Hoppa till huvudinnehållet

Varannan bil i Värmland kommer vara laddbar 2030: ”Behöver minska utsläpp”

Publicerad:
Inom några år är varannan bil i Värmland laddbar.
Inom några år är varannan bil i Värmland laddbar. Foto: Claes Österman

2030 kan alla personbilar som säljs i Sverige komma att vara helt eldrivna, det visar det högsta scenariot i en rapport som Power Circle och Sweco tagit fram på uppdrag av Energiforsk.

– Det är under 2020-talet vi kraftigt behöver minska utsläppen och bryta fossilberoendet, säger Lennart Kjellman, ansvarig för forskningsprojektet Ett elsystem för elfordon på Energiforsk.

I ett lägre tänkt utfall spås andelen uppgå till 75 procent, vilket kan jämföras med de 19 procent som var fallet under 2021.

– Det är under 2020-talet vi kraftigt behöver minska utsläppen och bryta fossilberoendet, därför är det positivt att elektrifieringen av fordonsflottan går så snabbt. Ihop med våra samarbetspartners kommer vi nu ta fram en konkret handlingsplan för hur Sverige kan klara elektrifieringen av vägtransporterna, säger Lennart Kjellman.

Den avgörande faktorn i hur hög andel sålda nya elbilar är hur mycket den tillgängliga kapaciteten i elnäten kan utökas, hur väl utbyggd laddinfrastrukturen blir och ekonomiska incitament..

I Värmland spås andelen rena elbilar och laddhybrider öka från fyra procent (2021) till 45 procent (2030).

Artikeltaggar

ElbilarMiljöSwecoTrafikUtsläppVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.