Hoppa till huvudinnehållet

Privatiseringen har drivits fram av ekonomiska intressen

Publicerad:
Jag har granskat vinstlobbyn, vilket jag bland annat presenterar i min bok Spelet om Arbetsförmedlingen, skriver Johan Berg.
Jag har granskat vinstlobbyn, vilket jag bland annat presenterar i min bok Spelet om Arbetsförmedlingen, skriver Johan Berg. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vinstlobbyn har spridit lögner och vilseledande information om Arbetsförmedlingen. Miljarder har stått på spel, skriver Johan Berg.

Privatiseringen av Arbetsförmedlingen har nu gått i mål. Den 1 december infördes lagstiftning som möjliggör reformen, som sjösattes för nästan fyra år sedan när januariavtalet utropades den 11 januari 2019. Privatiseringen var en av punkterna i avtalet och som innebär att de matchande och rustande insatserna i huvudsak ska utföras av fristående aktörer medan AF istället ska fokusera på myndighetsutövning.

Debatten har pågått under lång tid. Näringslivsorganisationerna Svenskt Näringsliv, Almega och Företagarna har drivit på för att få systemet på plats. Jag har granskat vinstlobbyn, vilket jag bland annat presenterar i min bok Spelet om Arbetsförmedlingen, och granskningen visar:

Så skriver du en debattartikel

1. Svenskt Näringsliv har publicerat rapporter med felaktiga uppgifter.

2010 publicerar Svenskt Näringsliv rapporten Arbetsförmedlingen förmedlar få jobb, där organisationen lobbade för privatiseringen av matchningsverksamheten. Rapporten uppmärksammades och har därefter använts flitigt som slagträ i debatten. Svenskt Näringslivs argument var att AF var ineffektiv och hänvisade till att arbetsförmedlare förmedlade mindre än ett jobb i månaden. Tre år senare släpptes ytterligare en rapport med samma budskap.

Min granskning visar att rapporterna innehållit felaktiga uppgifter. Enligt SCB:s statistik förmedlade AF 65 procent fler jobb under den period som Svenskt Näringsliv refererade till. År 2018 drar Svenskt Näringsliv tillbaka rapporterna efter att min granskning presenterats.

2. Almega hänvisade till en 12 år gammal rapport.

Inför valet 2018 skrev Almega flera debattartiklar där man refererade till Riksrevisionens granskning. “Riksrevisionen har visat att Arbetsförmedlingens effektivitet är låg och att produktivitetsutvecklingen sjunker”, går det att läsa i Borås tidning den 11 april 2018. Riksrevisionen har släppt två rapporter om AF:s effektivitet, år 2006 respektive 2012, som båda därmed var daterade.

Almega skriver inte vilken av rapporterna som de hämtat uppgifterna ifrån men i rapporten från 2006 skriver Riksrevisionen: ”De beräkningar som gjorts av produktiviteten visar att den utvecklats svagt och att effektiviteten ligger på en låg nivå”. Rapporten från 2012, där en annan mätmetod användes, visar att AF hade hög effektivitet. Det råder ingen tvekan om vilken rapport som Almega valde att hänvisa till.

3. Före detta AF-chefer en del av vinstlobbyn.

2017 slutade två personer sina chefstjänster på enheten Leverantörsstyrning vid AF:s huvudkontor och startade upp ett konsultbolag, vars affärsidé är att stötta aktörer på arbetsförmedlingsmarknaden. Bolaget går under namnet Werket. Mellan 2017 och 2020 drev de två personerna sajten Arbetsmarknad.se, som marknadsfördes som en oberoende informationssajt, där de ville lyfta fram fakta om arbetsmarknaden.

Min granskning visar att de förra AF-cheferna använt sajten för att lobba för privatiseringen. Artiklarna delades av personer inom Svenskt Näringsliv och Almega, och en av personerna bakom konsultbolaget fick uppdrag av Svenskt Näringsliv. Werkets omsättning har ökat från 1,6 miljoner kronor år 2018 till 5,4 miljoner kronor förra året och deras resultat har tiodubblats under samma period.

Vinstlobbyn har spridit lögner och vilseledande information om Arbetsförmedlingen. Miljarder har stått på spel. Kostnaderna för matchningstjänster ökade från 1,1 miljarder kronor år 2018 till 3,2 miljarder kronor år 202. Lobbyverksamheten fortsätter och Almega vill gå ett steg längre. Det återstår att se hur den nya regeringen kommer att agera.

Johan Berg

Författare och debattör. Anställd på Arbetsförmedlingen i Örebro. Aktuell med boken Spelet om Arbetsförmedlingen (Carlsson bokförlag)

Artikeltaggar

AlmegaArbeteArbetsförmedlingenArbetsmarknadBoråsDebattEkonomiFöretagarnaGranskningarPrivatiseringRiksrevisionenStatistikSvenskt Näringsliv