Gaugains julhälsning

Etik och religion
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: målning: Paul Gaugain, Bild: commons.wikimedia.org
Hur ska vi förstå julens budskap?
Kanske genom att titta på ett konstverk. Som det här, målat av Paul Gaugain år 1896.

Och Gaugains hälsning till oss, som han ger oss i den här bilden, den är: tänk om Jesus är något helt annat än det vi väntade oss? Ja, jag tror att det är den hälsningen Paul Gaugain vill ge oss med den här bilden, där han låter Jesus födas på Tahiti av alla ställen, och där Jesusbarnet får tas om hand av en infödd kvinna. Maria ligger kvar i sängen i bakgrunden, helt utslagen. Sänggaveln formar liksom en gloria över hennes huvud, och det är istället den namnlösa, infödda kvinnan i förgrunden som Gaugain fokuserar på. Hon håller Jesusbarnet i sin famn, och även runt hans huvud anar vi en gloria. Barnet är helt utslaget, Maria är helt utslagen … det ser med andra ord ut som en vanlig födsel i Tahiti. Och ängeln till höger, som är helt grön och som dessutom liknar den infödda kvinnan, den bryter ju med alla våra föreställningar om hur en ängel ska se ut… Ja, faktum är att Gaugain helt bryter med den europeiska konsttraditionen av en lite småmullig Jesus som föds av en relativt oberörd Maria.

Men det är ju just poängen i julevangeliet som Gaugain fångar i bilden: Gud blir människa – på riktigt. Och Gud ser inte ut som vi tror. För det är det som är julens budskap: att Gud kommer till alla människor, till hög och låg. Till Tahiti, till Betlehem, till … Karlstad och Stöllet och Åmål och Björneborg och Grums och …. Till dig och mig, med alla de glädjeämnen och alla de sorger vi har – för det vet Gud, att vi bär på sorger och saker som skaver i våra liv – men Gud ser allt som vi bär på. Och ganska så ofta så möter vi Gud på oväntade ställen. Som i den här bilden.

Han var svårt sjuk och deprimerad när han gjorde den här bilden.”

Det är som Gaugain vill säga oss att det spelar ingen roll om Jesus föddes där i stallet i Betlehem för 2 000 år sedan, om det inte spelar någon roll i våra egna liv, här idag. Jesus visar sig i vår vardag, i våra liv. I Tahiti, i Betlehem, i Årjäng. Och han är mer mänsklig, mer lik oss än vi tror, samtidigt som han är betydligt mer annorlunda, mer olik oss, än vi tror.

Gaugain visste vad han målade. Han var svårt sjuk och deprimerad när han gjorde den här bilden. Hans äktenskap var på upphällningen, ekonomin var i spillror. Han var, kan man säga, lika utslagen som Maria och Jesusbarnet. Men även för Gaugain fanns det nåd. Även för Gaugain fanns det hopp. Även för Gaugain föddes Jesus.

För Gud bryr sig inte om och ser inte till vad vi synes vara i andras ögon. Om vi har gott rykte eller inte, om vi har det bra ekonomiskt eller inte, om vi är från Tahiti eller Åmål… Gud ser till vilka vi är. Framförallt: Gud vill oss väl. Det är julens budskap i ett nötskal.

Det grekiska ordet ”evangelium” betyder just glädjebudskap. Och julens glädjebudskap är att Guds son föddes för såväl Gaugain som för dig som för mig.

God Jul!

REKOMMENDERAT FÖR DIG