Hoppa till huvudinnehållet

Brist på antibiotika: "En ansträngd situation"

Publicerad:
Det är brist på vissa sorters antibiotika, både i Sverige och globalt. Arkivbild.
Det är brist på vissa sorters antibiotika, både i Sverige och globalt. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det råder brist på vissa sorters antibiotika, både i Sverige och globalt. Anledningen är en hög efterfrågan tillsammans med en för låg produktionstakt.

– En ansträngd situation, säger Maria Wanrud på Läkemedelsverket.

Det är främst läkemedel som innehåller den aktiva substansen amoxicillin som det råder brist på. Det är en sorts penicillin som verkar på flera olika bakteriesorter.

– Det är inte en ovanlig produkt. I första hand används den mot olika typer av övre luftvägsinfektioner, öroninflammation och bihåleinflammation, säger Maria Wanrud, gruppchef på Läkemedelsverket.

Bristen på antibiotika med amoxicillin märks inte bara i Sverige, utan även i en rad andra länder.

– Bristen hänger samman med det allmänna infektionsläget. Från tillverkningshåll finns det även utmaningar, med en oro i världen kring energipriser och driftkostnader. Det är skakigt emellanåt på tillgången, säger Wanrud.

Produkter tog slut samtidigt

I Frankrike, Spanien och Tyskland har myndigheter nyligen varnat för en brist på läkemedel som innehåller just amoxicillin. Även i exempelvis USA, Kanada och Australien märks bristen.

I Storbritannien flaggade landets ledning förra veckan för brist på tre sorters penicillin. Samtidigt pågår det just nu ett större utbrott av streptokocker i landet, där minst 19 barn har avlidit.

I Sverige har tillgången av amoxicillin varit sviktande till och från hela året, med en förvärrad situation under hösten, enligt Maria Wanrud.

– Under hösten har det varit så att majoriteten av amoxicillinprodukterna tog slut ungefär samtidigt. Det finns i de allra flesta fall alternativa läkemedel men bristen skapar problem för vården och patienterna.

Ljusare situation framöver

För att förbättra situationen har Läkemedelsverket beslutat om ett särskilt tillstånd, vilket innebär att man mot recept direkt på apotek kan ersätta medicinen med andra läkemedel som inte är godkända i Sverige.

Situationen ser dock ut att bli något bättre framöver. En ofta använd styrka av tabletter som innehåller amoxicillin är på väg tillbaka.

– Den borde vara beställningsbar för apoteken precis nu i dagarna. Det bör vara till stor hjälp, säger Maria Wanrud.

Linnea Bergman/TT

Maria Wanrud, gruppchef på Läkemedelsverket.
Maria Wanrud, gruppchef på Läkemedelsverket. Foto: Jeanette Hägglund/Läkemedelsverket/TT

Fakta: Antibiotika

• Antibiotika används för att behandla infektioner orsakade av bakterier. Antibiotika fungerar inte för virusinfektioner.

• Om antibiotikan påverkar många olika bakterier sägs den ha ett brett spektrum. Om den påverkar ett fåtal bakterier sägs den ha ett smalt spektrum.

• Antibiotika med ett brett spektrum påverkar även nyttiga bakterier som finns i kroppen. Det är därför bättre att använda antibiotika med smalt spektrum så ofta som möjligt.

• Penicilliner är den typ av antibiotika som används mest. Amoxicillin är ett penicillin som verkar på flera olika bakteriesorter. Amoxicillin används vid mer komplicerad öroninflammation eller nedre luftvägsinfektioner.

Källa: 1177

Artikeltaggar

AntibiotikaBakterierBristerFrankrikeLäkemedelLäkemedelsverketSpanienTysklandVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.