Hoppa till huvudinnehållet

Inledde karriären i BIK: ”Tar man sig till slutspel kan allt hända”

Publicerad:
Jacob Johansson, med Bofors IK som moderklubb, är inne på sin tredje säsong med Timrå IK.
Jacob Johansson, med Bofors IK som moderklubb, är inne på sin tredje säsong med Timrå IK. Foto: Mikael Fritzon/TT

Inför säsongen 2019–2020 anslöt Jacob Johansson, med Bofors IK som moderklubb, till Timrå IK, som då spelade i hockeyallsvenskan.

Sedan dess har han hunnit med att ta laget till SHL, hålla kvar klubben i samma liga och den här säsongen etablerat den på övre halvan.

– Det gäller att vi fortsätter på den inslagna vägen, säger målvakten.

Redan säsongen 2011–2012 tog Jacob Johansson klivet utanför Värmlands gränser, när han lämnade Sunne IK. Linköping HC:s J20-lag blev nästa klubbadress, men innan han fick göra debut på Sveriges högsta nivå hann målvakten dessutom med en säsong i Tri-City Storm i USHL.

Efter ett par lån till Mora i hockeyallsvenskan fick han till slut göra SHL-debut med Linköping 2016–2017 och efter fyra säsonger gick han till sin nuvarande klubb: Timrå IK, som då låg i hockeyallsvenskan.

– Jag baserade mitt beslut på laget som hade bäst chans att ta sig upp till SHL, laget som hade starkast trupp. Så klart vill man trivas runt klubben också och det är en bra förening och en bra stad, säger Jacob Johansson.

– Det är en förening med mycket schysst folk. Bra människor som jobbar hårt varje dag för att Timrå ska etablera sig. Sen har vi folk högre upp som styr och ställer och som är duktiga och tar bra initiativ, inte bara för att man ska ha en klubb utan för att kunna hjälpa till i samhället också.

Från botten till mitten

De var också starkast när det hockeyallsvenska slutspelet skulle avgöras. Säsongen 2021–2022 väntade SHL-spel igen, en säsong där Timrå huserade i botten av tabellen och tvingades kvala för att hålla sig kvar.

Det blev bara fyra matcher innan Djurgården hade skickats ned och Jacob Johansson och hans lagkamrater kunde blicka framåt mot nästa SHL-säsong. Man kan inte mer än beskriva den som en succé. Timrå har gått från att vara ett lag som slogs i botten till ett på övre halvan och man gick in i juluppehållet på en sjätteplats.

– Vi har förstärkt laget ganska bra. Sen är det svårt att veta på förhand hur det ska gå, men vi har visat att vi kan slå vilket lag som helst i den här ligan. Vi har fått en bra start men det är långt kvar, säger Jacob Johansson.

Hur har det varit att vara med på den här resan?

– Det är klart att det är kul. Det är roligare att vinna matcher än att åka och förlora. Men det gäller att vi fortsätter på den inslagna vägen, det är mycket kvar. Vi måste spela för att knipa en slutspelsplats. Det är en sjukt jämn tabell.

Johansson själv har varit en starkt bidragande faktor till att Timrå ligger där de gör.

– Det har funkat bra. Jag har kommit in ganska bra och lyckats hålla en hyfsat jämn nivå. Sen är det ett lagspel och det går inte att göra utan hjälp, så jag får tacka killarna i laget.

Hittills den här säsongen ligger han fyra i målvaktsligan, efter att ha spelat i lagets samtliga 26 matcher. Han har en räddningsprocent på 92,03 och 2,11 insläppta mål per match.

– Jag brukar inte hålla så bra koll på det. Jag försöker rädda puckar. Statistiken behöver inte alltid spegla hur bra man har spelat. Men det är kul, man vill ju inte släppa in mål, men det viktiga är att vinna matcher och det har vi lyckats göra mer i år.

”Allt kan hända”

För att ta sig direkt till kvartsfinal i SHL-slutspelet krävs det att vara bland de sex bästa. Därtill spelar lag sju till tio ett play-in där ytterligare två lag gör de sex främsta sällskap, precis som det fungerar i hockeyallsvenskan.

– Tar man sig till slutspel kan allt hända. Man får väl göra sitt bästa och se hur långt det räcker. När vi spelar som bäst har vi kapacitet att göra någonting riktigt bra av det här.

Men hockeyallsvenskan och Karlskogahockeyn har han lagt bakom sig, åtminstone personligen.

– Jag tittar knappt på hockey, det räcker med det jag gör. Jag kollar väl NHL-highlights, men lite koll har man ju. Jag har en del familjekompisar i Karlskoga som kollar på matcher och då får man berättat till sig. Sen visst, hade man varit hemma hade man väl gått och kollat, det kan vara kul.

Artikeltaggar

BIK KarlskogaIshockeyJacob JohanssonSHLTimrå IK

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.