Hoppa till huvudinnehållet

Uteserveringarnas framtid utreds – beskedet från nya styret: ”Stora värden”

Publicerad:
Anders Tallgren anser att uteserveringarna i centrala Karlstad tillför stora värden.
Anders Tallgren anser att uteserveringarna i centrala Karlstad tillför stora värden. Foto: Tommy Pedersen

Ska de finnas året runt? Ska de stå direkt mot fasaden eller några meter ut på gatan? Ska de ha väggar och tak?

Uteserveringarna i Karlstad är just nu föremål för en stor översyn.

Beskedet från stadsbyggnadsnämndens nya ordförande Anders Tallgren (S) är tydligt:

– Det är en viktig verksamhet som tillför stora värden.

Karlstadpartiets talesperson Peter Sörensen flaggar för att uteserveringarna i centrala Karlstad kan vara olagliga. Han kom med utspelet efter att han gjort en granskning som visar att det inte finns några bygglov – trots att konstruktionen med väggar och tak borde kräva det enligt den kommunala uteserveringspolicyn.

Han har även gjort en anmälan till kommunens bygglovskontor, som startat ett tillsynsärende.

Kommunalrådet Anders Tallgren, som tillträder som stadsbyggnadsnämndens ordförande vid årsskiftet, vill invänta utgången av ärendet innan han uttalar sig i bygglovsfrågan.

Men han delar Peter Sörensens uppfattning om att kommunallagen och de egna styrdokumenten ska efterlevas.

– Det ska vara rätt och riktigt, så klart, säger Anders Tallgren.

380 dokument

Med ungefär 380 kommunala styrdokument har han förståelse för att det ibland blir fel i både utformning och efterlevnad.

– Det säger sig självt att det är svårt att se till att alla är ”up to date” och att det finns en risk att de ser lite olika ut. Men i grunden är det jätteviktigt att det är ordning och reda.

När det gäller uteserveringspolicyn pågår just nu en översyn av den. Målet är att den ska vara klar till sommarsäsongen, enligt Anders Tallgren.

Levande centrum

Han radar upp ett antal olika parametrar som finns att ta hänsyn till, som tillgänglighet och framkomlighet för räddningsfordon.

Han är tydlig med att uteserveringarna är viktiga. Det är en del av ett levande centrum, vilket det nya grönröda styret i Karlstad är överens om att prioritera.

– Det kommer kräva olika åtgärder och uteserveringarna är en viktig del. Det är en viktig verksamhet som tillför stora värden, så vi får hitta ett upplägg som tillgodoser alla intressen.

Läs mer:

Artikeltaggar

Anders TallgrenKarlstadPeter SörensenPolitikUteserveringar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.