Hoppa till huvudinnehållet

”Vi ska knäcka Göteborg” – Tingvallakyrkan ger alla chans att sjunga ut före jul

Publicerad:
”Den stora grejen är att få sjunga tillsammans”, säger pastorn Per-Ulrik Johansson längst till höger i bild. Han och Anneli Sandberg, Nils Erik Hagström och Anders Göranzon hjälps åt att arrangera onsdagskvällens stora julallsång i Tingvallakyrkan.
”Den stora grejen är att få sjunga tillsammans”, säger pastorn Per-Ulrik Johansson längst till höger i bild. Han och Anneli Sandberg, Nils Erik Hagström och Anders Göranzon hjälps åt att arrangera onsdagskvällens stora julallsång i Tingvallakyrkan. Foto: Lena Richardson

Tingvallakyrkan sätter julsången i centrum och bjuder in till en allsångskväll i julens tecken, onsdagen den 21 december.

Målet är en kväll där alla får sjunga ut ur hjärtats djup tillsammans – och att knäcka Göteborg.

Jo, ”Vi ska knäcka Göteborg” är vad Per-Ulrik Johansson, pastor i Tingvallakyrkan, med glimten i ögat hävdar ska göras i den centralt belägna kyrkan onsdagen före jul.

Lite mindre drastiskt uttryckt handlar det om att med inspiration från en kär Göteborgstradition dra igång en ny Karlstadstradition.

– Domkyrkan i Göteborg har sen 60-talet haft något de kallar Julsång i city. Det är ett par kvällar före jul när man sjunger julens psalmer och sånger tillsammans. Det är den stora grejen: att få sjunga tillsammans. Vi tänkte att det skulle vara roligt att göra en liknande grej i Karlstad, säger Per-Ulrik Johansson.

Allsång med gott stöd

Namnet på kvällen är också inspirerat av Göteborgsvarianten.

– Vi ligger ju rätt centralt, men skriver vi julsång i city tror man nog att vi ska vara i Mitt i city och sedan behöver det skilja sig lite från Göteborg, så vi kallar det Julsång i centrum. Den stora idén är att få sjunga julens psalmer och sånger tillsammans med Karlstads kammarkör och en saxofonkvintett, säger Per-Ulrik Johansson.

Har man en kör som fyller på låter det plötsligt väldigt mycket.
Nils Erik Hagström.

– Vi är ett allsångsälskande folk och det här är konceptet allsång med stöd. Har man en kör som fyller på låter det plötsligt väldigt mycket, säger Nils Erik Hagström, koordinator för musik och kreativa uttryck i Tingvallakyrkan.

Tror ni det finns ett sug efter detta nu då?

– O ja! säger Per-Ulrik.

Känner du själv av detta sug?

– Ja!

– Framför allt efter de borttappade åren när vi inte fått träffas kollektivt och sjunga tillsammans, är jag övertygad om att det finns ett sug, fyller Anders Göranzon i.

Har lekt med tanken

Han är ledare för Karlstads kammarkör och ser Julsång i centrum som ett evenemang där alla som vill inte bara får konsumera kultur, utan också själva i högsta grad vara delaktiga.

Anders Göranzon är stiftsmusiker och ledare för Karlstads kammarkör. ”Det enkla svaret är att musiken alltid betyder allt”, svarar han på frågan vad musiken betyder för julen.
Anders Göranzon är stiftsmusiker och ledare för Karlstads kammarkör. ”Det enkla svaret är att musiken alltid betyder allt”, svarar han på frågan vad musiken betyder för julen. Foto: Lena Richardson

– Jag har saknat det här. Jag har också lekt med tanken tidigare att man skulle göra något i en så här öppen form, säger han och rapporterar om en längtan också i kören efter att få sjunga julsånger på det här sättet, säger han och framhåller också att det inte är en dyr konsertupplevelse, tvärtom:

– Här får man julens upplevelse helt gratis.

Inga andra krav ställs heller: här är det julens äkta budskap och inga måsten som gäller.

Anneli Sandberg, pastor i Tingvallakyrkan, hoppas att många ska ta paus från julstress och stök och komma och uppleva en härlig kväll.
Anneli Sandberg, pastor i Tingvallakyrkan, hoppas att många ska ta paus från julstress och stök och komma och uppleva en härlig kväll. Foto: Lena Richardson

– Här får man sitta ner och insupa både musiken och texterna och det är bara det vi gör. En stunds paus i julstöket och att få landa i det här ljuset, glädjefyllda och lite vemodiga också. Det är en underbar blandning av kyla, frost och utsatthet och den milda stjärnan som lyser över allt ihop, säger Anneli Sandberg, pastor.

På repertoaren står idel julklassiker.

– Här är det traditionell psalm eller församlingssång som är grunden, säger Nils Erik Hagström.

– Alltifrån Nu tändas tusen juleljus till O helga natt. Och bara det, att få sjunga O helga natt och satsa livet, är ju en upplevelse, som man inte får göra varje kväll! säger Per-Ulrik Johansson.

Nils Erik Hagström tänder ljus i kyrkorummet, där han och Anneli Sandberg, Anders Göranzon och Per-Ulrik Johansson hoppas få möta många sjungande besökare på onsdag, den 21 december.
Nils Erik Hagström tänder ljus i kyrkorummet, där han och Anneli Sandberg, Anders Göranzon och Per-Ulrik Johansson hoppas få möta många sjungande besökare på onsdag, den 21 december. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

GöteborgJulKarlstadKörerMusikNöje/KulturSångTingvallakyrkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.