Hoppa till huvudinnehållet

Juniorkronorna besegrade Tyskland: ”Lyckas reda ut det till slut”

Publicerad:
Sverige besegrade Tyskland med 1–0 i JVM i ishockey.
Sverige besegrade Tyskland med 1–0 i JVM i ishockey. Foto: Darren Calabrese/AP/TT

Efter Sveriges 11–0-seger mot Österrike i JVM-premiären ställdes Juniorkronorna mot Tyskland.

Då satt segern långt inne. Sverige vann till slut med 1–0 – stora matchhjältar blev målskytten Adam Engström och målvakten Carl Lindbom.

– Vi lyckas reda ut det till slut, säger förbundskapten Magnus Hävelid i SVT.

Sverige inledde matchen med att skjuta mängder av skott mot den tyske målvakten Nikita Quapp. Dock utan att skapa några riktigt heta målchanser.

I stället var det tyskarna som hotade Carl Lindbom i det svenska målet – speciellt eftersom Ludvig Jansson och Elias Petterson, i tur och ordning, drog på sig varsin utvisning. En storspelande Lindbom lyckades dock med parad efter parad.

I första periodens slutsekunder lyckades Sverige till slut spräcka Quapps och Tysklands nolla. Adam Engströms backskott letade sig, via ett tyskt försvarsben, hela vägen in i mål.

Sverige dominerade andra perioden spelmässigt, men Quapp fortsatte storspela. Med knappt fyra minuter kvar kom den svenska storstjärnan Fabian Lysell fri – men drogs ner och fick straff. På straffen stod Quapp återigen i vägen, den gången med benskyddet.

– Första touchen så tycker jag den studsar upp lite i luften, pucken, så när jag kommer närmare mål försöker jag bara få kontroll på den. När jag märker att jag har kontroll på den är jag precis vid målet – så då får jag lite panik och försöker bara skjuta tunnel, säger Lysell i SVT:s sändning.

Sveriges ledning var således endast 1–0 inför sista perioden, trots massivt spelövertag.

I tredje perioden drog Sverige på sig ett par utvisningar, och Lindbom tvingades återigen till ett par fina paradräddningar för att freda det svenska målet.

"Dramatiskt hela vägen"

I slutminuterna radade tyskarna upp jätteläge efter jätteläge, men Lindbom stod emot och Sverige kunde därmed hålla undan och vinna med 1–0.

– Det var dramatiskt hela vägen in. Har vi bara 1–0 så vet man att det andra laget kommer forcera. Och det gjorde de verkligen, säger Juniorkronornas förbundskapten Magnus Hävelid.

Sverige 18-årige forward Leo Carlsson från Karlstad lirade drygt 18 minuter och han var inne på isen vid 1–0-målet.

Artikeltaggar

IshockeyJuniorkronornaJVM ishockeyLeo Carlsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.