Hoppa till huvudinnehållet

Mycket fjällturister på vägarna inför nyår – kan bli halt

Publicerad:
Många spenderar jul och nyår i fjällen.
Många spenderar jul och nyår i fjällen. Foto: Elin Karlsson

Utöver sportlovsveckorna är jul och nyår tiden då flest svenskar vallfärdar till fjällen. Det märks inte minst på vägkrogar och butiker som ligger längs vägen.

– Det är en jämn ström med folk, säger Jakob Walfridsson, butikschef på Ica Toria i Torsby.

Under pandemin gjorde många flykten till fjällen, något som syntes på många vägkrogar runt om i landet där de många skidturisterna skapade kaos trots att samhället präglades av restriktioner.

Även Ica Toria i Torsby ligger strategiskt till för de som ska handla mat på väg upp till bland annat Branäs och Sälen.

– Det märks att det är mer kunder som inte är från orten nu under jul och nyår. Det har varit två speciella år, men det är inte överdrivet mycket mer folk nu än då. Det var ju mycket skidturister även under pandemin. Men det är mycket folk som är i rörelse, det märks ju. Det är en jämn ström, säger Jakob Walfridsson.

De många skidturisterna märks av framför allt från julveckan och framåt. Under torsdagen och fredagen förväntas det komma förbi mycket folk som ska vidare upp till fjällen för att fira nyår.

– Det är mycket norskar, vilket det är året runt, och många från Göteborgsområdet och runtom. Inte så mycket danskar.

Ica Torias butikschef Jakob Walfridsson.
Ica Torias butikschef Jakob Walfridsson. Foto: Aron Eriksson

För de som färdas i den tunga trafiken gäller det att ta det försiktigt. De kommande dagarna bjuder på molnigt väder med en hel del nederbörd som kan försvåra körandet.

– Snöfall medför alltid en risk för halka. Mitt på dagen på fredag skulle det också kunna bli halt, då ser det ut att bli ett snöfall som övergår i regn och en temperatur runt nollan, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Det väntas bli mycket folk som passerar Värnäskorset påväg upp till fjällen.
Det väntas bli mycket folk som passerar Värnäskorset påväg upp till fjällen. Foto: Morgan Bäckvall

Artikeltaggar

BranäsErik Höjgård-OlsenIca ToriaJakob WalfridsonSälenSkidåkningSMHITurismVärnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.