Hoppa till huvudinnehållet

Dotterns födelse slår rallysuccén under 2022: "En ny nivå"

Publicerad:
Patrik Barth och Mads Østberg har haft ett framgångsrikt rallyår tillsammans.
Patrik Barth och Mads Østberg har haft ett framgångsrikt rallyår tillsammans. Foto: Privat

Han har haft stora tävlingsframgångar under året, men dotterns födelse slår allt.

– Det är en ny nivå, säger rallykartläsaren Patrik Barth, som siktar på EM 2023.

Han åker i en Citroën R5 med tidigare VM-stjärnan Mads Østberg, 35. Den norsk-värmländska duon har haft en succéartad debutsäsong ihop. Höjdpunkterna är totaltriumfen i ungerska mästerskapet, efter sex delsegrar av lika många möjliga, och nu senast, i början av december, blev det andra vinsten i Chile, trots att drygt en halvminut gick upp i rök på grund av felkalkylerat däckslitage.

– Sedan flöt det på bra. Vi trivs i Chile. Synd bara att det är så långt dit, säger Barth.

Ungerska mästerskapet var huvuduppgiften och bjöd på tuff konkurrens.

– Vi har verkligen fått kriga. Det har gett mig väldigt mycket erfarenhet med mycket asfaltkörning, hårt motstånd och att verkligen få göra allt tillsammans med Mads.

30-åringen från Lysvik och tävlande för Ratten i Torsby var dock inte på plats och bärgade titeln i Ungern. Han blev nämligen pappa för första gången. Dottern Leona föddes den 5 november i Karlstad. En stor händelse förstås för Patrik och sambon Daniela Viltestam.

– Ja, herregud. Jag har gjort allt jag vill göra genom hela livet och sett hela världen, men att bli förälder är en ny nivå.

Patrik Barth med sambon Daniela Viltestam, dottern Leona och hunden Mini.
Patrik Barth med sambon Daniela Viltestam, dottern Leona och hunden Mini. Foto: Privat

Kanske såg en framtida arvtagare i rallyvärlden dagens ljus.

– Ja, tanken är ju det. Mads har Mons, som blir sex år. Bäst att para ihop dem ganska tidigt så deras framtid är säkrad, skojar Barth.

Den utökade familjen tillsammans med flera företag som Patrik Barth driver, bland annat rallynotskrivandet han tagit över efter pappa Gunnar, gör tid till en bristvara.

– De senaste veckorna har jag legat på 100–110 timmars jobb i veckan. Jag har gjort arrangörsnoter till drygt 30 tävlingar i år.

Han gillar trots allt den hektiska tillvaron.

– Jag stormtrivs. Energin ska ut någonstans.

Just nu håller han på med Finnskogsvalsen i Torsby och ansvarar även för SM-premiären i Lima och Svenska rallyt.

Ändå fortsätter han att åka själv också.

– Man ska inte sluta leva själv bara för att man skapar ett nytt liv. Jag vill fortsätta med det jag älskar att göra. Man kan vara professionell i det man utövar och samtidigt vara förälder. Självklart ska jag bjuda med tjejen och bäbisen på tävlingarna. I slutändan gynnar det alla.

Arbetar för EM

Østberg och Barth växlar dessutom upp en nivå till 2023.

– Målet är att köra EM. Inget är klart än, men det är det vi arbetar för att få ihop till. Tidsmässigt skiljer det mycket mot VM och är det som passar bästa för båda i den familjesituation vi har.

Av allt att döma blir det fortsatt franskt.

– Mads har ett bra samarbete med Citroën sedan han körde för fabriksstallet i WRC.

Dottern föddes i november.
Dottern föddes i november. Foto: Privat

EM drar igång i Portugal i mars och innehåller vidare den nya deltävlingen i Värmland, Royal Rally of Scandinavia, i juli.

– Det blir skitfränt.

Båda har tidigare åkt många VM-tävlingar, men en comeback verkar avlägsen.

– VM tar så otroligt mycket tid och blir för mycket jobb. Vi åker rally för att det är det roligaste vi vet. Mads har redan bevisat vad han kan, med VM-segrar i WRC och att bli världsmästare i WRC 2.

Titeln bärgades 2020, före just Patrik Barth, då med Pontus Tidemand.

Förra vintern åkte Barth med Per Eklund som föråkare i Svenska rallyt. Han har inte fått något erbjudande än för februari, men får i så fall svårt att tacka ja. Det krockar troligen med säsongsförberedelser ihop med Østberg.

– Det är inte helt klart än, men vi har nog tävling veckan efter och lär åka lördag eller söndag under svenska rallyt. Det passar dåligt, säger Patrik Barth.

Värmländske kartläsaren om dödsolyckan i Ungern: ”Hemskt”Mästartiteln nära efter supersäsong: ”Jäkligt goda chanser”

Artikeltaggar

ChileCitroënFinnskogsvalsenLysvikMads ØstbergPatrik BarthPremiärerRallyTorsbyVinterWRCWRC 2

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.