Hoppa till huvudinnehållet

Kända fyren på Lurö kan få privat ägare: ”Svårt för Lidköpings kommun att agera”

Publicerad:
Stånguddens fyr på Lurö är inget köpobjekt för Lidköpings kommun.
Stånguddens fyr på Lurö är inget köpobjekt för Lidköpings kommun. Foto: Thomas Kühnel

Lidköpings kommun har ingen möjlighet att köpa fyren på Lurö.

Nu diskuteras fyrens framtid på Vänersamarbetets bord istället.

– I styrelsen är vi överens som att det är en viktig fråga, säger Laila Gibson, verksamhetssamordnare.

Det var i höstas som Luröskärgårdens natur- och kulturförening berättade om sin önskedröm.

Föreningen vill att Stånguddens fyr på Lurö ska bli ett skärgårdsmuseum för allmänheten och de åtar sig som förening att driva och sköta om den. Fyren ska snart läggas ut till försäljning av Sjöfartsverket och kommer då att gå ut på den privata marknaden.

Säffle kommun har inte visat intresse för att köpa fyren och därför uppvaktade föreningen istället Lidköpings kommun i hopp om att den ville stå som ägare.

Utanför ansvarsområde

Men beskedet man fick var att det inte var möjligt. Enligt kommunallagen ska inte en kommun äga fastigheter utanför kommungränsen.

– Grunden för varför det är svårt för Lidköpings kommun att agera i fråga om Stånguddens fyr är i botten att fyren ligger i Säffle kommun, Värmlands län. Alltså utanför Lidköpings kommuns ansvarsområde. Här är kommunallagen tydlig, uppger Tobias Bengtsson, tillförordnad kanslichef i kommunen.

Samtidigt har Vänersamarbetet, Vänerkommunernas ekonomiska förening, engagerat sig i frågan.

Laila Gibson har fått uppdraget i Vänersamarbetet att undersöka vilka vägar som finns för att engagera staten och regionerna i fyren på Lurö.
Laila Gibson har fått uppdraget i Vänersamarbetet att undersöka vilka vägar som finns för att engagera staten och regionerna i fyren på Lurö.

– Vi fortsätter att ta i det här. I styrelsen är vi överens som att det är en viktig fråga för Vänern och Vänerns kulturarv. Samtidigt är det en utmaning för kommunerna att ta sig an fyren i tider som de här, för det kostar pengar, säger Laila Gibson, verksamhetssamordnare.

Hon har åtagit sig att efter årsskiftet ta kontakt med regionerna och statliga myndigheter i frågan.

Fler fyrar blir till salu

– Det behövs regionala och statliga krafter som diskuterar hur vi bäst kan förvalta detta kulturarv. Det ligger i allmänhetens intresse att de bevaras och öppnas upp, säger hon.

Hon berättar att det just nu finns ytterligare en fyr i Vänern som ska säljas. Och att det kommer att bli fler i framtiden.

– Det är Söökojans fyr i Hammarö kommun som också är till salu. Jag har även haft kontakt med Sjöfartsverket och vet att det kommer att bli fler.

Artikeltaggar

Djur och naturEkonomiFastigheterFörsäljningHammarö kommunKulturarvLaila GibsonLidköpings kommunLuröSäffle kommunSjöfartsverketStyrelserTeknik och vetenskapVänernVänersamarbetetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.