Hoppa till huvudinnehållet

Butiksägaren tycker att centrum dör ut: ”Under all kritik i Karlstad”

Publicerad:
Joacim Öhman har drivit butik på Hamngatan i 17 år. Han är skarpt kritisk till parkeringssituationen i centrum.
Joacim Öhman har drivit butik på Hamngatan i 17 år. Han är skarpt kritisk till parkeringssituationen i centrum. Foto: Tommy Pedersen

Pågår det en centrumdöd i Karlstad?

Det tycker butiksägaren Joacim Öhman som haft butik i 17 år i centrum.

Problemet är framkomligheten för bilar och parkeringsplatser.

– Tillgängligheten är det viktigaste, annars kommer inte kunderna, och den är under all kritik i Karlstad, säger Joacim Öhman.

Butikskedjan upphör – en butik försvinner från Karlstad: ”Utförsäljningen pågår”

I 17 år har Joacim Öhman drivit Hifi butik med ljud och bild på Hamngatan.

Han tycker att det pågår en centrumdöd i Karlstad.

– Ja, absolut det har vi, säger han.

Problemet som Joacim Öhman ser det är framkomligheten för bilar och parkeringsplatser.

– I alla kundmöten jag har upplever jag att kunderna tycker att det är omständligt att ta sig in till stan och hitta en parkering, säger han och fortsätter:

– Det bidrar till att det inte är ett attraktivt läge att ha butik i centrum. Det i sin tur gör hyrorna högre för att fastighetsägarna behöver kompensera för andra tomma lokaler när verksamheter försvinner.

”Vansinnig planering med Hamngatan”

Hindret, enligt Joacim Öhman, är att kommunen stoppar möjligheterna att ta sig in till stan med bil.

– Det går inte att komma in med transporter på ett bra sätt i centrum. Det är en vansinnig planering med Hamngatan, att all trafik ska vara utanför stan. Och parkeringsplatser har stängts ner. Jag har suttit med olika överklaganden i 3,5 år om olika parkeringsplatser som ska bort.

Bekvämligheten, som en bil kan ge, är A och O för att folk ska ta sig in till centrum, tror han.

– Tillgängligheten är det viktigaste. Och den är under all kritik i Karlstad. Kommunen vill bara ha ett bilfritt centrum med bussfördelar. Men när kunderna upplever att det är rörigt att ta sig in till stan och svårt att hitta parkering, då kommer inte de långväga kunderna in till stan.

Linda Larsson (S) säger att det är svårt att nå balansen i de olika målkonflikterna.
Linda Larsson (S) säger att det är svårt att nå balansen i de olika målkonflikterna. Foto: Joachim Lagercrantz
Butikskedjan upphör – en butik försvinner från Karlstad: ”Utförsäljningen pågår”

Svåra målkonflikter

Linda Larsson (S) kommunstyrelseordförande för Karlstads kommun säger att hon håller med de som upplever att det är svårt att parkera i centrum, men att det är en svår balansgång.

– För att få ett levande centrum behöver man göra olika avvägningar mellan målkonflikter och det är inte lätt, säger hon och fortsätter:

– Om vi ökar framkomligheten för bil så kommer fler uppleva att det är enklare att ta sig in till centrum, men då försämrar det möjligheten för andra som ska cykla, gå eller ta kollektivtrafik.

Kommunen diskuterar P-skiva

Hon håller med om att det är viktigt att det finns tillgång till parkeringar för att göra centrum mer levande.

– Men sen vi inrättade det nya parkeringsledningssystemet, som ska göra det enkelt att hitta lediga parkeringar, så ser vi att det faktiskt också finns mycket lediga platser. Men det finns en tröskel för många att parkera i garage. Istället vill många kunna parkera precis bredvid den affären man ska gå in och handla i och det kommer inte kunna vara möjligt i något centrum, säger Linda Larsson.

– Fler måste vilja parkera i garagehusen för där finns de stora parkeringarna. Den typen av stora parkeringsytor som finns vid köpcentrum är svårt att bygga centralt, och det tror jag inte ens är önskvärt.

Kommunen håller just nu på att diskutera ett förslag om att införa P-skiva.

– Så att man kan parkera gratis under 30 minuter. Många handlare har efterfrågat det och det skulle kunna vara ett framtida sätt att underlätta parkeringssituationen.

Artikeltaggar

ButikerHamngatanHandelKarlstadKarlstads kommunLinda LarssonParkeringSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.