Hoppa till huvudinnehållet

Vården i Värmland varnas för mördarbakterien: ”Behöver vara mer aktiv”

Publicerad:
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: HP Skoglund

Sjukdomar orsakat av bakterien streptokocker har ökat igen.

I värsta fall kan smittan leda till allvarliga invasiva infektioner – som till exempel blodförgiftning.

Nu uppmanas vårdpersonal i Värmland att vara vaksam.

Folkhälsomyndigheten har flaggat för att antalet fall av scharlakansfeber och invasiv infektion med grupp A streptokocker har ökat i Europa.

Detta är sjukdomar som orsakas av bakterien streptokocker. Barn som smittas kan bli sjuka i scharlakansfeber och få bland annat feber, utslag och ont i kroppen.

Samma bakterie kan orsaka halsfluss, sårinfektioner och hud- och mjukdelsinfektioner hos såväl vuxna som barn, och man kan även drabbas av invasiva infektioner (att bakterien sprids i kroppen, i de flesta fall i blodet) vilket är sällsynt, men allvarligt.

Skickat ut varning

Anna Skogstam, som är smittskyddsläkare i Region Värmland, har skickat ut en varning till vårdgivare i Värmland om att vara extra uppmärksamma på dessa infektioner.

I varningen, som NWT tagit del av, uppmanas det till ökad vaksamhet.

– Vården behöver vara mer aktiv på att ta odlingar och vara uppmärksamma på de symtom som scharlakansfeber ger hos barn. För de behöver antibiotika, säger hon.

Bakterien är mycket smittsam och utbrott på förskolor kan leda till att många blir sjuka. I värsta fall kan personer bli allvarligt sjuka om smittan av bakterien skulle leda till en invasiv infektion.

– De allra flesta vuxna som smittas av bakterien blir inte sjuka. Det krävs ganska nära kontakt för att få bakterien i sina luftvägar, men det kan bli så att det leder till en allvarlig infektion, som till exempel blodförgiftning.

Odling av bakterien streptokocker.
Odling av bakterien streptokocker. Foto: Håkan Lindgren

Grupp A streptokocker kallas därför också för mördarbakterie.

– Det kan jag tycka är lite olyckligt att den gör, eftersom många bakterier kan leda till livsfarliga infektioner när de orsakar sepsis eller djupa mjukdelsinfektioner.

Efter en infektion blir man heller inte immun, till skillnad från andra sjukdomar.

Att antalet fall ökar i Europa tror Anna Skogstam har att göra med pandemin.

– Det är ett tecken på att vi träffas mer nu än vi gjort tidigare år med anledning av restriktionerna. Det ska dock inte tolkas som att smittan ökar dramatiskt generellt, snarare att vi är på väg mot det läge vi hade innan pandemin, säger hon.

Antalet fall av scharlakansfeber registreras dock inte av Smittskydd Värmland, men det gör invasiv infektion med grupp A streptokocker.

Under 2022 har sju fall hittats, medan det under 2021 registrerades fem fall. Dessförinnan låg nivån på mellan 15 och 30 fall per år.

Artikeltaggar

Anna SkogstamBakterierFolkhälsomyndighetenInfektionerRegion VärmlandSmittorSmittskydd VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.