Hoppa till huvudinnehållet

Linnéa sålde bilen – har sju kilometer till busshållplatsen

Publicerad:
Linnéa Skarped cyklar med dottern Lovis till förskolan, en sträcka på sju kilometer.
Linnéa Skarped cyklar med dottern Lovis till förskolan, en sträcka på sju kilometer. Foto: Lisa Olaison

En barnfamilj på landet måste ha två bilar.

Den föreställningen har Linnéa Skarped, 33, utanför Molkom gjort upp med.

I mars sålde hon sin bil.

– Det började irritera mig att vi blev bilburna, säger hon.

Och det finns mycket pengar att spara på att klara sig med mindre bil, visar siffror som NWT låtit ta fram.

Tre bor på landet, en bor i stan. Alla fyra försöker åka mindre bil.

Trampcykel, elcykel, buss, tåg och bildelning. Möjligheterna är många – även på landet.


Bilfri vardag, del 1: ”Det irriterade mig att vi blev bilburna”

Linnéa Skarpeds lilla dotter Lovis går direkt till cykelkärran. Hon är två år och har lärt sig att när mamma lämnar henne på förskolan är det cykel som gäller.

Familjen bor på landet, sju kilometer utanför Molkom.

– Vi ville flytta ut på landet för att bli mer gröna, vara mer med naturen. Jag är biolog, så för mig är naturen mitt mecka.

När familjen skulle flytta möttes de av ett ”då måste ni ha en bil till”. I stan var cykeln det självklara valet.

– Men så bara för att man flyttar ut hit så måste man ta bilen och det var väl det som började irritera mig, att vi blev bilburna.

Tvååriga Lovis vet att det är cykel och cykelkärra som gäller när mamma Linnéa Skarped skjutsar henne till förskolan.
Tvååriga Lovis vet att det är cykel och cykelkärra som gäller när mamma Linnéa Skarped skjutsar henne till förskolan. Foto: Lisa Olaison

Hon fortsätter:

– Det var så jobbigt att sätta sig i bilen tidigt på morgonen och komma fram till jobbet utan att jag hade rört mig alls.

Som barn bodde hon på landet i Grythyttan och då var bilen norm. Men när hennes pappa växte upp där var det cykeln som gällde.

– Det hände något när han växte upp och bilen blev mer tillgänglig. Det blev inte lika accepterat att cykla längre.

I mars i år fick Linnéa nog. Hon sålde sin bil och vill inte ha den tillbaka.

Dyra mil

Om det är något alla bilägare vet så är det att bilen, hur nödvändig den än är, fungerar som en omvänd spargris.

”Det var skjutsa, skjutsa, skjutsa” – nu tar Håkan tågetCarin har levt elva år utan bil – bara drivor av blötsnö stoppar henne från att cyklaJulia, 27, har 1,5 kilometer till hållplatsen – vill inte lägga pengar på en andrabil

NWT har tagit hjälp av Riksförbundet M Sverige för att räkna ut vilka kostnader det kan handla om. Med förbundets bilkalkylator har hållbarhetsansvarige Carl-Erik Stjernvall räknat fram mil-, månads- och årskostnad för ett antal bilar, som det är tänkbart att vanliga värmländska hushåll äger.

Jag upplever mig mer fri utan bil, just för att jag jobbar på bussen och kan vila.
Linnéa Skarped

Skatt, försäkring, normal service och värdeminskning ingår, men inte parkering eller kostnader för eventuella lån.

Han har räknat på fem olika bilar som drivs av antingen el, bensin eller diesel. Årskostnaden hamnar på mellan runt 35 000 och 46 000 kronor.

Att köra mindre sänker kostnaden. Men i ett av exemplen som NWT låtit ta fram – en fem år gammal dieselbil som körs 1 350 mil om året i stället för 1 500 – handlar det ändå bara om ungefär 2 500 kronor per år.

Trygg på vägen

I dag har Linnéa Skarpeds familj en bil och så har de en elcykel med cykelkärra. Hon cyklar till Molkom och antingen lämnar hon dottern på förskolan eller så kör hon direkt till busshållplatsen och tar bussen till jobbet i Karlstad. Det är sju–åtta kilometer enkel väg, beroende på vilken väg hon tar.

– Jag var lite orolig för mörkret inför hösten, men med bra lampor och reflexer och eftersom bilisterna visar hänsyn känner jag mig väldigt trygg.

"Jag upplever mig mer fri utan bil”, säger Linnéa Skarped, som bor sju kilometer från busshållplatsen, på landet utanför Molkom. I cykelkärran sitter dottern Lovis.
"Jag upplever mig mer fri utan bil”, säger Linnéa Skarped, som bor sju kilometer från busshållplatsen, på landet utanför Molkom. I cykelkärran sitter dottern Lovis. Foto: Lisa Olaison

Hon räknar med att hon sparar 2 000 kronor i månaden trots att hon har månadskort på bussen – och då har hon inte räknat med reparationer, skatt, däck och inköpspris.

Men pengarna är inte hela vinsten.

– Jag upplever mig mer fri utan bil, just för att jag jobbar på bussen och kan vila. Skulle jag köra den här sträckan, då skulle jag bara kunna köra, då kan jag inte göra något annat.

Att passa busstider är inget problem heller, tycker hon.

– Jag måste ju ändå hålla en tid för att komma till förskolan.

Om hon sparar tid eller inte beror på hur man räknar. Hon ägnar mer tid åt resan, men å andra sidan kan hon använda mer av den tiden än om hon skulle köra bil.

Linnéas bästa tips för att åka mindre bil

Räkna ut hur mycket pengar du skulle kunna spara på att klara dig utan bil, eller med en bil om ditt hushåll har två bilar i dag.

Fråga dig varför du åker bil och om det finns alternativ.

Gör det så enkelt som möjligt: köp gärna en elcykel och satsa på bra kläder som står emot regn.

Med cykeln och vagnen tycker hon också att det är lätt att ta med Lovis.

– Det är ganska skönt att ha med sig barn på bussen i stället för i bilen. På bussen kan man hålla på med saker i stället för att bara försöka få barnen att vara tysta, säger hon med ett skratt.

Miljonkostnad

Utifrån de siffror som Riksförbundet M Sverige tagit fram har NWT räknat på vad ett hushåll skulle tjäna på att kunna avstå från bil. Om man tänker sig att en person behöver bil för att pendla till jobbet under ett 40-årigt yrkesliv handlar det om en kostnad på mellan 1,4 miljoner och drygt 1,8 miljoner kronor. Där ingår inte parkering och eventuella lån.

Uträkningen utgår från de kostnader som gäller i dag och är hypotetisk, men kan ändå ge en fingervisning. Eventuella kostnader för cykel eller kollektivtrafik som alternativ ingår inte.

Elisabeth Eklo är konsumentrådgivare i Karlstads kommun och bor själv på landet. Oftast åker hon tåg till jobbet.

Konsumentrådgivaren Elisabeth Eklo tror att bilkostnaden kan bli ännu högre än NWT:s uträkningar visar.
Konsumentrådgivaren Elisabeth Eklo tror att bilkostnaden kan bli ännu högre än NWT:s uträkningar visar. Foto: Thomas Nilsson

Vad säger du om kostnaden på mellan 1,4 och 1,8 miljoner?

– Jag skulle tro att det är ännu dyrare. Man har ju inte rätt att få gratis parkering och det kommer inte att bli billigare, i alla fall inte i Karlstad. Och lånekostnaderna är ju ännu dyrare nu.

Med lite otur kan reparationerna också kosta mer än den normala service som ingår i kalkylen.

Elisabeth Eklo tipsar om att försöka välja en lite mindre bil om man kan.

– Många mindre bilar är både säkrare och bättre att åka i än de var för några årtionden sedan. Jag är ofta förvånad över att folk betalar så mycket för stora begagnade bilar, ofta av ren vana.

Konsumentrådgivarens bilspartips

Undersök om du kan åka kollektivt i stället för att ta bil.

Om du inte behöver en stor bil med dragkrok: försök välja en lite nyare begagnad bil av mindre modell. Fastna inte vid ett visst märke eller en viss modell.

Se över vilket försäkringsskydd du behöver så att du inte betalar för något du inte har nytta av.

När du köper en begagnad bil: ta god tid på dig, prova och jämför. Kontrollera vilken service bilen behöver den närmaste tiden för att slippa kostnader du inte räknat med.

Källa: Elisabeth Eklo, konsumentrådgivare, Karlstads kommun

Hon tycker att det kan vara en bra idé att dela bil. Men det är klokt att tänka efter före.

– Det är bra om man pratar igenom ordentligt och skriver ner vad som gäller för tvätt, skötsel och annat för att undvika problem.

Delar med grannarna

I februari väntar Linnéa sitt andra barn och hon har funderat över hur hon ska klara resorna som höggravid i vinter och sedan med en liten bebis. Hon vill inte köpa bil igen och bil-pool fungerar inte. Men lösningen fanns nästgårds.

Linnéa Skarped hjälper dottern Lovis på med cykelhjälmen. I vintern kommer familjen att dela bil med sina grannar.
Linnéa Skarped hjälper dottern Lovis på med cykelhjälmen. I vintern kommer familjen att dela bil med sina grannar. Foto: Lisa Olaison

– Vi ska dela på en av våra närmsta grannars bil. De har en bil som går hela tiden och en bil som bara står i stort sett och den kommer vi att dela på.

Familjerna har en app med en kalender där den som vill använda bilen skriver in var man ska åka och när.

– Då kan vi samåka ifall vi ska åt samma håll eller hjälpas åt att handla eller lämna och hämta barn.

Linnéa Skarped är med i Karlstads kommuns projekt Vägbanarna, där elva deltagare får hjälp att minska sitt bilåkande.

– Det är kul att vara fler som är engagerade för samma sak, att kunna vara en grupp som stöttar varandra.

Linnéa Skarped säger att fler familjer i hennes by har börjat cykla. I cykelkärran sitter dottern Lovis.
Linnéa Skarped säger att fler familjer i hennes by har börjat cykla. I cykelkärran sitter dottern Lovis. Foto: Lisa Olaison

Hon märker en skillnad även bland sina grannar.

– Här i vår lilla by är vi nu tre familjer som cyklar väldigt mycket. Det hjälper när det är lite tungt att man kan cykla tillsammans, att man kan se att den ena går ut i spöregnet för att man själv också går ut i spöregnet, säger hon och skrattar.

Artikeltaggar

BarnCyklarEkonomiElcykelElisabeth EkloGrythyttanKarlstadKarlstads kommunKlimatKollektivtrafikM SverigeMiljöMolkomTrafikVärmland och klimatet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.