Hoppa till huvudinnehållet

Så firar Värmlandsprofilerna jul: ”Softaste julen någonsin”

Publicerad:
Foto: Helena Landstedt

I soffan, framför spisen, eller ute på isen. Alla sätt är bra utom de dåliga brukar man säga och årets julfirande skiljer sig en del åt hos de Värmlandsprofiler som NWT talat med. En sak har de dock gemensamt; att fira med familjen.

Artisten och programledaren Johan Östling ser fram emot en lugn helg och myntar begreppet ”jul carpe-diem”.

Vi har inte planerat så himla noga
Johan Östling

– Jag har precis avslutat ett fullspäckat arbetsår så nu får det bli den softaste julen någonsin med en stor filt i soffan, chokladask och glögg inom armlängds avstånd. Julen får komma till mig, vi har inte planerat så himla noga. Familj och flygplansläge blir det som gäller, säger han.

”Familj och flygplansläge” är temat på Johan Östlings julafton.
”Familj och flygplansläge” är temat på Johan Östlings julafton. Foto: HP Skoglund

Värmlands rallydrottning Tina Thörner sätter stora likhetstecken mellan julen och familjen. Som många andra familjer krävs det dock en hel del logistik för att få ihop så att alla kan ses.

Tina Thörner ser fram emot att bara vara under julen.
Tina Thörner ser fram emot att bara vara under julen. Foto: Lena Karlsson

– För mig innebär julen att man träffas för att bara få vara. I år är de flesta av mina syskon dock bortresta för att träffa andra delar av familjen. Annars har vi gemensam jul i Värmlandsnäs hos min mamma vartannat år. Nu blir det lite intimare jul med i stort sett bara jag, min syster och mamma, det kommer bli jättetrevligt.

– Det är fantastiskt skönt att vara ute i naturen här, gå ut med min systers hund och sen sätta sig och äta gött, fortsätter hon.

Skippar krims-krams

Färjestads forward Per Åslund njuter redan av julledigheten men har också fokus på kommande matcher:

Per Åslund
Per Åslund Foto: Lisa Olaison
Blir ett enkelt firande
Per Åslund

– Det blir ett lugnt firande. Både min fru och jag är härifrån, det blir ett enkelt firande med nära och kära. Nu har vi fyra dagars ledigt från träning och matcher, alla klubbar har det innan jul. Sen spelar vi hemma på annandagen och i mellandagarna, det är oftast roliga matcher att spela. Så avslutar vi året med Oskarshamn borta.

Tv-legendaren Bengt Alsterlind ser det som en ynnest att kunna sitta ner och blicka ut över vinterlandskapet under helgen. Han beskriver det som en pastoral upplevelse.

Bengt Alsterlind tycker att julen är en härlig tid på året.
Bengt Alsterlind tycker att julen är en härlig tid på året. Foto: Kristina Ohlsson

– Julen är en väldigt traditionell och härlig tid på året. Vi samlar ihop barn och barnbarn hemma hos oss och åker skridskor på sjön om vädret tillåter. Jag är väldigt noga med att välja ut en fin gran härifrån trakten och jag skippar att klä den i en massa krims-krams. Det blir bara ljus och ulliga småtomtar som min svärmor har tillverkat.

Lika entusiastisk över jul verkar inte Idol-Luka Nemorin vara, som i år kommer fira i hemstaden Kristinehamn.

– Vi har ganska ofta firat utomlands tidigare och jag trivs egentligen bäst på lite varmare breddgrader. Men det blir trevligt i år också. Först kommer jag fira med familjen och sen på kvällen träffas kompisgänget för att spela julklappsspel, bada jacuzzi och dricka öl. Det har blivit något av en tradition, säger han.

Luka Nemorins julafton avslutas med jacuzzibad och ölhäng.
Luka Nemorins julafton avslutas med jacuzzibad och ölhäng.

Uppesittarkväll med Lego-tema

För Emma Friman Browne, vinnare av årets Lego Masters, var en uppesittarkväll med Lego-tema givet. Under fredagen hanns det även med en del sortering av den 791 kilo tunga vinsten. Själva julafton blir dock mer traditionsenlig:

Emma Friman Browne planerar att återbygga några av skapelserna från tävlingen, ”på mitt eget sätt”, som hon säger.
Emma Friman Browne planerar att återbygga några av skapelserna från tävlingen, ”på mitt eget sätt”, som hon säger. Foto: Lisa Olaison

– Jag åker upp till Sunne och firar ihop med min kille och hans familj. Vi kollar på Kalle, men skippar julbordet och kör trerätters istället, julmat får man tillräckligt av ändå, säger hon.

Julmat får man tillräckligt av
Emma Friman Browne
Hos landshövdingen Georg Andrén ligger matlagning i fokus. ”Barnbarnen är för små för Kalle Anka, och barnen för stora” säger han bland annat.
Hos landshövdingen Georg Andrén ligger matlagning i fokus. ”Barnbarnen är för små för Kalle Anka, och barnen för stora” säger han bland annat. Foto: Helena Karlsson

Landshövdingen Georg Andrén håller på att städa och förbereda maten när NWT når honom under fredagen. Under julafton och juldagen droppar både barn och barnbarn in till hemmet i Karlstad och fokus verkar ligga på just matlagning.

– Alla vuxna i familjen gillar att laga mat så vi brukar göra allt sånt tillsammans. Det blir traditionsenligt julbord med lokalproducerade råvaror och en del vegetariska alternativ, säger han.

Stefan Holm och Jessica Eriksson skriver noveller ihop.
Stefan Holm och Jessica Eriksson skriver noveller ihop. Foto: Lena Richardson

Stefan Holm, aktuell med sin senaste novell Ett litet rött paket, säger att han gillar julen.

– Om man ska vara lite krass är nog jul den enda högtiden jag riktigt firar. Vi samlas hemma hos mamma och pappa. Det blir ganska traditionellt, ungefär lika varje år, men det är också det jag gillar!

Artikeltaggar

Bengt AlsterlindFamiljFärjestadIdolJohan ÖstlingJulKalle AnkaMatMat och dryckNyheterStefan HolmTina ThörnerVärmlands länVärmlandsnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.