Hoppa till huvudinnehållet

JVM-stjärnan känd i grannskapet på Färjestad redan som liten: ”Sköt dygnet runt”

Publicerad:
17-årige forwarden Leo Carlsson är uppväxt på samma gata på Färjestad som Juniorkronornas assisterande coach Pierre Johnsson.
17-årige forwarden Leo Carlsson är uppväxt på samma gata på Färjestad som Juniorkronornas assisterande coach Pierre Johnsson. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Pierre Johnsson är assisterande tränare i Juniorkronorna som snart ska spela JVM där värmlänningen Leo Carlsson är en av Sveriges och turneringens mest lovande spelare.

– Jag och Leo är uppväxta på samma gata i Karlstad på Färjestad. Min farsa har berättat att det bodde en kille på samma gata som stod utomhus och sköt fan dygnet runt och året runt och det var hockeygrejor och puckar i hela trädgården, säger Johnsson.

Det är snart dags för årets junior-VM som avgörs i Kanada 26 december till 5 januari. 38-årige Pierre Johnsson från Karlstad med Färjestad BK som moderklubb är efter spelarkarriären nuförtiden assisterande tränare i SHL-laget Skellefteå AIK och dessutom har den tidigare backen även samma roll hos Juniorkronorna.

– Det är ett skönt gäng som är i Kanada och vi blev full trupp här så sent som i går måndag när Isak Rosén och Fabian Lysell anslöt. Nu har vi tränat med fullt lag i två dagar vilket känns bra och det är en skön känsla i laget, absolut, säger Pierre Johnsson, som givetvis gillar att få vara en del av tränarstaben för Sverige:

– Det är såklart jäkligt ärofyllt och man känner en stor stolthet, det ska bli jättekul.

Juniorkronornas andra assisterande tränare Gereon Dahlgren är också värmlänning, är det en slump?

– Haha, jag vet inte, det får du fråga Magnus Hävelid (förbundskapten), konstaterar Johnsson:

– Men det är jäkligt kul att Gereon är med. Det är en väldigt varm människa som sprider mycket glädje och energi, både runt laget och ledarstaben. Sedan är han väldigt hockeykunnig också så han har liksom alla bitar på plats, det är kul att få jobba med honom.

Förre FBK-tränaren öppnar upp om mardrömsveckorna: ”Är det slut nu?”

”Verkligen skönt”

Den tidigare assisterande Färjestadstränaren Gereon Dahlgren, nu assisterande coach i Linköping HC, är nyligen tillbaka från en åtta veckors lång sjukskrivning.

– Verkligen skönt att Gereon är med. Det var faktiskt lite osäkert ett tag om han skulle kunna följa med på JVM. Men väldigt kul för alla att han kunde det såklart.

Och det verkar vara en god kemi i Sveriges tränarstab.

– Den är jättegod. Jag har faktiskt haft Magnus Hävelid som tränare en gång i tiden när jag spelade i juniorlandslaget så jag kan väl Magnus lite från den tiden. Han jobbar oerhört hårt och brinner verkligen för svensk ishockey och det här landslaget. Och det smittar av sig till spelarna som märker att han bryr sig. Han är en inspirationskälla.

Sveriges assisterande förbundskaptener Pierre Johnsson och Gereon Dahlgren.
Sveriges assisterande förbundskaptener Pierre Johnsson och Gereon Dahlgren. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

”Leo är en fantastisk kille”

Ett av de största namnen i den svenska JVM-truppen är jättetalangen och värmlänningen Leo Carlsson. Den 17-årige forwarden har Färjestad som moderklubb och sedan 2020 spelar Carlsson i Örebro HK där han nu gör sin andra SHL-säsong.

Pierre Johnsson berättar att han nyligen förstod att han är uppväxt på samma gata som Leo Carlsson.

– Det är lite kul faktiskt. Jag och Leo är uppväxta på samma gata i Karlstad på Färjestad. Min farsa har berättat om att det bodde en kille på samma gata som stod utomhus och som sköt fan dygnet runt och året runt och det var hockeygrejor och puckar i hela trädgården, säger Johnsson:

– Jag fick faktiskt inte reda på att det var just Leo förrän jag kom med i Juniorkronornas ledarstab här för ett tag sedan.

– Han är en fantastisk kille, en ödmjuk kille som jobbar hårt och han har såklart talang. Men jag tror inte talang kommer gratis, folk vet nog inte så mycket om de där målburarna och puckarna på gården där han växte upp. Det är många timmar som har gjort att han har blivit bra.

FBK tappade supertalangen – men väljer glädjen: ”Bara glada för hans skull”Carlsson rankas rekordhögt i NHL-draften: ”Inte alls förvånad”
Juniorkronornas Leo Carlsson och målvakten Marcus Brännman.
Juniorkronornas Leo Carlsson och målvakten Marcus Brännman. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Artikeltaggar

FärjestadFärjestad BKFärjestad BK HerrGereon DahlgrenIshockeyJuniorkronornaJVM ishockeyLeo CarlssonÖrebro HockeyPierre Johnsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.