Hoppa till huvudinnehållet

Tio JVM-talanger att hålla koll på

Publicerad:
Connor Bedard är en av de största ishockeytalangerna som kommit fram på senare år. Arkivbild.
Connor Bedard är en av de största ishockeytalangerna som kommit fram på senare år. Foto: Jason Franson/AP/TT

Framtidens ishockeystjärnor gör upp i östra Kanada.

Här är tio talanger att hålla koll på under JVM.

Connor Bedard, center, Kanada

Han har ännu inte draftats och är två år yngre än de äldsta i turneringen. Ändå är det Connor Bedard som med stor sannolikhet kommer vinna poängligan i JVM. Ses som en av de största ishockeytalangerna i modern tid och lär väljas först av samtliga spelare i sommarens NHL-draft.

Bedard, som spelade i HV71:s juniorverksamhet under pandemihösten 2020, dominerar i den kanadensiska juniorhockeyn. På 28 matcher i WHL (Western Hockey League) har han gjort hela 64 poäng. Tog guld med Kanada i sommarens JVM.

Shane Wright, center, Kanada

Flera spelare i det kanadensiska laget, som Dylan Guenther, Brandt Clarke och Shane Wright har NHL-debuterat under hösten. Just Wright levde inte riktigt upp till hajpen förra säsongen vilket gjorde att han draftades som fyra av Seattle i somras efter att länge ha varit tippad att väljas som nummer ett. Men talangen finns där, helt klart. Strax före JVM gjorde han sitt första NHL-mål och han har gjort fem poäng på Kanadas två träningsmatcher inför JVM.

Örebros Leo Carlsson spås gå som trea eller fyra i NHL-draften i sommar.
Örebros Leo Carlsson spås gå som trea eller fyra i NHL-draften i sommar. Foto: Pär Bäckström

Leo Carlsson, center/forward, Sverige

14 poäng på 25 SHL-matcher under hösten. Leo Carlsson har haft en storartad höst i Örebro. Något han inför turneringen förklarade för TT på följande sätt:

– Jag har växt under sommaren. Jag har kört mycket fys med snabbhet, styrka och sådant. Jag känner mig mer som en man i kroppen.

Carlsson är storväxt, kreativ och en poänggörare. Spås gå som trea eller fyra i sommarens NHL-draft efter kanadensarna Connor Bedard och Adam Fantilli.

JVM-stjärnan känd i grannskapet på Färjestad redan som liten: ”Sköt dygnet runt”

Axel Sandin-Pellikka, back, Sverige

Yngst i det svenska JVM-laget och därmed den enda som åker runt med galler på hjälmen. 17-åringen från Gällivare har hyllats stort och får allt mer förtroende i Skellefteå. Är offensivt skicklig och kommer framför allt att vara viktig på blålinjen i powerplay. Har gjort fem poäng på 14 SHL-matcher.

Aron Kiviharju, back, Finland

Han har "bara" gjort sex seniormatcher för TPS i finländska högstaligan och är inte bäst i det finländska laget. Men Aron Kiviharju, 16 år gammal och den enda spelaren i årets JVM som är född 2006, är helt klart mest spännande.

Backen är en av de största finländska talangerna på många år. Han är den blott sjunde finske spelaren genom tiderna att spela JVM som 16-åring. Han visade även upp sig ordentligt under U18-VM i våras där han gjorde sex poäng på lika många matcher – trots att han var två år yngre än de äldsta spelarna.

Tidigare SHL-målvakten Fredrik Norrena har varit Kiviharjus tränare i TPS juniorlag och han håller inte igen i sin beskrivning.

– Aron är en exceptionell talang. Hans spelförståelse, skicklighet med pucken och sättet han sätter rytm i spelet på är exceptionell, sade Norrena till Iltalehti tidigare i år.

Logan Cooley, center, USA

Den viktigaste forwarden i det amerikanska laget. Logan Cooley visade framfötterna i 5–1-segern mot Juniorkronorna i onsdagens träningsmatch med sin kreativitet och spelskicklighet. Draftades som nummer tre av Arizona i somras och har haft en stark säsong i i University of Minnesota i den amerikanska collegeligan.

Luke Hughes, back, USA

På forwardssidan har USA Logan Cooley och på backsidan finns Luke Hughes. Hughes, yngre bror till NHL-stjärnorna Jack och Quinn, är en storstjärna i vardande och kan anses vara JVM:s bäste back. Skridskoskicklig, bra i båda zoner och lagkapten. Draftades som nummer fyra av New Jersey och spås vara en bärande spelare tillsammans med sin bror Jack i NHL-klubben i många år framöver.

Eduard Sale, forward, Tjeckien

Tjeckien imponerade i JVM i somras då man slog ut USA i kvartsfinalen för att sedan bli fyra. Ledande spelare som NHL-meriterade backen David Jiricek och AHL-forwarden Jiri Kulich är med även nu. En som däremot inte var med i somras men som får chansen nu är Eduard Sale. 17-åringen är den enda spelaren i det tjeckiska laget som är född 2005. Är ordinarie i den tjeckiska högstaligan och väntas kunna gå topp tio i sommarens NHL-draft.

Simon Nemec, back, Slovakien

Han är inne på sin fjärde seniorsäsong och har spelat två senior-VM och ett OS. Det är en minst sagt rutinerad 18-åring som ska leda Slovakien på isen. Backen Simon Nemec valdes som nummer två i NHL-draften i somras efter landsmannen Juraj Slafkovksky. Slafkovsky håller till i NHL och är inte med i årets JVM-upplaga, vilket gör att Nemec får axla stjärnrollen.

David Reinbacher, back, Österrike

Sveriges premiärmotståndare Österrike är på förhand den stora slagpåsen i gruppen. Laget är också utan sin störste stjärna, Marco Kasper, som i stället valde att stanna i Sverige för spel med Rögle. En som kan behöva dra ett stort lass om Österrike ska ha en chans – och som har potentialen att göra det väldigt bra – är backen David Reinbacher. 18-åringen gör sin andra säsong i den erkänt starka schweiziska ligan och har gjort 14 poäng (två mål och tolv assist) på 28 matcher.

Artikeltaggar

Adam FantilliConnor BedardFredrik NorrenaIshockeyJuniorkronornaKanadaLeo CarlssonNHLNHL Entry DraftShane WrightSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.