Hoppa till huvudinnehållet

Guide inför JVM-premiären – värmländske stjärnan kan få fira dubbelt

Publicerad:
Juniorkronornas värmlänning Leo Carlsson fyller 18 den 26 december och kanske får han även fira en seger i JVM-premiären mot Österrike.
Juniorkronornas värmlänning Leo Carlsson fyller 18 den 26 december och kanske får han även fira en seger i JVM-premiären mot Österrike. Foto: FREDRIK SANDBERG /TT

I morgon är det JVM-premiär för Sverige med värmländske stjärnan Leo Carlsson som säkert hoppas på dubbelt firande eftersom forwarden fyller 18 år på premiärdagen.

Formdipp före JVM – nu går stjärnan för guldJVM-stjärnan känd i grannskapet på Färjestad redan som liten: ”Sköt dygnet runt”

Vad: Junior-VM i ishockey, Sverige–Österrike.

När: Måndag 26 december, 19.30, svensk tid.

Var: Scotiabank Centre, Halifax.

Tv/radio: SVT2/Play, P4 Radiosporten.

Österrike utan stjärnan

Marco Kasper har en viktig roll i SHL-laget Rögle. Centern, som NHL-draftades som åttonde spelare av Detroit i somras, hade varit den stora stjärnan i laget. Men han är inte med utan håller i stället till och spelar med Rögle i Sverige.

Det gör att andra får kliva fram. En av dem är backen David Reinbacher. Han gör sin andra säsong i den erkänt starka schweiziska ligan och har gjort 14 poäng (två mål och tolv assist) på 28 matcher för sitt lag Kloten.

Svag uppladdning

Det är visserligen när turneringen börjar som spelet måste stämma. Men en bra uppladdning brukar vara en skön känsla att ha med i ryggen – och resultatmässigt har det inte gått något vidare för Juniorkronorna.

Mot USA, en av guldfavoriterna, förlorade Sverige klart med 1–5 efter att USA bland annat gjort tre obesvarade mål i den andra perioden.

I genrepet mot Schweiz dagen före julafton var motståndet på förhand lite enklare. Men likväl blev det förlust, 3–4 efter förlängning.

Sverige med Leo Carlsson förlorade träningsmatchen mot USA.
Sverige med Leo Carlsson förlorade träningsmatchen mot USA. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Stjärnans födelsedag

Att fylla 18 år är en stor grej. För Leo Carlsson från Karlstad, som är en av Sveriges ledande spelare, kan det komma att bli dubbelt firande då han träder in i vuxenvärlden på annandag jul. En premiärseger lär sannerligen finnas med på önskelistan och visst kan han mycket väl komma att få segerjubla. Sverige är favoriter mot Österrike som på förhand, tillsammans med Tyskland, är den svagaste gruppmotståndaren på papperet.

Till vardags spelar forwarden Carlsson med Örebro i SHL och den här säsongen har han producerat 14 poäng (tre mål och elva assist) på 25 grundseriematcher. På säsongens sex matcher med Juniorkronorna är Leo Carlsson noterad för elva pinnar (sju mål och fyra assist).

Artikeltaggar

IshockeyJuniorkronornaJVM ishockeyLeo CarlssonÖrebro HockeySHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.