Hoppa till huvudinnehållet

Tomteinvasionen på äldreboenden mer än lyckad: ”En och annan blev rörd”

Publicerad:
En invasion av tomtar besökte äldreboenden i Hagfors och delade ut julklappar och bjöd på julmusik. Här syns tomten Stefan när tomteskaran stannade till på Skogvaktaren i Hagfors.
En invasion av tomtar besökte äldreboenden i Hagfors och delade ut julklappar och bjöd på julmusik. Här syns tomten Stefan när tomteskaran stannade till på Skogvaktaren i Hagfors. Foto: Stefan Lundmark

Äldreboenden runt om i Hagfors kommun fick under fredagen besök av tomtar som delade ut julklappar och bjöd på julsånger.

– Det var helt otroligt. Det var mer än lyckat och vi gjorde många glada , säger initiativtagaren Sigrid Lundmark.

För tredje året i rad spred tomtar julglädje runt om på äldreboenden i kommunen. För första gången fick tomtarna nu komma in på äldreboendena. Under pandemiåren med restriktioner fick tomtarna sjunga jullåtar på utsidan och kunde inte lämna julklapparna personligen.

– Nu var det så mäktigt att få komma in. När vi tomtar kom in så hade vi redan parkerat tomtemusiker som sedan spelade musik när vi delade ut julklappar. Var det någon som inte kom ur sängen, så kom tomten in och lämnade en julklapp, säger Sigrid Lundmark.

Tomten Marcus delar ut julklappar på Skogvaktaren.
Tomten Marcus delar ut julklappar på Skogvaktaren. Foto: Stefan Lundmark

Många kommuninvånare hade skänkt julklappar som nu delades ut.

– Det var en och annan som blev rörd av att få julklappar. Det är ganska många som är ensamma som man inte tänker på. De kan ha släkt, men att de bor långt bortifrån dem, så att de inte har möjlighet att få en liten julklapp. Så nu var glädjen högt i tak, säger hon.

Tomtarna passade även på att ta en dans runt granen på torget.
Tomtarna passade även på att ta en dans runt granen på torget. Foto: Stefan Lundmark

En sagovärld

I Råda var det Råda IK som skötte arrangemanget på Häggården.

– De har lagt ner ett enormt arbete och har tillverkat en sagovärld. Det var tomtar från hela Råda IK. De hade bakat pepparkakor och lussekatter själva. Hästen Carbo kom och hälsade på . Det är ju ett fantastiskt inslag, säger Sigrid Lundmark.

Ryktet om tomteinvasionen boenden i Hagfors har enligt Sigrid Lundmark spridit sig till andar delar av landet.

– Så det har tagits efter på andra håll i Sverige. Det är min önskan att vi ska kunna få igång det här i Munkfors också, för musiker finns, det är bara tomtarna som fattas, säger hon.

Till Bellmansgården i Ekshärad kommer tomtarna på måndag den 19 december.

Tomtar sprider julglädje på äldreboenden: ”Vi ställer aldrig in”

Artikeltaggar

HagforsHagfors kommunHäggårdenMänskligtMunkforsRådaRåda IKSigrid LundmarkTomtar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.