Hoppa till huvudinnehållet

Replik: De hade ingen anledning att blåljuga

Publicerad:
Slutsatserna i min artikel bygger framför allt på vittnesmål från den man som ansvarade för besluten och var med under hela processen, Lars G Nordström (bilden), skriver Fredrik Wikström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Mats Nilsson, liksom andra debattörer, håller sig krampaktigt fast i uttalanden i samband med besluten 2015 utan att kommentera de senare turerna, skriver Fredrik Wikström.

Svar till Mats Nilsson (NWT 16/12).

Bäste Mats Nilsson, ingen av oss som inte var i händelsernas centrum kan säkert veta vad som hände. Kan vi vara överens om det? Slutsatserna i min artikel bygger framför allt på vittnesmål från den man som ansvarade för besluten och var med under hela processen, Lars G Nordström.

Med tanke på att han har varit och är en varm förespråkare av kärnkraft har jag svårt att se varför han skulle blåljuga i detta fall. Eftersom KTH-professorn i teknikhistoria Per Högselius, som forskat om nedläggningsprocessen och intervjuat ett stort antal människor som var involverade i nedläggningsprocessen, styrker samma berättelse blir slutsatsen att man kan välja att tro på dessa herrar eller hävda att de ljuger.

Om det vore fallet att de tillsammans serverar oss en falsk historiebeskrivning bör den kritiken riktas direkt till dem snarare än till mig. Självklart skulle jag byta åsikt i frågan om Nordström och Högselius ändrade sin berättelse, eller om någon övertygande kan visa att den är falsk.

Så skriver du en debattartikel

Några övriga kommentarer. Att höjningen av effektskatten var en av orsakerna till nedläggningsbeslutet är väl dokumenterat och inget jag argumenterat emot för den som bemödar sig att läsa min artikel. Men, som Nordström och Högselius också återger, det fanns gott om tid att ändra beslutet efter energiöverenskommelsen 2016. Mats Nilsson, liksom andra debattörer, håller sig krampaktigt fast i uttalanden i samband med besluten 2015 utan att kommentera de senare turerna.

Likaså är det vanligt att referera till de väldokumenterade strider som fanns mellan regeringen och Vattenfall i frågan om att satsa på ny kärnkraft. Det är dock en fråga skild från nedläggningen av gamla reaktorer.

Avslutningsvis kan jag bara hålla med Mats Nilsson om att det är dags att sluta käbbla och vända blicken framåt. Vi har ett digert arbete för att säkra energiförsörjningen samtidigt som vi klarar klimatmålen.

Fredrik Wikström

Professor i miljö- och energisystem, Karlstads universitet

Artikeltaggar

BerättelserBeslutDebattEnergiFredrik WikströmKärnkraftKritikKTHSolnaStockholmVattenfall