Hoppa till huvudinnehållet

Starka vårkänslor väntar efter höstens himmelska succé i Säffle

Publicerad:
Tova Hollender och Andreas Hoff fortsätter i rollerna som Lena och Daniel när Så som i himmelen går in på vårsäsongen i februari.
Tova Hollender och Andreas Hoff fortsätter i rollerna som Lena och Daniel när Så som i himmelen går in på vårsäsongen i februari. Foto: Tommy Pedersen

Säffleoperan satsade på Så som i himmelen – då blev det så gott som fullsatt hela vägen från premiär till säsongsavslut.

– Vi har haft en jättebra höst. Vi är tacksamma att folk kommit tillbaka, säger Tobias Norelius, vd och producent.

Och äventyret fortsätter. I februari är det nypremiär.

Filmen Så som i himmelen blev en stor succé på sin tid och Kay Pollaks berättelse visade sig hålla alldeles utmärkt också i musikaltappning på Säffleoperans scen.

Publiktrycket har varit högt hela vägen från premiären den 1 oktober.

– Vi har en väldigt stor salong, vi får in 455 personer, så den sväljer ju väldigt mycket folk, men vi har haft en beläggning på 98 procent under hösten, säger Tobias Norelius.

Tobias Norelius är vd och producent på Säffleoperan.
Tobias Norelius är vd och producent på Säffleoperan. Foto: Lena Richardson

”Ganska kämpigt”

Han är glad över succén, inte minst för att han hört mörkare tongångar från andra i branschen.

– Det känns som att det gått bra för Värmland överlag. Jag har pratat med andra teaterchefer runtom i Sverige och den känslan som är i Värmland har inte varit hos alla. En del har haft det ganska kämpigt att komma igång efter pandemin. Vi är tacksamma att folk kommit tillbaka, säger han och erkänner att han fick använda sig av lite kontakter för att få tag på en biljett till Värmlandsteaterns musikalsatsning Café Berlin.

Den har tagits emot av publiken på ett sätt som gör att fler vill komma och se den. Det sprids! Den har nästan sålt sig själv.
Tobias Rydelius

Han tror att Säffleoperan gynnats av att man lyckades pricka rätt bland restriktionerna i fjol och faktiskt kunde spela Billy Elliot som planerat då. Därmed blev det ”bara” ett års pandemipaus, medan många andra teaterhus stått utan publik i två år. Kanske bidrog det till att hålla suget efter teater vid liv.

Ryktet sprids

– Sen får vi ju hoppas och tro att själva verket och föreställningen också spelar roll. Den har tagits emot av publiken på ett sätt som gör att fler vill komma och se den. Det sprids! Den har nästan sålt sig själv, säger han.

Nypremiär i februari

Eftersom biljettförsäljningen fick en rivstart beslutades redan före premiären att spelperioden ska förlängas med en vårsäsong.

– Det blir något helt nytt för oss. Det kändes väldigt skönt att inte behöva säga hejdå och avsluta i december. Vi hade julbord och sen sa vi ”vi ses igen”, säger Tobias Norelius.

Såsom i himmelen spelas även efter nyår på Säffleoperan.
Såsom i himmelen spelas även efter nyår på Säffleoperan. Foto: Claes Österman

Höstens sista föreställning spelades den 10 december. Den 17 februari nästa år är det nypremiär och spelschemat pågår sedan till den 18 mars. Biljetterna är släppta (årets julklapp, någon?) och efterfrågan finns:

Annat att tänka på

– Det säljer på, men det är fortfarande långt kvar till de här siffrorna vi haft i höst med fullsatt. Dels har folk nog annat att tänka på över jul och nyår, dels har ju vi lagt upp det mycket med researrangörer och bussbolag och de är ganska traditionsstyrda, så det har varit lite svårare att sälja till dem i vår, säger Tobias Norelius, men konstaterar också att det är ett bra tag kvar till februari.

Vad gör ni fram till dess?

– Nu tar vi det lite lugnt, njuter av jul- och nyårsledigheten och sedan börjar vi repetera igen den 1 februari.

Efter succéstarten för Café Berlin: Drömmen om utlandslansering leverKatastrofen gör succé: 19 342 biljetter sålda till Titanic på Wermland opera
Tova Hollender och Malte Hallquist är två av aktörerna som dragit fulla hus till Säffleoperan.
Tova Hollender och Malte Hallquist är två av aktörerna som dragit fulla hus till Säffleoperan.

Artikeltaggar

FöreställningarKay PollakMalte HallquistMusikMusikalerNöje/KulturPremiärerSäffleSäffleoperanTeaterTobias NoreliusVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.