Hoppa till huvudinnehållet

Han får anrika studentkårens prestigeladdade Frödingstipendium

Publicerad:
Jonas Hassen Khemiri får Uppsala studentkårs Frödingstipendium.
Jonas Hassen Khemiri får Uppsala studentkårs Frödingstipendium. Foto: Lena Richardson

Författaren Jonas Hassen Khemiri tilldelas Gustaf Frödings stipendium, ett litteraturstipendium som delas ut vart tredje år av Uppsala studentkår.

Stipendiet instiftades 1923 och har delats ut till en rad av Sveriges mest framstående författare, berättar Jonas Hassen Khemiris förlag Albert Bonniers stolt på sin hemsida och räknar upp tidigare stipendiater som Astrid Lindgren (1990), Hjalmar Söderberg (1941) och Tomas Tranströmer (1978).

Stipendiaterna utses genom att en jury tar fram tre kandidater och sedan får Uppsala studentkårs medlemmar rösta om saken.

Mångfaldigt prisad

Jonas Hassen Khemiri, född 1978 i Stockholm, har skrivit romanerna Ett öga rött, Montecore, Jag ringer mina bröder och Allt jag inte minns och Pappaklausulen, samt samlingsboken Invasion! Pjäser, noveller, texter.

Han har tidigare fått både Augustpriset (2015) och det franska litteraturpriset Prix Médicis Étranger (2021).

Gustaf Fröding-stipendiet som Jonas Hassen Khemiri får är för 2020 och det ska delas ut samtidigt som 2023 års stipendiat tillkännages och utdelas, meddelar studentkåren i ett pressmeddelande.

Jakten på Frödings hjärna

Artikeltaggar

FörfattareGustaf FrödingGustaf Fröding-stipendietJonas Hassen KhemiriJuryKändisarLitteraturNöje/KulturPrix MédicisStipendierStockholmUppsala

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.