I dag är det julafton, tomtens stora dag.
Sebastian Käller, 33, är mer av en vardagstomte. Varje dag lagar han bra mat till sin diabetessjuka svärmor.
Det gör honom till finalplats i tävlingen Årets tomtegärning.
– Hon har fått mer livsglädje, det är jätteroligt att se.
Det är näthandelsföretaget Amazon som efterlyst kandidater till priset Årets tomtegärning. Knappt 500 personer i Sverige har nominerats och en jury har plockat fram tio finalister.
En av dem blev värmlänningen Sebastian Käller i Karlskoga.
– När min svärmors diabetes blev sämre började jag laga matlådor till henne, säger Sebastian som är kock till yrket.
Svärmors blodsocker sjönk till låga nivåer på nätterna vilket gjorde att hon sov dåligt och vaknade ofta.
– Hon blev trött och då orkade hon inte laga riktig mat heller, säger Sebastian Käller.
– För mig är det inte så mycket jobb och för henne betyder det jättemycket. Hon är väldigt tacksam, sover bättre och orkar mer. Hon har mer livsglädje, det är jätteroligt att se, säger Sebastian.
Tidigare hade det blivit mycket gröt och mackor istället för middag.
– Det behövs näringsrik mat, det inga konstigheter.
Det är Sebastians fru Lisa som tyckte att Sebastians insats var värd en nominering.
– Hon är nog stolt över vad jag gör och jag är väldigt ärad, särskilt när man ser vilka jättefina människor de andra finalisterna är, säger Sebastian.
– Han har så himla stort hjärta och lägger så mycket tid på att hjälpa oss andra i sin närhet. Han förtjänar verkligen att få höra det, säger Lisa Käller.
”Uppfostrad så”
Sebastian tycker det är självklart att man hjälps åt när det behövs.
– Jag är uppfostrad så, man ställer upp. Som när mormor och morfar behöver hjälp med datorn.
Juryns motivering
Under pandemin var det också Sebastian som hjälpte dem att handla.
I våras var han med och ordnade en påskfest för ukrainska flyktingar i Karlskoga.
– Det var flera företag som bidrog. Och jag lagade påskmaten, det blev väldigt uppskattat, säger Sebastian.
Sedan i höstas sköter han restaurangen på Nobelhallen i Karlskoga.
På hemmaplan
Ishallen är hemmaplan för ett troget BIK-fan som Sebastian Käller.
– Jag har hängt här sedan jag var liten. Nu får man vara en del av gänget och träffar laget och ledarna.
– En vanlig matchdag serverar vi cirka 170 portioner. I restaurangen, logerna och pubarna. Och spelarna vill ha mat efter matchen.
När NWT är på plats håller han på att förbereda för hallens 50-årsjubileum.
Julafton firar han med fru, två barn, föräldrar, syskon och syskonbarn.
– Vi blir uppåt 20 personer till lunch, men det är lugnt, vi har knytkalas så det är bara att ställa fram skålar och sätta på ugnen, säger Sebastian Käller.
Slumpen avgjorde vilken av de tio finalisterna som skulle ta hem förstapriset, ett presentkort på Amazon på 25 000 kronor. Den lotten föll på Sara Ankargren, Malmö. De andra finalisterna får 1 000 kronor var.
Sebastian kommer att lägga sin vinst på att utveckla matlagningen.
– Vi har länge funderat på att köpa airfryer så jag tror jag ska köpa en sån till familjen.
Årets tomtegärning
Årets tomtegärning tilldelas en person som under året utmärkt sig genom att ha hjälpt sina medmänniskor och/eller skapat glädje för andra genom sina handlingar, i det stora som det lilla.
Övriga finalister:
Andréa Berg är sjuksköterskan från Kalmar, som väljer att på sin fritid åka till låg- och medelinkomstländer för att operera barn med läpp-käk-gomspalt och ge tillhörande vård. På tio år har Andréa varit i väg 23 gånger!
Anna Karlsson, Luleå, är grundare av organisationen VildaKidz och har lagt ner tid, engagemang, pengar men framför allt själ och hjärta i att lysa upp tillvaron för barn och unga. Bland annat har VildaKidz delat ut julklappar och julmat för att ge alla barn en magisk jul och goda minnen.
Joakim Svarfvar, Jönköping, jobbar som lastbilschaufför som på egen hand samlat in och åkt ner till Ukraina två gånger med förnödenheter. Utöver detta har han även hjälp till att få kvinnor och barn i säkerhet.
Johanna Vesmes, Mora, har blivit nominerad av sin son Nils. Efter ett svårt år där hon varit sjuk mycket, och därför inte kunnat jobba heltid, har ekonomin blivit ansträngd. Ändå lyckas Johanna vara en stöttande mamma till sin hockeyspelande son: ”Vad jag än beslutar mig för så stöttar hon alltid det och tycker att jag ska göra det som känns rätt för mig. Min mamma är den personen som gjort mitt liv till en plats jag vill vara på.”
Johannes Björk, Burträsk, är SO-läraren, tillika deltidsbrandmannen, på Björnåkerskolan i Burträsk som alltid ställer upp för sina elever och gör lärandet roligt. Han har blivit nominerad av sina egna elever som vill ge något tillbaka till sin fantastiska lärare, eftersom de tycker att han är den mest osjälviska människan som finns.
Mathias Carlzon, Bollebygd, är engagerad för att ge unga med funktionsnedsättningar möjlighet att utöva idrott. När Mathias son föddes sa läkarna att han troligtvis inte skulle kunna gå, och Mathias som älskar skidåkning, började undersöka möjligheterna till hjälpmedel i hemorten Bollebygd. Han bildade en egen förening för att erbjuda unga med funktionsnedsättning möjligheten till skidåkning.
Olivia Trygg, Stockholm, är en riktig eldsjäl och grundade organisationen Trygga Barnen för att hjälpa barn som känner sig ensamma och som kan ha en problematisk familjebild hemma.
Sara Ankargren, Malmö, har alltid har brunnit för att hjälpa andra människor utan att kräva något tillbaka. I år har Sara samlat in pengar från nära och kära för att sedan under Black Friday handla leksaker för över 20 000 kronor som skänkts till Skånes Stadsmission som ger bort leksaker i julklapp till barn.
Simon Huotilainen, Landskrona, äger en second hand-butik som säljer prisvärda barnkläder de flesta ska ha råd med, så är han även engagerad i en donationsfond och har startat olika evenemang där pengarna gått till julklappar till barn som annars inte hade fått några.
Källa: Amazon