Hoppa till huvudinnehållet

”Julängeln” Emma överraskar barn på sjukhuset med klappar: ”Wow – från bästa stället”

Publicerad:
Oscar Svensson, 6 år, får ett paket från Emma Skovlunds insamling.
Oscar Svensson, 6 år, får ett paket från Emma Skovlunds insamling. Foto: Helena Karlsson

Allt från gosedjur till spa-kit finns i påsarna. I år blev det ännu fler paket för ”julängeln” Emma, 19, att dela ut till barnavdelningen på CSK.

– Jag trodde inte det kunde bli mer än förra året, det är väldigt mysigt att kunna ge det här, säger hon.

Klädd i en liten röd tomteluva lastar Emma Skovlund, 19, åtta stora kassar fulla med julklappar på en vagn utanför förlossningen på CSK, där hon började jobba som servicemedarbetare efter studenten i våras.

Hon rullar upp till lekterapin på barnavdelningen där två barn finns för tillfället. En av dem är Oscar Svensson, 6 år, som får första paketet.

– Wow, det är från Jumpyard! Presentkort och strumpor – det är bästa stället!

Men det blir inget Jumpyard samma dag. Oscar behöver vila efter de allergisprutor han åker in för att ta.

En vagn kommer lastad med julklappar till barn och unga som måste vara på sjukhuset över jul.
En vagn kommer lastad med julklappar till barn och unga som måste vara på sjukhuset över jul. Foto: Helena Karlsson

Rekordmånga bidrag

Det är nu fem år sedan Emma Skovlund startade Facebookeventet ”Hjälp oss skapa lite julmagi!” med sin då 6-årige lillebror Ludwig. De uppmanade alla familjens vänner att skänka julklappar som de delade ut till barn och ungdomar som måste vara på sjukhuset under jul och nyår.

Nu har insamlingen växt.

– Vi ville göra något fint och nu är det både företag och privatpersoner som bidrar. Bland annat har Johan Östling skänkt 70 av sina barnböcker. Det är väldigt tacksamt att komma hit och ge dem det här.

– Jag har en lillasyster som föddes för tidigt och fick vara på sjukhuset just över jul så då är det väldigt mysigt att kunna ge lite till barnen som är här, säger hon.

Räcker och blir över

Nästa paket öppnas av Malte Andersson, 3 år.

– En bil. Å en till, säger han lyckligt.

I fem år har ”julängeln” Emma Skovlund, 19, delat ut paket till barnavdelningen på CSK. Malte Andersson, 3 år, får bilar i sitt paket.
I fem år har ”julängeln” Emma Skovlund, 19, delat ut paket till barnavdelningen på CSK. Malte Andersson, 3 år, får bilar i sitt paket. Foto: Helena Karlsson

Men strax efter vill han gå tillbaka till lillebror Melker som är för tidigt född och ligger på neonatalavdelningen. Det är anledningen till att familjen behöver vara på sjukhuset över jul.

Resten av julklapparna göms undan så sjuksköterskan Emil Högeryd, som jobbar hela julhelgen, kan ge ett var till barnen och ungdomarna på barnavdelningen på julafton.

– Vi har mer än full avdelning som är på 16 platser, det är mycket RS-virus och covid. Så nu får jag tomta här i jul. Det är så mycket paket så det kommer räcka till långt efter också som en extra uppmuntran och göra sjukhusvistelsen lite mer positiv. Det är ett väldigt fint initiativ, säger han.

Sjuksköterskan Emil Högeryd tar hand om resten av paketen och får agera tomte när han jobbar under julhelgen.
Sjuksköterskan Emil Högeryd tar hand om resten av paketen och får agera tomte när han jobbar under julhelgen. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadCoronavirusetFörlossningJohan ÖstlingJulJumpyardVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.