Hoppa till huvudinnehållet

NHL-stjärnan hyllar FBK-coachen efter tuffa tiden

Publicerad:
Maciej ”Masken” Szwoch är målvaktstränare i Färjestad. När han hade samma roll i Modo tränade han bland andra Linus Ullmark, Boston Bruins målvakt. I helgen öppnade NHL-målvakten upp om sin pappas alkoholism.
Maciej ”Masken” Szwoch är målvaktstränare i Färjestad. När han hade samma roll i Modo tränade han bland andra Linus Ullmark, Boston Bruins målvakt. I helgen öppnade NHL-målvakten upp om sin pappas alkoholism. Foto: Lisa Olaison

I en stor intervju på NHL:s sajt öppnar Boston Bruins målvakt Linus Ullmark upp om sin pappas alkoholism. Ett stort stöd i all oro var Maciej ”Masken” Szwoch, som då var Ullmarks målvaktstränare i Modo och som nu har uppdraget i Färjestad.

– Då är du inte en coach som ställer krav utan en medmänniska som lyssnar, säger Szwoch.

Det var under en morgonträning säsongen 2014/2015 när Linus Ullmark tränade på Modos is med sin målvaktstränare Maciej ”Masken” Szwoch (numera målvaktstränare i Färjestad, red anm) som allt förändrades.

Ullmark kämpade på isen, men ingenting stämde. I intervjun på NHL:s hemsida berättar Bostonmålvakten att ”Masken” ställde den avgörande frågan.

”Hur är det? Vad tänker du på?”

Tårarna kom, och Ullmark beskriver det som att bägaren rann över och att allt bara kom ut.

Hemma i Lugnvik, hade pappa Jan-Olof hamnat allt djupare i alkoholism. När hans alkoholberoende uppdagades hittade Linus vodkaflaskor i huset och han berättar i intervjun hur lögnerna blev en tung börda att bära, och att han kände ansvar för sin pappa när han var iväg och spelade hockey.

Linus Ullmarks pappa Jan-Olof dog 18 januari 2021, 63 år gammal.

”Fadersgestalter”

Målvaktstränarna Magnus Helin och Maciej ”Masken” Szwoch blev ett stort stöd för Ullmark under Modo-tiden.

I intervjun kallar han dem för sina ”fadersgestalter”.

– De fanns alltid där för mig på olika sätt. Om jag inte hade haft dem, skulle jag inte vara här idag, säger Ullmark.

Maciej Szwoch och Linus Ullmark hösten 2014.
Maciej Szwoch och Linus Ullmark hösten 2014. Foto: JONAS FORSBERG

Maciej ”Masken” Szwoch berättar med värme om Linus Ullmark, om relationen de hade som målvakt och målvaktstränare och den speciella kontakt de har idag – som vänner.

– Det finns så många olika exempel, där han ringde och vi pratade. Det har varit tårar och då är du inte en coach som ställer krav utan en medmänniska som lyssnar, säger Szwoch.

På ”Maskens” hjälm finns ett klistermärke med loggan för ”Lift the mask” – ett initiativ för att få fler att prata om psykisk ohälsa.

En fråga som ligger Färjestads målvaktstränare varmt om hjärtat.

– Jag tror att det är viktigt att öppna upp, att visa människor att det är okej att inte vara okej. Det här var hans sätt att göra det på och det är jättebra av Linus, som är en så högprofilerad person, att berätta.

Linus Ullmark är en av världens bästa målvakter just nu och hans gamle coach gläds med honom.

– Jag är glad för hans skull. Men det finns många andra också som jag är glad för som gjort sina resor på ett fantastiskt vis. Jag är superglad för Linus skull, men lika glad för Anton Forsbergs (Ottawas målvakt) skull, jag var lika glad att se Viktor Fasth lyfta SM-bucklan första gången. Jag hoppas att Linus och Boston kan fortsätta sin resa.

Linus Ullmark klappas om av lagkamraterna Charlie McAvoy och Patrice Bergeron.
Linus Ullmark klappas om av lagkamraterna Charlie McAvoy och Patrice Bergeron. Foto: Ross D. Franklin

Hur ser din relation ut med tidigare målvakter?

– Det är väldigt olika. Linus och jag har tät kontakt och har alltid haft det och det grundar sig i den relation vi skapade där och då. Jag förklarade för Matt (Tomkins) och Dennis (Hildeby) på isen häromdagen, att mitt jobb egentligen handlar om att avveckla mig själv, att de ska bli såpass duktiga att jag egentligen inte ska behövas. Det kan låta kontraproduktivt, men de har ägarskapet av sin karriär. De livslektionerna försöker jag skicka med dem.

”Masken” ger ännu ett exempel.

– Ta Adam Reideborn (i CSKA nu). En av de sista träningarna vi hade. Han var så jäkla grym och jag sa till honom att jag längtar till den dagen han vet hur bra han är. Så spolar vi fram till tiden innan han drog utomlands, han var helt fenomenal. Jag träffade honom på Hovet och gav honom en bamsekram och påminde honom om det vi pratade om; ”Förstår du vad jag menade då?”. Det är de som lirar därute. Vi målvaktstränare är bara verktyg som ska hjälpa dem på vägen. De möter så många olika utmaningar. I Linus fall var det på det personliga planet, men det skapar en tight och väldigt fin relation.

Artikeltaggar

Adam ReidebornArizona CoyotesBoston BruinsFärjestad BK HerrIshockeyLinus UllmarkMaciej SzwochModoNHLOttawaPsykisk ohälsaTräning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.