Kom julkorten fram i tid?

Ledare
PUBLICERAD:
Hinner inte alltid med.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Om det var så att en julklapp du skulle ha fått ännu inte har kommit fram med posten, beror det förmodligen inte på att någon likt Karl-Bertil Jonsson har tagit den och skänkt till en fattig. I stället är det troligt att det beror på de förseningar som under det senaste halvåret präglat Postnord.

Enligt postförordningen skall Postnord leverera 95 procent av alla brev inom två arbetsdagar. Men sedan modellen med varannandagsutdelning infördes i hela landet har företaget inte kunnat leva upp till detta.

Axel Oxenstierna, som skapade det svenska postväsendet på 1600-talet, vrider sig kanske ännu inte i sin grav. På hans tid tog det normalt sju till tio dagar att transportera ett brev från Stockholm till Göteborg. I Svenska Dagbladet (21/8 2021) noterade Dick Harrison att det var ”en långsamhetsnivå som Postnord ännu inte har dalat till”.

Men Harrisons artikel skrevs trots allt för över ett år sedan. I dag kan vi konstatera att det under perioden juni till november i år var 28 miljoner brev som blev försenade och att det är tre gånger så mycket som samma period året innan. Nu har Post- och telestyrelsen, PTS, reagerat och utfärdat ett föreläggande. Myndigheten gjorde en tillsyn med anledning av det stora antal klagomål som inkommit. PTS kräver bland annat att Postnord tar fram en handlingsplan med åtgärder.

Personalbrist förefaller vara en viktig förklaring till att Postnord inte lyckas bemanna alla inhämtnings- och utdelningsslingor. Brevbärare vittnar också om att varannandagsutdelningen lett till längre rundor där de inte hinner med.

Detta resulterar i vad som kallas kvarligg, alltså post som inte blev utdelad. TV4 visade nyligen (20/12) bilder inifrån en av Postnords terminaler där tusentals försenade brev låg i högar. I en sådan situation känner sig naturligtvis brevbärarna otillräckliga och det hela leder lätt till ytterligare sjukskrivningar och följaktligen ännu fler försenade försändelser.

Det är visserligen förargligt när exempelvis julkorten som man i god tid lagt på brevlådan inte kommer fram i tid. Men varje dag skickas även post där det är av yttersta vikt att den når mottagaren utan dröjsmål. Det kan handla om sådant som vårdkallelser, räkningar eller brev från myndigheter. Om dessa brev blir liggande på terminalen kan det få stora konsekvenser.

Exempelvis fick en dam på ett äldreboende Kronofogden efter sig när hyresavierna inte kom som de skulle. Postnords presstalesperson förklarade då att det berodde på sjukskrivningar och svårigheter att få tag på vikarier.

Kajsa Althén som hjälper den äldre damen konstaterade att ”det här är inte en pizzeria som behöver extra personal för att baka pizzor och leverera till kunder, utan det här är en jätteviktig samhällsfunktion” (SVT 29/7).

I detta har hon helt rätt. Alltmer kommunikation sker digitalt, men vi måste kunna räkna med att de fysiska brev som ändå skickas kommer fram i tid. Det är inte rimligt att någon till exempel skall vara rädd att missa sin cancerkontroll för att brevet från sjukhuset kommer fram dagen efter den bokade tiden. Varannandagsutdelning borde betyda att brevet kommer fram efter två dagar, inte två veckor.

Säg gärna några uppskattande ord till din brevbärare om du får chansen. De som sorterar och delar ut posten kämpar på, men de måste få en ärlig chans att göra oss nöjda.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.

REKOMMENDERAT FÖR DIG