsplats är det lättare att gå vidare och utbilda sig för mer kvalificerade arbetsuppgifter. Och såväl offentliga som privata arbetsgivare behöver ta ett än större ansvar för praktikplatser.

3. Oslo-Stockholm 2.55 är ett lobbyarbete för att få till en snabb, robust och hållbar järnväg mellan Oslo och Stockholm. Jag var med och startade det arbetet en gång i tiden. Det är i grunden ett arbetsmarknadsprojekt. Det skulle få en miljon människor som nu flyger att ta tåget och kanske lägga mötet i Karlstad istället. Fler företag skulle kunna etablera sig här och vi skulle kunna ha en arbetsmarknad där folk kunde pendla till och från vårt län för arbete. Arvika-Oslo på 30 minuter och Karlstad-Örebro samma tid skulle rita om kartan. På riktigt. Och nu är Karlstadspolitikern Peter Kullgren (KD) chef på det departement som ansvarar för infrastruktur. Kom igen, Peter. Det här är lönsamt.

4. Vi behöver jobba ännu mer tillsammans med universitetet. Det är viktigt att knyta utbildning och forskning nära Värmlands internationella och dynamiska näringsliv. Vi behöver få fler studenter att stanna och jobba i Värmland efter avslutad utbildning. Akademin, politiken och näringslivet behöver varandra.

5. Vi behöver vara ett än mer öppet och generöst Värmland. I en tid när företagen ropar efter arbetskraft kan vi inte hålla på och tugga om att det tar 30 år att bli värmlänning. Ska vi få folk från andra delar av Sverige eller världen att flytta hit behöver vi än mer av värmländsk gästfrihet och vänlighet. På riktigt. Vi behöver motverka rasism och trångsynthet. Och bjuda in nyanlända familjer till familj- och föreningsliv. Det är till ett öppet och välkomnande Värmland som människor vill flytta, bosätta sig och bidra till vårt näringslivs och vårt samhälles utveckling.

Per-Inge Lidén (MP)

Avgående ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstad och kommunens arbetsmarknads- och kompetensutvecklingsforum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

REKOMMENDERAT FÖR DIG