Hoppa till huvudinnehållet

Ändernas nya tillhåll efter förbudet: ”Kommer bli en slaktbod”

Publicerad:
När änderna korsar Skaraborgsvägen får bilisterna se upp.
När änderna korsar Skaraborgsvägen får bilisterna se upp. Foto: Maiken Kettil Schough

Sedan kommunen införde förbudet att mata änderna vid Vågbron har änderna fått ett nytt tillhåll i Kristinehamn. En större skara fåglar har flyttat sig till Lötälven och orsakar trafikkaos vid Skaraborgsvägen.

– Det kommer att bli en slaktbod där borta, säger Christina Gustavsson från Djurskyddet i Kristinehamn.

Det är vid den gamla vaccinationsmottagningen på Skaraborgsvägen som änderna håller till. Det har sedan länge funnits änder där men sedan Djurskyddet inte längre får mata änderna vid Vågbron har skaran av änder vuxit.

Änderna söker sig till det öppna vattnet och gräsområdena som finns vid båda sidor av vägen. Helt i avsaknad av trafikvett och i jakten på mat korsar änderna Skaraborgsvägen så att bilar tvingas tvärbromsa, krypköra eller stundtals stanna helt för att inte köra på änderna som går över vägen.

– I och med att de inte får någon mat på det gamla stället så går änderna dit istället och där står det människor och matar de, säger Christina Gustavsson.

– Jag förstår hur de som matar tänker, de tänker med hjärtat men det blir också fel.

Ofta matas fåglarna med bröd vilket de inte mår bra av istället för det foder som var speciellt anpassat för änder som de fick djurskyddet.

Ilska mot Djurskyddet

Föreningen har fått ett ny plats anvisad av kommunen där de kan mata änderna ute i skärgården. För Djurskyddet är det inte möjligt att ta sig dit ut två gånger om dagen då de inte har personresurser eller pengar till det. Eftersom de inte längre matar änderna hör många av sig till dem.

– Folk ringer och mejlar och är arga på oss. Jag visste att det skulle bli så, säger Christina Gustavsson.

Det kommer att bli platta änder för kommunen att ta hand om och det är ju inte roligt
Christina Gustavsson

Hon menar att folk inte vet att det är kommunen som ändrat sig kring matningen av änderna. Förra året ändrade kommunen plats från att ha varit på samma sida som Norra hamngatan löper längs Varnan.

– Vi var inte i vägen där vi var först som var på andra sidan, en bit längre ned från Charlies pizzeria, säger Christina Gustavsson.

Pumpen som kommunen haft igång vid Vågbron, och som gjort att vattnet forsar och inte fryser, kommer i år på grund av energiläget inte vara igång. Det är Christina Gustavsson kritisk mot.

– Det kan inte kosta mycket att ha i gång den där pölen, säger hon.

Där änderna är nu vid Skaraborgsvägen tror Christina Gustavsson kommer att få olyckliga följder:

– Det kommer att bli platta änder för kommunen att ta hand om och det är ju inte roligt.

Artikeltaggar

Djur och naturFåglarKristinehamnSkaraborgsvägenSkärgårdVågbron

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.