Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska poddduon utmanar fördomar om funktionsnedsättning och psykisk ohälsa

Publicerad:
Olle Elfgren gör podden Torka mig i röven tillsammans med sin personliga assistent Erik Appelquist.
Olle Elfgren gör podden Torka mig i röven tillsammans med sin personliga assistent Erik Appelquist. Foto: Lisa Olaison

Olle Elfgren, 25, är muskelsjuk och sitter i permobil.

Tillsammans med sin personliga assistent Erik Appelquist, som brottas med psykisk ohälsa, gör de podden Torka mig i röven.

Under söndagsmorgonen besökte Karlstadsbon Olle Elfgren och hans assistent Erik Appelquist Nyhetsmorgon i Tv4.

I inslaget berättade duon om hur de med en brutalt ärlig jargong slår hål på fördomar om funktionsnedsättning i podden.

– Vi kommer båda två från samma grabbiga Värmlandsmiljö. Gamla bruksorter med hård jargong. Olle växte upp med hockeykillar i Molkom och jag med hockeykillar i Sunne och Grums. Den jargongen tar vi med in i podden, säger Erik Appelquist i Tv4.

Vad gäller fördomarna handlar det framförallt om att samhället har låga förväntningar på Olle Elfgren för att han sitter i permobil.

Olle Elfgren har jobbat som både journalist och copywriter.
Olle Elfgren har jobbat som både journalist och copywriter. Foto: Helena Karlsson

– Så fort man gör en helt vanlig sak så tycker folk ”wow vad häftigt”. Bara att jag har ett jobb tycker folk är ”häftigt”, säger Olle Elfgren.

– Bara för att Olle har svårt för att gå och springa, betyder inte det att han inte kan hantera en dator eller plugga på universitet, säger Erik Appelquist-

Psykisk ohälsa är ett annat ämne som berörs i podden. Erik Appelquist har lidit av depression och ångestattacker under större delen av livet.

– När jag började jobba hos Olle var jag deprimerad och hade ångestattacker. Jag fick vara med och ta hand om Olles kropp och han fick hjälpa mig med mitt psyke. Detta pratar vi också om i podden.

Och namnet Torka mig i röven podcast:

– Det genomgående temat när du är personlig assistent är att torka personen i röven. Det behöver man alltid göra. Därför fick podden sitt namn, säger Erik Appelquist i Tv4.

Artikeltaggar

FunktionsnedsättningMänskligtNyhetsmorgonPodcastPsykisk ohälsaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.