Hoppa till huvudinnehållet

Vårdpersonalen pratar inte nog bra svenska – stark IVO-kritik mot kommunen

Publicerad:
IVO riktar stark kritik mot Storfors kommun.
IVO riktar stark kritik mot Storfors kommun. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar skarp kritik mot Storfors kommun. Detta efter att man genomfört en nationell tillsyn över den medicinska vården på särskilda boenden för äldre (SÄBO).

En del av kritiken är att personalen i Storfors inte behärskar svenska språket bra nog.

Detta meddelar IVO i ett pressmeddelande.

IVO har analyserat och granskat SÄBO-journaler, och har dessutom gjort enkätundersökningar bland personal, patienter och anhöriga.

– Utifrån den journalgranskning och genomgång av enkäter som genomfördes kunde IVO konstatera att ingen av de granskade kommunerna till fullo uppnår de krav som gäller för vården vid SÄBO. Generellt kan IVO konstatera att lägstanivån av vården på SÄBO är oacceptabelt låg, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på IVO i pressmeddelandet.

Storfors är en av kommunerna som kritiseras hårt. Här har IVO under hösten genomfört en fysisk inspektion av SÄBO-vården, och konstaterar nu flertalet brister:

  • Den personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning.
  • Dokumentationen sker inte enligt gällande regelverk och det saknas tillräcklig kontinuitet i personalgruppen som främjar en god vård.
  • Läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt.
  • Personal som arbetar med patienter i livet slutskede har inte tillgång till information om hur vården ska genomföras och brytpunktsamtal dokumenteras inte i den kommunala hälso- och sjukvårdsjournalen.

Senast den 21 februari vill nu IVO att Storfors kommun ska redovisa vilka åtgärder man tänker vidta med anledning av kritiken. för att bekämpa problemen.

– Alla i Sverige ska kunna lita på att de får en god och säker vård genom hela livet. Att äldre personer i livets slutskede inte får den vård och behandling de har rätt till är allvarligt. Då kommunen har ansvaret för den medicinska vården inom SÄBO upp till sjuksköterskenivå, är det också kommunen som bär ansvar för att bristerna åtgärdas, säger Anna Karin Nyqvist.

IVO kommer fortsätta tillsynen av SÄBO-vården i Sverige under vintern och våren 2023.

Artikeltaggar

InspektionerIvoOmsorgStorforsStorfors kommunVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.