Hoppa till huvudinnehållet

Ny serie om Selma Lagerlöf i SVT: "Berör de djupaste tankarna"

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Kristina Lindström har skapat dokumentären som sänds i två timslånga avsnitt. Till höger en ung Selma, fotograferad i Köpenhamn.
Kristina Lindström har skapat dokumentären som sänds i två timslånga avsnitt. Till höger en ung Selma, fotograferad i Köpenhamn. Foto: SVT/Hansen Weller

På juldagen inleds en ny dokumentärserie om Selma Lagerlöf i SVT.

Filmaren Kristina Lindström har med hjälp av brev, forskare, arkivfilmer och skådespelare fångat den stora gärning och det mångfacetterade liv som var Selmas.

När NWT besökte filminspelningen på Mårbacka i våras berättade den värmländska filmaren Kristina Lindström om den unga Selma, den som ville förändra världen och hitta ett liv större än det hon växte upp med på den värmländska landsbygden. Nu ligger de två timslånga avsnitten nästan klara, när Kristina Lindström lyfter luren för att prata om hur det blev filar hon som bäst på de sista detaljerna.

Och visst får den unga Selma ta plats. Även om det är ont om material från de tidiga åren. Men i dokumentären ryms också många andra sidor av författaren – från den förlamade flickan till den radikala kortklippta, från den förälskade Selma till den upptäcktsresande. Här skildras också den förföriska, konflikträdda och världskända Selma Lagerlöf som tilldelas Nobelpris och som får rösträtt först efter att ha fyllt 60.

– Just alla lager som finns i hennes författarskap och hos henne som person kan vara en av nycklarna till att hon fortfarande är så relevant, säger Kristina Lindström.

– Selma Lagerlöf berör de djupaste tankarna, skikten, hos oss. Det handlar om eviga frågor som vad ska jag göra med mitt liv här på jorden? Och hur ska jag leva med andra människor, hur ska jag våga hitta min egen väg? Vad är rätt och fel? Till stor del handlar det om att våga lyssna på sin egen röst.

Selma Lagerlöf arbetade som skolfröken i Landskrona.
Selma Lagerlöf arbetade som skolfröken i Landskrona. Foto: Landskrona museum

Kristina Lindström har levt och andats Selma Lagerlöf under en lång tid, tanken på att göra dokumentären föddes redan för fem år sedan.

– Det har varit en ynnest att få göra det här. Och varje gång jag har gått tillbaka i texterna har jag hela tiden hittat nya saker. Det här med att någon har många lager är ett slitet uttryck, men i Selmas fall är det påtagligt. Jag hittar alltid nya spår in i hennes författarskap. Som till exempel hur hon låter cirkusartister eller flygmaskiner vara en bild för själva skapandet, sinnligheten.

Sophie Elkan och Selma Lagerlöf.
Sophie Elkan och Selma Lagerlöf. Foto: Axel Larson

"Ville ge henne en röst”

Avgränsningen har varit den största utmaningen. Två timmar är kort tid att sammanfatta vilket liv som helst, ännu svårare att på så lite tid fånga ett liv och en gärning så myllrande som Selma Lagerlöfs. Kristina Lindström står bakom dokumentären tillsammans med Ulrika Nulty, och de har använt sig av flera berättargrepp för att få fram de många nyanserna. Brev som Lagerlöf skickat och tagit emot, journalfilmer och fotografier. Klipp från flera av de många filmatiseringarna av hennes romaner. Bland experterna som medverkat finns forskaren Anna Nordlund.

– Vi har även använt oss av fyra skådespelare, fortsätter Kristina Lindström

Författaren gestaltas i tre åldrar, dessutom gör en av skådespelarna Innervarelsen.

– Det är först sent i livet det finns rörliga bilder på Selma. Då kändes det här som en lösning. Vi ville ge henne en röst. Skådespelarna visar upp olika sidor av henne.

Ulrika Nulty och Kristina Lindström på Mårbacka under arbetet med serien. Den värmländska filmfotografen Jonas Rudström till höger.
Ulrika Nulty och Kristina Lindström på Mårbacka under arbetet med serien. Den värmländska filmfotografen Jonas Rudström till höger. Foto: Carl Edlom

Kristina Lindström pratar varmt om Mårbacka stiftelsen som på flera sätt hjälpt till under arbetet.

– Ingenting har varit omöjligt. Det har varit värdefull hjälp, det är ju en av våra ikoner vi ska dokumentera. Det som är med i de två avsnitten är ändå bara en bråkdel av allt vi har tagit del av.

Uppväxt i Arvika

Kristina Lindström är uppväxt i Arvika och var chef för SVT:s kulturredaktion 2000-2010 och initierade då bland annat Kulturnyheterna, Kobra, Värsta språket, K special och Babel. 2014 gjorde hon dokumentärserien ”Astrid” om Astrid Lindgren, och tillsammans med Maud Nycander gjorde hon dokumentären Palme (2012). 2022 tilldelades Kristina Lindström, tillsammans med Kristian Petri, Prix Europa för Best European TV Documentary för ”Världens vackraste pojke”, som de båda skapat och producerat. Filmen har också vunnit Kristallen, och nominerats till bästa dokumentärfilm av bland andra Sundance Film Festival, European Film Award och London Critics Circle Film Awards.

"Gjorde revolt”

Selma Lagerlöf levde i en tid då 1800-tal blev 1900-tal och världen gick igenom stora, omstörtande förändringar. Hon påverkades naturligtvis att tidens strömningar, men hon var ofta även ytterst delaktig i utvecklingen.

– Selma gjorde revolt! Hon gjorde starka avtryck på många sätt.

Kristina Lindström drar efter andan.

– Jag kan ha svårt att förstå hur hon hann med allt. Hon skrev stora verk långt upp i hög ålder, det är mycket i hennes liv som är inspirerande.

Oavsett kliven i den stora världen gick Värmland aldrig ur Selma Lagerlöf, dragningskraften var konstant. Med pengarna från skolboken "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" köpte hon tillbaka Mårbacka som fallit familjen ur händerna. Nobelpriset möjliggjorde omfattande renoveringar och ombyggnationer, platsen blev ett folkhem i miniatyr.

– Värmland och Mårbacka var ur-platsen för henne. Hon har den världen inom sig hela tiden. Barndomsvärlden som hon hela tiden återvänder till och sedan återerövrar. När hon bygger sitt Mårbacka återbetalar hon bygden tusenfalt, hon bygger sitt miniatyrsamhälle med alla anställda.

Första avsnittet av "Selma Lagerlöf" sänds i SVT på juldagen, det andra den 27 december. Båda avsnitten finns på svtplay på juldagen. Utöver dokumentären direktsänder SVT en uppläsning av Selma Lagerlöfs "Gösta Berlings saga" med start fredag 6 januari kl 08. Medverkar gör bland andra Jonas Karlsson, Hanna Ardéhn och Johan Rabaeus som läser från Västanå Teater.

Serie om Selma Lagerlöf: "Vill visa den dynamiska kvinnan som spränger världen"

Artikeltaggar

DokumentärerFilmFilmerFörfattareKristina LindströmKändisarLitteraturMårbackaMänskligtNöje/KulturSelma LagerlöfSkådespelareSVTTVVärmlands länVästanå naturreservat

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.