Hoppa till huvudinnehållet

Det är dyrt att leva – här är några råd för att lindra bördan

Publicerad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT

I helgen träffade jag kompisar på en middag. Våra samtalsämnen brukar oftast handla om annat men nu gick det inte att komma undan att prata om det ekonomiska läget som påverkar oss som familjer.

Vi pratade budget, inflation, höga räntor och energipriser. Vi enades om att det kändes viktigare än någonsin att ha koll på sin privatekonomi och att vi alla behövde se över våra boendekostnader som står för en stor del av inkomsten.

Swedbanks Boindex, som nyss kom ut, visar att hushållen nu behöver nu använda över 30 procent av sin disponibla inkomst till boendeutgifter om de köper en bostad idag. Det är den största andelen sen mätningarna började år 2000. Detta gör att många hushåll kan få problem med att betala för boendet. Mycket talar dessutom för att bostadspriserna fortsätter ner vilket kan leda till problem om man tvingas sälja.

Det kan också vara klokt att gå med i a-kassan och eventuellt skaffa en inkomstförsäkring
Anders Paulsson

Vad kan du göra då för att skydda dig? Mitt bästa tips är att se till att du har ett sparande, en buffert så du kan klara oförutsedda händelser. Gör en budget som gör att du kan hålla koll på din ekonomi varje månad. Det kan också vara klokt att gå med i a-kassan och eventuellt skaffa en inkomstförsäkring för att öka tryggheten. Var inte rädd för att ta hjälp för att få koll på din ekonomi. Kolla med din bank eller kommunens budgetrådgivare.

Kanske har du tecknat dig för flera streamingtjänster som du inte längre använder eller behöver
Anders Paulsson

Leta efter utgifter du kan dra ner på. Saker som prenumerationer, abonnemang och försäkringar är det bra att se över regelbundet, där kan det finnas pengar att spara. Kanske har du tecknat dig för flera streamingtjänster som du inte längre använder eller behöver. Jämför även försäkringar mellan olika aktörer och samla gärna de försäkringar du har på ett och samma ställe, det blir ofta billigare.

För dig som bor i hus tycker jag att du ska se över husets uppvärmningsform, fundera på att investera i solceller och se över isolering av dörrar, fönster, vind och fasad. En stor utgift för alla som äger sitt boende är förstås räntorna. Så hur ska man då tänka om att ha bunden eller rörlig ränta? Rörlig ränta betyder att räntan följer prisförändringarna på räntemarknaden. Bundna lån löper med en fast ränta som inte påverkas av prisförändringarna på räntemarknaden. Binder du lånet till en fast ränta vet du vilken räntekostnad du har fram till att lånets villkor ska omförhandlas.

För dig som bor i hus tycker jag att du ska se över husets uppvärmningsform
Anders Paulsson

Har du en god ekonomi med stora marginaler och låg belåning, både i relation till din inkomst och bostadens värde, behöver du inte springa benen av dig för att binda lånen. Har du å andra sidan en pressad ekonomi med små marginaler och upplever redan idag att boendekostnaden känns betungande med dagens räntor bör du överväga att binda hela eller delar av lånet.

Om du funderar på att byta bostad tycker jag att du ska sälja först och köpa sen. Det är också klokt att inte köpa för dyrt utan att se till din kontantinsats. Även om du skulle få låna upp till 85 procent bör du fundera på att låna mindre än så. Det kan komma oförväntade prisfall på bostäder.

Anders Paulsson

Bankchef Swedbank, Karlstad

Artikeltaggar

Anders PaulssonFörsäkringarHushållInkomstKarlstadKrönikorLånSwedbank

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.