Hoppa till huvudinnehållet

Maskerade män stal vapenskåp och rammade polisbil: ”Föraren är helt tokig”

Publicerad:
En Hagforsbo har häktats i den växande vapenhärvan.
En Hagforsbo har häktats i den växande vapenhärvan. Foto: Johan Nilsson/TT

Han vaknade när de två maskerade männen sökte igenom övervåningen i hans hus.

Nu är en 33-årig Hagforsbo och ytterligare en man häktade för två vapenstölder samt för att ha rammat en polisbil.

– De tog fem jaktvapen från mig, säger den bestulne mannen.

Den 75-årige mannen bor ensam i ett ensligt beläget hus i Grythyttans kommun ett par mil från länsgränsen mot Värmland.

En onsdagskväll i slutet av oktober i år hade han lagt sig tidigt och hunnit somna när han plötsligt vaknade av höga dunsar från övervåningen.

– De var två personer som brutit sönder dörren och så var de på övervåningen där jag har mitt vapenskåp, säger mannen.

Larmade polisen

Han fortsätter:

– Jag hoppade upp där i min nattsärk och frågade vad de gjorde. Jag fick inte panik utan insåg att jag måste lösa det här.

Mannen lyckades ta sig ut ur hemmet och få med sig mobiltelefonen och larmar polisen samtidigt som han såg hur de två maskerade männen baxade ut hans vapenskåp med fem jaktvapen och lastade in det i en bil.

– Jag som 75-åring kunde inte ta fysisk kontakt med dem, det hade jag aldrig klarat. Men jag talade om för polisen åt vilket håll bilen åkte, säger han.

Männen körde i riktning mot Karlskoga och på en skogsväg ett par mil från den 75-årige mannens hem sätter polisen upp en avspärrning.

Backade på polisbil

När de två misstänkta vapentjuvarna - med Hagforsbon bakom ratten - kommer dit har värmlänningen inga planer på att ge upp. Han backar i stället rakt in i en av polisbilarna. Kollisionen blir så kraftig att båda fordonen blir obrukbara och de två männen - 33-åringen från Hagfors och en 40-årig man från Borlänge - grips på platsen.

Han föraren är helt tokig

– Han föraren är helt tokig. Jag sa till honom att han inte skulle backa in i er, säger Borlängebon enligt poliserna på plats.

De förs till arresten i Örebro och häktas för grovt vapenbrott, inbrottsstöld och sabotage mot blåljusverksamhet.

Under utredningens gång upptäcks nya brott.

Ännu en vapenstöld

När polisen i mitten av november inser att mannen från Borlänge även har tillgång till ett hus i Storfors genomför de en husrannsakan i fastigheten.

Där hittar de ett ytterligare vapen, en mindre mängd narkotika samt brandfarliga och explosiva föremål.

Analyser visar att det nya vapnet stulits från en bostad i Lysvik i mitten av oktober, och misstanken är att det är Hagforsbon som ligger bakom stölden.

Fynden gör att båda männen nu är misstänkta för ytterligare ett grovt vapenbrott. Hagforsbon är även misstänkt för stöld, medan de nya misstankarna mot Borlängebon rör narkotikabrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Samtidigt kopplas ännu en man till den växande vapenhärvan.

Misstänkt för grovt brott

I måndags greps en 42-årig man från Borlänge, även han misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor i huset i Storfors.

Den 75-årige mannen i Grythyttan som larmade polisen om vapentjuvarna väntar fortfarande på att få tillbaka sina fem jaktvapen. Den dramatiska händelsen har inte satt några större spår hos honom.

Man måste hålla huvudet kallt
75-åringen

– Jag fick inte någon panik, man måste hålla huvudet kallt, säger han.

De tre misstänkta männen är väl kända av polisen sedan tidigare, och alla har suttit av flera kortare fängelsestraff de senaste åren. Männen nekar till brott.

Åtal ska i nuläget vara väckt under första veckan i januari.

Artikeltaggar

ÅtalBlåljussabotageBrottBrott, lag och rättGrythyttanHagforsLysvikNarkotikabrottStölderStorforsVapenbrottVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.