Brott mot djur måste tas på allvar

Brott, lag och rätt
PUBLICERAD:
Nu är det dags att rättsväsende och myndigheter tar brott mot djur på större allvar. Så här får det inte fortsätta, skriver Camilla Bergvall och Annica Wingqvist.
Foto: Stig-Åke Jönsson / TT
Brott mot djur måste tas på större allvar, av såväl politiker, myndigheter som rättsväsende, skriver Camilla Bergvall och Annica Wingqvist.

Tidigare i år polisanmälde Djurens Rätt en djurfabrik i Grums som utsatt både hönor och kor för allvarligt lidande. Efter anmälan visade det sig att polis och åklagare redan utredde flera år gamla brott på samma djurfabrik. Under tiden den utredningen pågått har djurfabriken alltså fortsatt plåga djur, rakt framför näsan på ansvariga myndigheter.

Djurens Rätts polisanmälan mot djurfabriken berör omkring 3 000 hönor och 16 nötdjur. När vi sammanställde myndigheternas kontroller visade sig ett stort antal brister, bland annat svårt sjuka och skadade djur som inte fått nödvändig vård. Kontrollerna visade också döda hönor som låg i de levande djurens ströbäddar, kraftigt gödselförorenade kor som saknade tillgång till foder.

Det framkom också att den som driver djurfabriken höll nötkreatur trots djurförbud. Detta har alltså myndigheterna haft kännedom om, samt flera år gamla brott mot djur, ändå har djurfabriken kunnat fortsätta utsätta djur för lidande. Hur kan det få hända i ett land som påstår sig ha världens bästa djurskydd?

I Sverige har vi en djurskyddslagstiftning som säger att djur ska skyddas mot onödigt lidande och att de har rätt till sina naturliga beteenden. Men vad betyder de fina orden om brott mot djur inte får några konsekvenser? I februari beslutade riksdagen om skärpta straff vid brott mot djur genom införandet av grovt djurplågeri i brottsbalken. Nu är det dags att rättsväsende och myndigheter tar brott mot djur på större allvar. Så här får det inte fortsätta. I mars 2023 kommer djurfabriken att ställas inför rätta i Värmlands tingsrätt rörande bland annat djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

Det är anmärkningsvärt att en djurfabrik kan fortsätta utsätta djur för lidande trots beslut om djurförbud. Att djurfabriken nu ställs inför rätta och rättsväsendet visar att brott mot djur är värda att ta på allvar är ett steg i rätt riktning. Samtidigt måste vi ifrågasätta om vår lagstiftning och myndigheternas resurser verkligen är tillräckliga när något sådant här kan hända rakt under näsan på myndigheterna. När är det egentligen nog?

Brott mot djur måste tas på större allvar, av såväl politiker, myndigheter som rättsväsende. Det är inte rimligt att en djurfabrik får fortsätta sin verksamhet och plåga djur på det här sättet under en pågående förundersökning om djurplågeri. Djurens Rätt anser att myndigheter omgående måste ingripa mot och helt stänga ned verksamheter där djurhållningen inte uppfyller djurskyddslagens krav.

Här måste också våra förtroendevalda politiker ta ett ansvar. För att förebygga brott mot djur och att det drabbar så här många djur samtidigt vore ett bra första steg att ansvarig minister, Peter Kullgren (KD), och regeringen beslutade om ett maxtak på antalet djur som får hållas i en och samma djurfabrik.

Det är smärtsamt tydligt att det inte går att se till varje individs behov när tiotusentals djur hålls på samma trånga yta. För att djurskyddslagen ska vara mer än tomma ord måste nu krafttag ske och djurfabrikerna monteras ned.

Camilla Bergvall

Riksordförande, Djurens Rätt

Annica Wingqvist

Djurens Rätt Karlstad-Hammarö

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG