Hoppa till huvudinnehållet

Storlöftet från Forshaga vann årets Stefan Holm-stipendium: ”Väldigt tacksam”

Publicerad:
Triathleten Amanda Johansson, 17, vann årets Stefan Holm-stipendium.
Triathleten Amanda Johansson, 17, vann årets Stefan Holm-stipendium. Foto: Privat

Triathleten Amanda Johansson från Forshaga tilldelades årets Stefan Holm-stipendium.

– Det känns väldigt bra, säger hon.

17-åriga triathleten Amanda Johansson som tävlar för Karlstads Simsällskap vann 2022 års Stefan Holm-stipendium på 10 000 kr med följande motivering.

”Amanda är engagerad och har utvecklats mycket positivt inom idrotten. I sina framgångar behåller hon sitt stora hjärta och omtanken till sin vänner och familj. Meritlistan för Amanda har vuxit snabbt och ser inte ut att stanna. Inom triathlon har Amanda vunnit både svenska och nordiska ungdomsmästerskapen och under ungdoms-EM fick hon representera Sverige.”

Amanda Johansson från Forshaga, som går andra året på Rikstriathlongymnasiet i Motala, är såklart mycket glad över utmärkelsen.

– Det känns väldigt bra. Jag är väldigt tacksam. Kul att få den typen av belöning så att säga, efter den träningen man har lagt ner, säger värmländskan.

Vad är nästa stora mål och tävling?

– Jag vet inte riktigt inför 2023 nu, men något jag hoppas på är att bli uttagen till junior-EM och sedan är det ungdoms-SM som blir det stora huvudmålet, säger Johansson och berättar vilken merit hon rankar högst hittills i karriären:

– Det är nog mitt guld från ungdoms-SM och guldet från nordiska ungdomsmästerskapen.

På Amanda Johanssons meritlista finns även bland annat totalseger i svenska triathloncupen för både ungdom och junior, samt guld i öppet vatten-simning på ungdoms-SM.

”Är oerhört lovande”

Stefan Holm har mycket gott att säga om årets stipendievinnare.

– Hon är oerhört lovande, det är inget snack om saken, konstaterar Holm och fortsätter:

– Hon har gjort bra resultat och hon verkar framåt liksom, det gillar jag. Det är dessutom en ganska liten sport, och en svår sport att hålla på med för det kräver en del av dig att vara bra på både att cykla, springa och simma.

På Forshaga kommuns hemsida ges följande beskrivning av Stefan Holm-stipendiet.

”Stefan Holm, född och uppvuxen i Forshaga, har visat att det är möjligt att ta sig från de små orternas sporthallar till världens största arenor. För att uppmärksamma Stefan Holms idrottskarriär och stärka andra idrottsungdomar till att följa hans spår har Forshaga kommun instiftat ett stipendium i hans namn.”

Några tidigare vinnare är Hanna Aronsson Elfman, Melwin Lycke Holm, Irene Ekelund och Anna Beck.

Artikeltaggar

Amanda JohanssonKarlstads simsällskapSportStefan HolmTriathlon

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.