Hoppa till huvudinnehållet

Maximera synligheten under 2023 – tre tips

Publicerad:
Cecilia Victoria Kärrberg skriver krönikor om sociala medier i NWT.
Cecilia Victoria Kärrberg skriver krönikor om sociala medier i NWT. Foto: Digitalsnack

Pandemi, kriget i Ukraina, dyrt drivmedel, höga livsmedelspriser, dyr el och höga räntor. Vi går in i 2023 med fler ekonomiska utmaningar än någonsin tidigare.

Den vanligaste åtgärden, vilket också är klokt, är att se över alla kostnader, och kanske främst de fasta kostnaderna. Men på min önskelista för företag 2023 är att inte röra marknadsbudgeten, för mycket. Det och två andra tips kommer öka effekten av din marknadsföring under 2023.

Gasa när andra bromsar.

I snitt lägger företag 3,3 procent av sin budget på marknadsföring. Procenten skiljer sig stort beroende på om man har snabbrörliga konsumentprodukter eller jobbar inom exempelvis B2B. Det kan kännas som en snabb och bra åtgärd att spara in på dessa procent. Men tänk efter noga, framförallt om du tänkt ha kvar ditt företag och dina kunder även i framtiden.

I tider där konsumenter håller i pengarna lite hårdare samt väljer sina utgifter mer noga behöver företag göra sig extra synliga med vad de kan erbjuda. Om vi helt försvinner är risken att vi dels glöms bort eller att uppförsbacken blir så brant att vi aldrig tar oss upp igen. Vi behöver oavsett konjunktur bygga vårt varumärke och berätta vad vi kan erbjuda kunder och potentiella medarbetare.

I svårare tider stryper många sin marknadsbudget. Men för de som fortsätter gasa finns en unik möjlighet att komma ut starkare, ta fler marknadsandelar och få större synlighet när färre trängs på annonsmarknaden.

Generation Z Googlar inte längre.

“In our studies, something like almost 40 % of young people, when they’re looking for a place for lunch, they don’t go to Google Maps or Search. They go to TikTok or Instagram.”

Citatet kommer från Googles chefer. Vi ser ett paradigmskifte inom sök där allt fler använder sig av sociala medier istället för klassiska sökmotorer.

Foto: Digitalsnack

Detta har gjort att Google nu även inkluderar sökresultat från sociala medier. Under 2023 kommer det bli oerhört viktigt att sökoptimera sina sociala medier med rätt nyckelord, alttext och hashtags. Så att din målgrupp hittar ditt innehåll när det är relevant för dem.

Ett väldigt kostnadseffektivt sätt att få mer synlighet utan att betala för den.

Tack vare eller på grund av, jag låter er göra valet, kommer TikTok att fortsatt påverka vilket innehåll som kommer trenda på sociala medier. Man pratar om “TikTok first”. Alltså att i första steget tänka att man skapar innehåll för TikTok, då detta oftast funkar bra även på andra sociala medier. Men väldigt sällan tvärtom.

Mer intressestyrt

Men TikTok kan komma att påverka sociala medier på ett väldigt radikalt sätt. Nämligen om Meta (Facebook och Instagram) beslutar att ändra sin algoritm från relationsbaserad (visa innehåll främst från konton du följer) till intressestyrda (visar innehåll utifrån tema, intresse, kategori). Detta kommer att göra att vi behöver sluta jaga följare och mer fokusera på att leverera ett innehåll som vår målgrupp gillar. Stor vinst för dig som fokuserar på att skapa bra innehåll till de följare du redan har. För alla vet ju, att det är dyrare att hitta nya kunder än att behålla och bearbeta dom man redan har…

Under 2023 har du som företag stora möjligheter att hamna i första klungan – det gäller bara att våga gasa, vara sökbar samt skapa innehåll som skapar värde för din målgrupp.

Cecilia Victoria Kärrberg

Sociala medierstrateg, vd Digitalsnack

Artikeltaggar

EkonomiFacebookGoogleInstagramMarknadsföringSociala medierTikTokUkrainaVictoria

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.