Hoppa till huvudinnehållet

Konsultnotan överstiger miljonen – igen: ”Allmänt känt att det är mycket dyrare”

Publicerad:
Personalavdelningens konsultkostnader överstiger en miljon kronor i år igen.
Personalavdelningens konsultkostnader överstiger en miljon kronor i år igen. Foto: Jonas Klint

1,8 miljoner kronor i fjol. Över miljonen i år igen.

Personalavdelningen i Eda kommun har blivit beroende av konsulter – och det fortsätter att kosta skattebetalarna pengar.

– Det är allmänt känt att externa konsulter är mycket dyrare, säger HR-chefen Lina Olsson.

Det har varit ett par turbulenta år på Eda kommuns personalavdelning. I januari förra året lämnade personalchefen Jessica Rydström, efter att under uppmärksammade former ha köpts ut till en kostnad av 2,5 miljoner kronor.

Sedan dess har sju medarbetare sagt upp sig på egen begäran från avdelningen – som har just sju anställda. Två bytte arbetsplats inom kommunen och en gick i pension. I februari 2021 uttryckte flera anställda att de mådde dåligt på jobbet och riktade kritik mot arbetsmiljön.

Situationen har skapat ett behov av att köpa in tjänster av konsulter. 2021 landade notan för personalavdelningens konsulttjänster på knappt 1,8 miljoner kronor. Till och med november i år hade summan överstigit 1,1 miljoner.

Jämfört med åren dessförinnan är skillnaden märkbar. 2020 köpte avdelningen konsulter för 37 000 kronor. 2019 var motsvarande summa 97 000 kronor och 2018 handlade det om 170 000.

”Helt ny avdelning”

Lina Olsson tog över som HR-chef i Eda kommun hösten 2021 och medger att den höga personalomsättningen gett henne ett händelserikt första år på jobbet.

– Det är ju en helt ny avdelning med allt vad det innebär, säger hon.

Lina Olsson har haft mycket att göra sedan hon tog över som HR-chef i Eda kommun för drygt ett år sedan.
Lina Olsson har haft mycket att göra sedan hon tog över som HR-chef i Eda kommun för drygt ett år sedan. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Konsulterna har tagits in för att fylla luckor i bemanningen och ersätta erfarenhet och kompetens som försvunnit i och med uppsägningarna.

– Det är just erfarenhetstappet och att vi blivit fullbemannade först nu den senaste tiden. Det är allmänt känt att externa konsulter är mycket dyrare än egen personal. Vår målsättning är att ha egen personal och det har vi nu.

Det är framför allt i lönearbetet konsulterna har bidragit.

Förutom att stötta den dagliga verksamheten har de även arbetat med digitaliseringsprojekt, bland annat för schemaläggningssystem i äldreomsorgen.

En del av konsultstödet upphör i februari nästa år. Lina Olsson har som mål att konsultkostnaderna ska minska kraftigt redan 2023.

– Målsättningen är att det ska ner på normala nivåer.

”Stora kostnader”

Även kommunchefen Anders Andersson är trygg med att kostnaderna kommer att minska.

– Vi ser redan i uppföljningen för november och december att vi är på väg ner i själva konsultstödet. Sen är det ganska stora kostnader för digitaliseringen, säger han.

Anders Andersson ser redan att konsultkostnaderna sjunker.
Anders Andersson ser redan att konsultkostnaderna sjunker. Foto: Jonas Klint

Utköpet av Jessica Rydström blev starten på turbulensen på avdelningen. Anders Andersson lägger skuld på Hans Nilsson – tidigare kommunalråd för Hela Edas lista – som ifrågasatte kommunchefens hantering av ärendet.

– Att en framträdande politiker la sig i personalärendet skapade en oreda för kommunen.

Anders Andersson anser att Hans Nilsson skapade förhoppningar hos personalen om att Jessica Rydström skulle kunna fortsätta.

– När de inte blev så valde de att sluta och det är synd, men jag vet att de gör ett bra jobb för sina nya arbetsgivare.

Är du nöjd med beslutet att köpa ut Jessica Rydström?

– Ja, det beslutet är jag nöjd med. Ibland får man fatta såna beslut och jag har inte ändrat uppfattning sen beslutet.

Hans Nilsson har tidigare tillbakavisat Anders Anderssons kritik.

Läs mer:

Konsulter för miljoner på personalavdelningen: ”Olyckligt”Kommunen har köpt ut personal för mångmiljonbelopp: ”En avslutad historia”Eda: "Folk är skrämda och söker nya jobb”

Artikeltaggar

Anders AnderssonArbeteArbetsgivareBeslutEda kommunHans NilssonJessica RydströmKritikLina OlssonUppsägningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.