Hoppa till huvudinnehållet

Så är läget på ambulansen inför julhelgen: ”Fantastisk personal”

Publicerad:
Ambulanschefen Andreas Norling säger på fredagsförmiddagen att ambulansens grundbemanning är täckt inför helgerna.
Ambulanschefen Andreas Norling säger på fredagsförmiddagen att ambulansens grundbemanning är täckt inför helgerna. Foto: Helena Karlsson

Läget inom sjukvården är ansträngt, men ambulanssjukvården ser ut att klara sin grundbemanning inför julen.

– Tack vare en fantastisk personal, säger verksamhetschefen Andreas Norling.

Just nu är många sjuka, både i samhället i stort och bland vårdanställda. Det märks även inom ambulansverksamheten i Region Värmland.

– Vi har bekymmer med korttidsfrånvaro, relaterat både till vård av barn och egen sjukdom. Men som det ser ut just nu, tack vare en fantastisk personal som är otroligt lojal, har vi täckt planeringen. Det går åt en del övertid, säger Andreas Norling, verksamhetschef för ambulanssjukvården och 1177.

Ambulans. Arkivbild.
Ambulans. Arkivbild. Foto: Fredrik Karlsson

På fredagsförmiddagen fanns inga vakanta pass i grundbemanningen varken inom ambulansen eller på 1177.

– Har vi ett par tre sjuka, då kan det vara så att man temporärt behöver ställa en resurs över några timmar om vi inte får ihop bemanningen helt och hållet.

Klarar de svårast sjuka

Andreas Norling säger att värmlänningarna kan vara säkra på att få ambulans om de blir svårt sjuka eller skadade under jul- och nyårshelgerna.

– I händelse av svår sjukdom eller trafikolycka eller sådant vill jag att man ska vara trygg med att resurser finns. Den som är tidskritiskt sjuk har vi alltid resurser att prioritera. De som är lite mindre sjuka blir tyvärr, inte bortprioriterade, men de får vänta längre.

Med det sagt har han ändå ett råd till alla inför storhelgerna.

– Jag vill uppmana folk att, med tanke på att sjukvården är ansträngd, att man tänker till i trafik och så vidare och gör vad man kan för att undvika att göra sig illa.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdAndreas NorlingJulRegion VärmlandSjukvårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.